Felvételre került az árujelzők közé a Sárréti kökénypálinka megnevezés.
A Bizottság szeptember 13-án bejelentette, hogy jóváhagyta a magyarországi „Sárréti kökénypálinka” gyümölcspárlat földrajzi jelzésként (GI) való felvételét. A Sárréti kökénypálinka minimális alkoholtartalma 38,5 térfogatszázalék, illóanyag-tartalma pedig legalább 250 g/hl 100 térfogatszázalék. Aromája kökényvirágokra emlékeztet, testes, mandula és marcipán jegyekkel, enyhén édeskés, ami könnyedebb, lágyabb karaktert ad ennek a szeszes italnak, de egyben a vadgyümölcs kissé fanyar ízét is idézi. Az italt Magyarország keleti részén, Hajdú-Bihar és Békés megye Sárrét néven ismert területén, a régióban található kereskedelmi szeszfőzdékben állítják elő.
Ne felejtsük el azt sem, hogy a kökény mellett idén augusztus végén a Borzag pálinka is uniós oltalomban részesült, melyet Nógrád megyében állíthatnak elő a kereskedelmi főzdék a vadon termő földi bodza terméséből.
A pálinkák mellett meg kell jegyezni, hogy gyümölcsként a Szabolcsi alma (OFJ) is elismerésben részesült, szintén augusztus végén, ilyen módon is öregbítve a térség méltán híres almatermesztését.
A hivatalos nyilvántartást, az E-Ambrosiát böngészve termékleírásokat és fontos dátumokat találhatunk a bejegyzési folyamatokról, ezen kívül további érdekes információkra bukkanhatunk a GI View felületen.
NAK / Pető Krisztina