Megjelent az agrárminiszter 26/2021. (VII. 29.) AM rendelete a szőlő- és bortermelés részletes szabályairól.
Hatályba lépett augusztus 1-től az új bortörvény (2020. évi CLXIII. törvény a szőlészetről és borászatról). Az új, hazai szőlő és bor szabályozási rendszer három részből épül fel; a törvényből, a kiadott kormányrendeletből, valamint a miniszteri rendeletekből. A korábban kiadott Kormányrendelet 435/2021. (VII. 16.) a szőlő és bor ágazati hatósági eljárásokról és adatszolgáltatási kötelezettségekről tartalmazza többek közt a szőlőtermesztés, a borászati termék előállítás-, és forgalombahozatali rendjét, és itt a 2022. január 29-től bevezetésre kerülő ePincekönyvvel kapcsolatos előírások is megtalálhatóak, amelynek célja korábbinál gyorsabb és hatékonyabb adatgazdálkodás.
A most megjelent agrárminiszteri rendelet a szőlő- és bortermelés részletes végrehajtási szabályairól rendelkezik. A szőlőtermesztés fejezetben a borvidékekről termőhelyi kataszterről, fajtáktól és telepítési engedélyekről, nyilvántartásról és szüretről értekezik, valamint a borászati termékek előállításának és forgalomba hozatalának, az érzékszervi és az analitikai vizsgálatoknak a rendje is részletesen leírva megtalálható a rendeletben. A jelöléseknél egy új előírás, az Európai Unió területén először Magyarországon, hogy a közfogyasztásra forgalomba hozott borászati terméken kötelező a forgalombahozatali azonosító feltüntetése, amelyet az „L” vagy „FHA” felirat előz meg.
A teljes AM rendelet elérhető az alábbi helyen:
http://kozlonyok.hu/nkonline/MKPDF/hiteles/MK21144.pdf#page=8&zoom=100,0,0
A rendeletek végrehajtására átmeneti év lesz biztosítva, a 2021. évi szüret időszakára még a 2020. évi szabályok érvényesek.
Kapcsolódó linkek:
A 2020. évi CLXIII. törvény a szőlészetről és borászatról:
https://njt.hu/jogszabaly/2020-163-00-00.1
Kormány rendelet- 435/2021. (VII. 16.): http://kozlonyok.hu/nkonline/MKPDF/hiteles/MK21135.pdf#page=11&zoom=100,0,0
(NAK/Katona Petra)