Élelmiszer-feldolgozás

Kulcsfontosságú az EU agrár-élelmiszeripari termékek exportjának ösztönzése, miközben védik az érzékeny termékeket.

A tárgyalások 2018 júniusában kezdődtek, és 12 tárgyalási fordulón keresztül zajlottak. Röviddel a tárgyalások lezárása után a megtárgyalt szövegtervezeteket közzéteszik, jogi felülvizsgálaton esnek át, és lefordítják. Ezt követően a megállapodást a Tanácsnak el kell fogadnia, majd az EU és Új-Zéland aláírja azt. Aláírását követően a szöveget továbbítják az Európai Parlamentnek. Ha az Európai Parlament hozzájárulását adta, és a megállapodást Új-Zéland ratifikálta, az hatályba léphet. A Bizottság február 17-én megküldte a Tanácsnak aláírásra az EU–Új-Zéland kétoldalú kereskedelmi megállapodást.

Az Európai Unió 2022. június 30-án lezárta az átfogó és ambiciózus kereskedelmi megállapodásról szóló tárgyalásokat Új-Zélanddal. A két partner közötti kétoldalú árukereskedelem az elmúlt években folyamatosan nőtt, és 2021-ben elérte a 7,8 milliárd eurót. Az EU Új-Zéland harmadik legnagyobb kereskedelmi partnere.

A szabadkereskedelmi megállapodásra vonatkozó hatásvizsgálat szerint az Új-Zéland és az EU közötti kereskedelem várhatóan 30%-kal növekszik, pusztán a vámok eltörlésével a vállalkozások évi 140 millió eurót takarítanak meg. Ezenkívül az EU Új-Zélandra irányuló befektetései több mint 80%-kal növekedhetnek.

Az uniós gazdálkodóknak sokkal jobb lehetőségük lesz termékeiket Új-Zélandon eladni a megállapodás alkalmazását követően. Az első naptól kezdve megszűnnek a vámok az olyan kulcsfontosságú uniós exportcikkekre, mint a sertéshús, a bor és a pezsgő, a csokoládé, az édesipari termékek és a kekszek.

Az uniós gazdálkodók a vámcsökkentéseken túlmenő előnyöket is látják majd. A megállapodás védi az uniós borok és szeszes italok teljes listáját (közel 2000 név), mint például a Prosecco, a Lengyel Vodka, a Rioja, a Champagne és a Tokaji. Emellett 163 legnevesebb hagyományos EU-termék (Földrajzi jelzések), így az Asiago, Feta, Comté vagy Queso Manchego sajtok, Istarski pršut sonka, Lübecker Marcipán, Elia Kalamatas olajbogyó is oltalmat kap Új-Zélandon. A megállapodás a jövőben is nyitva hagyja a lehetőséget további földrajzi árujelzők felvételére is.

A megállapodás számos termék esetén védi az uniós termelők érdekeit azáltal, hogy például tejtermékek, marha- és juhhús, etanol és csemegekukorica behozatalát csak korlátozott mennyiségben (az úgynevezett vámkontingenseken keresztül) engedélyezi a nulla vagy alacsonyabb vámtarifával Új-Zélandról.

A megállapodás értelmében az EU 38 000 tonna vámkontingens vámmentes behozatalát teszi lehetővé juhhúsból. Ezt a mennyiséget a megállapodás hatálybalépésétől számított 7 éven belül fokozatosan vezetik be.

A megállapodás értelmében az EU 10 000 tonnás vámkontingens behozatalát teszi lehetővé 7,5%-os csökkentett vám mellett marhahúsból. Ezt a mennyiséget a megállapodás hatálybalépésétől számított 7 éven belül fokozatosan vezetik be. Ez szerény mennyiség, elismerve a marhahús-ágazat különleges érzékenységét, és csak a kiváló minőségű, legelőre alapozottan termelt marhahúsra korlátozódik, melynek előállítási költsége magasabb, fenntarthatósági mutatója jobb, mint a takarmányon nevelt állatok esetében.

Tejpor esetén 15 000 tonnás vámkontingenst nyitnak meg 20%-os MFN vámmal. Ezt a mennyiséget a megállapodás hatálybalépésétől számított 7 éven belül fokozatosan vezetik be.

