Az elmúlt két hétben 0,5 €/kg-mal (0,56 USD/kg) növekedett a fagyasztott meggy ára, a jó minőségű gyümölcs várható mennyiségének alacsonyabb előrejelzése és a készletek általános csökkenése miatt.
A lengyel feldolgozók telephelyi ára fokozatosan emelkedett az év kezdete óta, havonta átlagosan 5 centtel. Januárban 0,80 €/kg-ról indult és májusra elérte az 1 €/kg árat, más miatt és ez egyéb származási helyek áremelkedését idézte elő, így Szerbiában és Magyarországon is, ahol két hét alatt 1,05 €/kg-ról 1,10 €/kg-ra nőttek az árak.
– Mindenki a meggy árának emelkedéséről beszél ebben a szezonban. Ez a kereslet kismértékű növekedését okozta, így nem nagy meglepetés, hogy az árak is emelkedtek – nyilatkozta egy megbízható forrás az IEG Vu-nak.
Tavaly Lengyelország (amely az EU meggytermésének harmadát adja és a világ legnagyobb exportőre) rekordtermést várt és meg is kapta. A termelők tudván, hogy az árak alacsonyan maradnak, nem gondozták ültetvényeiket, nem öntöztek és nem volt növényvédelem sem.
– Ennek eredményeképpen nyüves volt a meggy, nehéz volt a kocsányokat eltávolítani és a gyümölcs szétszakadt – mesélte egy forrás az IEG Vu-nak, hozzátéve, hogy a minőség olyan rossz volt, hogy néhány feldolgozónak abba kellett hagyni a munkát a szezonban, mert a gyümölcsök nem voltak alkalmasak magozásra.
Emiatt hiány van első osztályú meggyből, aminek a magaránya megfelelő. Az alacsonyabb minőségű meggykészlet is szűkös, mert azt meg eladták Oroszországnak Fehéroroszországon keresztül. Fehéroroszország lengyel fagyasztottmeggy-behozatala – 2019 januárjával bezárólag – egy év alatt 39%-kal emelkedett, 11 ezer tonnáról 14 ezer tonnára, és az ország lett az elsőszámú piacuk, megelőzve Németországot.
Ebben az évben a meggyfák szépen virágoznak Lengyelországban, úgy tűnt kevesebb gyümölcs fog teremni, mint előző szezonban, de még mindig átlagos termést vártak. Értesüléseink szerint azonban a május eleji fagyok komoly károkat okoztak. A kereslet hasonló lesz, mint tavaly, de a piacon elérhető mennyiségek fogják majd meghatározni a kezdő árat. Egy szakértő szerint, ha az ár a 2018-as szinten maradna, a termelők lehet, hogy a fán hagynák a gyümölcsöt. Ha ez történne, az a lékészítőknek lenne kedvező, mert alacsony áron jutnának a nyersanyaghoz, a fagyasztóiparnak azonban nem jutna elegendő áru. Erre azonban úgy tűnik kicsi az esély.
Ebben a szezonban a meggy piaci árát nemcsak a készletek és a leszüretelt mennyiségek fogják meghatározni, hanem főként a minőség. A beszerzésében a feldolgozók egy elfogadható árban reménykednek.
– A kínálat valószínűleg alacsonyabb lesz, mint az előző szezonban, de a kereslet hasonló, mint tavaly, ezért árnövekedést várunk, csak nehéz megbecsülni, hogy ez mekkora lesz! – foglalta össze egy érintett.
(NAK/ Csép Adrienn és Fodor Zoltán – Forrás IEG Vu)