A Magyar Szabványügyi Testület honlapján az alábbi változások jelentek meg 2025. június 1-jétől.
Megjelent szabványok:
Élelmiszerek eredetiségvizsgálata. A ló-DNS mennyiségi meghatározása az emlős-DNS-hez viszonyítva a nyers marhahúsban. |
|
Az élelmiszerlánc mikrobiológiája. Horizontális módszer a Salmonella kimutatására, számlálására és szerotipizálására. 4. rész: A monofázisos Salmonella Typhimurium (1,4,[5],12:i:-) azonosítása polimeráz-láncreakcióval (PCR) (ISO 6579-4:2025). |
|
Villamos üzemű háztartási és hasonló jellegű hűtő- és fagyasztókészülékek. Élelmiszer-tartósítás (IEC 63169:2020/AMD1:2024) – Az MSZ EN IEC 63169:2021 módosítása. |
|
Búzaliszt. A tészta fizikai jellemzői. 1. rész: A vízfelvevő képesség és a reológiai tulajdonságok meghatározása farinográffal (ISO 5530-1:2025) – Az MSZ EN ISO 5530-1:2015 helyett. |
|
Búzaliszt. A tészta fizikai jellemzői. 2. rész: A reológiai tulajdonságok meghatározása extenzográffal (ISO 5530-2:2025) – Az MSZ ISO 5530-2:2013 helyett. |
|
Búzaliszt (Triticum aestivum L.). A keményítősérülés mérése amperometriás módszerrel (ISO 17715:2025) – Az MSZ EN ISO 17715:2015 helyett. |
|
Hús és húskészítmények. A nitrit- és nitráttartalom meghatározása. Ionkromatográfiás módszer. |
|
Zsír- és olajszármazékok. Zsírsav-metil-észter (FAME). A Ca-, Mg-, Na-, K- és P-tartalom optikai emissziós spektrumanalízises meghatározása induktív csatolású plazmával (ICP OES) – Az MSZ EN 14538:2006 helyett. |
|
Állati és növényi zsírok és olajok. A jódszám meghatározása (ISO 3961:2024) – Az MSZ EN ISO 3961:2018 helyett. |
|
Állati és növényi zsírok és olajok. A zsírsavakhoz kötött klór-propándiolok (MCPD-k) és a glicidol meghatározása GC/MS-sel. 2. rész: Módszer a 2-MCPD, a 3-MCPD és a glicidol lassú lúgos átészterezésére és mérésére (ISO 18363-2:2025) – Az MSZ EN ISO 18363-2:2019 helyett. |
Új európai szabványkiadványok:
Az európai uniós tagságunkból, ezen belül az európai szabványügyi szervezetekben való teljes jogú tagságunkból adódó kötelezettségünk az európai szabványok bevezetése magyar nemzeti szabványokként, az európai szabványügyi szervezetek által megadott bevezetési határidőn belül.
Az európai szabványügyi szervezetek szabályai szerint az európai szabványok nemzeti szabványként bevezetése kötelező, nemzeti nyelven bevezetésük azonban nem.
A bevezetési határidők betartása érdekében - a magyar nyelvű bevezetéshez szükséges pénzügyi fedezet szűkössége és a rövid bevezetési határidő miatt, hasonlóan az Európai Unió országai szabványosító szervezeteinek gyakorlatához - Magyarországon is az úgynevezett jóváhagyó közleményes módszert kell alkalmazni. Ez azt jelenti, hogy az MSZT az európai szabványt jóváhagyó közleménnyel nyilvánítja magyar nemzeti szabvánnyá, és az európai szabvány angol nyelvű változata a magyar nemzeti szabvány. Ezek a szabványok az MSZT-ben megvásárolhatók.
EN ISO 11781:2025 |
Molecular biomarker analysis. Requirements and guidance for single-laboratory validation of qualitative real-time polymerase chain reaction (PCR) methods (ISO 11781:2025). |
EN ISO 10519:2015/A1:2025 |
Rapeseed. Determination of chlorophyll content. Spectrometric method. Amendment 1: Preparation of the calibration curve to determine the k factor (ISO 10519:2015/Amd 1:2025). |
Forrás: MSZT
NAK / Dr. Szűcs Viktória