NAK/ Pető Krisztina

Címkék:

Kapcsolat

Nemzeti Agrárgazdasági Kamara

Székhely: 1115 Budapest, Bartók Béla út 105-113. (Bartók Udvar)

Adószám: 18399257-2-43

E-mail: ugyfelszolgalat@nak.hu

Zöld szám: +36 80 900 365

Személyes ügyfélfogadás

 

Ügyfélszolgálati irodák elérhetőségei

 

Őstermelői adatok lekérdezése

 
X

Válassza ki a kívánt ügyintézés típusát!

Felhívjunk tagjaink figyelmét, hogy ügyintéző felületünk átalakult. A részletekről érdeklődjön ITT.
 • TagnyilvántartásTagnyilvántartásban szereplő adatok megtekintése, módosítás bejelentése.
 • Tagdíj ügyintézésTagdíjjal kapcsolatos ügyintézés, korrekciós felület, online fizetés, bizonylatok letöltése
 • Ügyfélszolgálati ügyekTagsággal, tagdíjjal kapcsolatos ügyek intézése, egyenleginformáció, illetve egyéb kérdések és kérések ami a tagságot érintik.
 • SzaktanácsadásSzaktanácsadói tevékenységgel kapcsolatos adatok megtekintése, módosítások kezdeményezése, akkreditált rendezvények listájának elérése.
 • Őstermelői/ ŐCSG nyilvántartással kapcsolatos ügyekAz őstermelők és az őstermelők családi gazdasága nyilvántartásba vételével, adatmódosítással, törléssel kapcsolatos ügyintézési elérhetőségek.
 • Családi mezőgazdasági társaságok nyilvántartásával kapcsolatos ügyintézésA családi mezőgazdasági társaságok minősítés kérelmezésének, adatmódosítás bejelentésének, minősítés törlésének ügyintézési elérhetősége.
 • Mezei őrszolgálatokElektronikus ügyintézés önkormányzatoknak a mezei őrszolgálatok nyilvántartásával és a fenntartásukhoz nyújtott állami hozzájárulás iránti kérelmek benyújtásához.
 • Duális képzőhelyek nyilvántartásba vételi kérelemA gazdálkodó szervezetek elektronikus úton is benyújthatják kérelmüket a duális képzőhelyek nyilvántartásába történő felvételükre.
 • Földművesek / Mezőgazdasági termelő szervezetekFöldműves nyilvántartásba vételhez igazolás kiállítása természetes személy esetében arról, hogy a természetes személy kérelmező a mezőgazdasági tevékenységet a kérelem benyújtását megelőző öt évből legalább három évben saját nevében és saját kockázatára folyamatosan folytatta, de az árbevétel - a három év alatt vagy ennek években meghatározott részében - azért maradt el, mert a mező-, erdőgazdasági célú beruházás még nem hasznosulhatott, illetőleg arról, hogy a szervezet legalább egy vezető tisztségviselője vagy a cégvezetője 3 éves üzemi gyakorlattal rendelkezik.
 • Kamarai meghatalmazásKamarai meghatalmazás létesítésének lehetősége az ügyfél számára elektronikus úton. A kamarai meghatalmazás alapján a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara eljárhat ügyfelei érdekében az agrártámogatásokkal kapcsolatos elektronikus ügyintézésben.
 • Okmányhitelesítés kérelemSzármazási bizonyítványok hitelesítése, kiadása, egyéb kereskedelmi dokumentumok láttamozása, valamint ezek nyilvántartása.
 • Szakmai ellenőrzési szakértői névjegyzék pályázati űrlapjaPályázati lehetőség a szakmai ellenőrzési szakértői névjegyzékbe kerüléshez, az agrár duális képzőhelyek nyilvántartásba-vételénél szakértői feladatok ellátása érdekében.
 • Vizsgafelügyelői névjegyzékPályázat benyújtása a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara által nyilvántartott viszgafelügyelői névjegyzékbe.
X

Válassza ki a kívánt ügyintézés típusát!

Felhívjunk tagjaink figyelmét, hogy ügyintéző felületünk átalakult. A részletekről érdeklődjön ITT.
X

E-ÜGYINTÉZÉS KAMARAI BELÉPÉS

...
Az e-Iroda felületre történő belépést követően tagságával és tagdíjával kapcsolatos ügyeket intézhet. Amennyiben szaktanácsadói tevékenységet végez, úgy a belépést követően tevékenységéhez kapcsolódó adatai is megjelennek.

Ha Ön még nem rendelkezik Kamarai nyilvántartási számmal, keresse fel ügyfélszolgálatunkat.

Hasznos tudnivalók az e-Iroda használatához


Lépjen be Kamarai nyilvántartási száma és jelszava megadásával!
Emlékezzen rám