Élelmiszer-feldolgozás

Az Európai Tanács január 29-én két rendeletet fogadott el a fluortartalmú gázok (F-gázok) és a globális felmelegedést előidéző, ózonréteget lebontó más anyagok használatának visszaszorításáról.

Az új szabályok szerint 2036-tól 15%-ra kell csökkenteni az F-gázok előállítását és 2050-re teljesen meg kell szüntetni azok felhasználását.

A visszaszorítások jelentős mértékben érintenek számos iparágat, mivel azoknak az F-gázokat tartalmazó termékeknek és berendezéseknek a forgalmazását, illetve a gázok berendezésekben való használatát tiltja be, amelyek esetében megoldható az F-gázok alternatíváira való átállás. Ezek közé tartoznak egyes háztartási hűtőgépek, hűtőberendezések, habok és aeroszolok, légkondicionáló berendezések, hőszivattyúk és kapcsolóberendezések.

Új hűtőközegként a propán és a CO2 alkalmas lehet a jelenleg alkalmazott F-gázok kiváltására.  Jelenlegi ismereteink szerint propánnal már működnek és telepítenek gépeket, melyek valószínűleg nem lesznek alkalmasak minden környezetben.  Mivel a használat betiltásának időpontjáig a jelenlegi gépeket valószínűleg már cserélni szükséges, így feltehetően egy jól megfontolt terv alapján zökkenőmentes lesz az átállás.

Az alternatív hűtőközegek hátrányai közt szerepelhet a hatékonyság kérdése, melynek alacsonyabb értéke esetén nagyobb berendezést vagy több berendezést összekötve alkalmazva, remélhetőleg a kívánt célérték elérhető lesz.

Az ózonréteget lebontó anyagok felhasználását tiltó rendelet kiterjeszti az ózonréteget lebontó anyagok – megsemmisítés, újrafeldolgozás, illetve regenerálás céljából történő – visszanyerését előíró követelményt olyan ágazatokra is, mint például az építőanyagok (szigetelőhabok), a hűtő-, légkondicionáló és hőszivattyú-berendezések, az oldószereket tartalmazó berendezések, tűzvédelmi rendszerek, tűzoltó készülékek és egyéb berendezések, amennyiben az műszakilag és gazdaságilag megvalósítható.

A rendeletetek a Tanács és az Európai Parlament aláírását követően kihirdetésre kerülnek az EU Hivatalos Lapjában, és az azt követő 20. napon lépnek hatályba.

További részleteket ide kattintva olvashatnak.

 

NAK / Köbli Brigitta

Címkék:

Kapcsolat

Nemzeti Agrárgazdasági Kamara

Székhely: 1115 Budapest, Bartók Béla út 105-113. (Bartók Udvar)

Adószám: 18399257-2-43

E-mail: ugyfelszolgalat@nak.hu

Zöld szám: +36 80 900 365

Személyes ügyfélfogadás

 

Ügyfélszolgálati irodák elérhetőségei

 

Őstermelői adatok lekérdezése

 
X

Válassza ki a kívánt ügyintézés típusát!

Felhívjunk tagjaink figyelmét, hogy ügyintéző felületünk átalakult. A részletekről érdeklődjön ITT.
 • TagnyilvántartásTagnyilvántartásban szereplő adatok megtekintése, módosítás bejelentése.
 • Tagdíj ügyintézésTagdíjjal kapcsolatos ügyintézés, korrekciós felület, online fizetés, bizonylatok letöltése
 • Ügyfélszolgálati ügyekTagsággal, tagdíjjal kapcsolatos ügyek intézése, egyenleginformáció, illetve egyéb kérdések és kérések ami a tagságot érintik.
 • SzaktanácsadásSzaktanácsadói tevékenységgel kapcsolatos adatok megtekintése, módosítások kezdeményezése, akkreditált rendezvények listájának elérése.
 • Őstermelői/ ŐCSG nyilvántartással kapcsolatos ügyekAz őstermelők és az őstermelők családi gazdasága nyilvántartásba vételével, adatmódosítással, törléssel kapcsolatos ügyintézési elérhetőségek.
 • Családi mezőgazdasági társaságok nyilvántartásával kapcsolatos ügyintézésA családi mezőgazdasági társaságok minősítés kérelmezésének, adatmódosítás bejelentésének, minősítés törlésének ügyintézési elérhetősége.
 • Mezei őrszolgálatokElektronikus ügyintézés önkormányzatoknak a mezei őrszolgálatok nyilvántartásával és a fenntartásukhoz nyújtott állami hozzájárulás iránti kérelmek benyújtásához.
 • Duális képzőhelyek nyilvántartásba vételi kérelemA gazdálkodó szervezetek elektronikus úton is benyújthatják kérelmüket a duális képzőhelyek nyilvántartásába történő felvételükre.
 • Földművesek / Mezőgazdasági termelő szervezetekFöldműves nyilvántartásba vételhez igazolás kiállítása természetes személy esetében arról, hogy a természetes személy kérelmező a mezőgazdasági tevékenységet a kérelem benyújtását megelőző öt évből legalább három évben saját nevében és saját kockázatára folyamatosan folytatta, de az árbevétel - a három év alatt vagy ennek években meghatározott részében - azért maradt el, mert a mező-, erdőgazdasági célú beruházás még nem hasznosulhatott, illetőleg arról, hogy a szervezet legalább egy vezető tisztségviselője vagy a cégvezetője 3 éves üzemi gyakorlattal rendelkezik.
 • Kamarai meghatalmazásKamarai meghatalmazás létesítésének lehetősége az ügyfél számára elektronikus úton. A kamarai meghatalmazás alapján a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara eljárhat ügyfelei érdekében az agrártámogatásokkal kapcsolatos elektronikus ügyintézésben.
 • Okmányhitelesítés kérelemSzármazási bizonyítványok hitelesítése, kiadása, egyéb kereskedelmi dokumentumok láttamozása, valamint ezek nyilvántartása.
 • Szakmai ellenőrzési szakértői névjegyzék pályázati űrlapjaPályázati lehetőség a szakmai ellenőrzési szakértői névjegyzékbe kerüléshez, az agrár duális képzőhelyek nyilvántartásba-vételénél szakértői feladatok ellátása érdekében.
 • Vizsgafelügyelői névjegyzékPályázat benyújtása a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara által nyilvántartott viszgafelügyelői névjegyzékbe.
X

Válassza ki a kívánt ügyintézés típusát!

Felhívjunk tagjaink figyelmét, hogy ügyintéző felületünk átalakult. A részletekről érdeklődjön ITT.
X

E-ÜGYINTÉZÉS KAMARAI BELÉPÉS

...
Az e-Iroda felületre történő belépést követően tagságával és tagdíjával kapcsolatos ügyeket intézhet. Amennyiben szaktanácsadói tevékenységet végez, úgy a belépést követően tevékenységéhez kapcsolódó adatai is megjelennek.

Ha Ön még nem rendelkezik Kamarai nyilvántartási számmal, keresse fel ügyfélszolgálatunkat.

Hasznos tudnivalók az e-Iroda használatához


Lépjen be Kamarai nyilvántartási száma és jelszava megadásával!
Emlékezzen rám