Kölcsönös megfeleltetés

A talaj nem csak a termelés színtere, hanem egy élettel teli közeg, mely funkcióját, termékenységét csak úgy tudja fenntartani, kellően biztosítani, ha biztosítjuk számára a szükséges szerves anyagokat, működhetnek a mikro-mezo szervezetek, optimálisak a kémhatásviszonyok.


A talajainkban lezajló folyamatok eredőjeként évezredek alatt kialakult szervesanyag-készlet szintje jelentős mértékben kihat a gazdálkodásunk eredményességére. A szerves anyagok az élő, vagy a valaha élő, már elpusztult szervezetek testtömegét jelentik. Ebbe beletartoznak a talajon termett/termesztett növényi maradványok is, amit a termés betakarításával nem vittünk le a talajokról. Szerves anyagok nélkül nem lenne termőtalaj, hanem csak a talajalkotó ásványok törmeléke.

A szerves anyag javítja a növények kondícióját, ellátja táplálékkal a mikrobákat és a talajlakó élőlényeket, valamint szabályozza a levegő és a tápanyagok körforgását. A szerves anyagok mennyiségének fentieken túl az egyik legfontosabb szerepe, hogy közvetlenül és közvetett hatások révén is befolyásolják a talajok víz- és hőgazdálkodási tulajdonságait. A szerves anyagok, melyek a növényi-állati élőlények maradványaiból és az azokból biológiai úton létrejött humuszanyagokból állnak, a talajban ,,szivacsként” működnek. Megtartják a vizet és kellő mennyiségű levegőt (oxigént) is biztosítanak. A szerves anyag nélküli összetömörödött rögök pedig olyanok, mint a tégla; a növényi gyökereket megtámasztják, de nem képesek azt tápanyagokkal is ellátni (Forrás: Biró B., 2019). A szerves anyag tehát a termékeny talajok alapja, hiányában csökken a termékenység, nő az aszályérzékenység, s szél elfújja, víz elviszi a szerkezetét vesztett talajokat.

Milyen módon lehet a szervesanyag-tartalmat növelni?  A szerves anyagot könnyen elveszítjük a szántóföldjeinken – állandó forgatás, szármaradványok, termések elvitele, az égetés, a nem megfelelő talajművelés, a zöldtrágyázás, takarónövények, szervestrágyázás hiánya miatt, és utána ezt csak költségesen tudjuk helyettesíteni (műtrágyák). A szervesanyag-tartalomra hat a vetésforgó, a talajművelés, a szármaradvány alászántása, mulcshagyás, a takarónövények és a szerves trágya vagy a komposzt célzott használata. Ha szeretnénk javítani talajaink kondícióját, akkor azt a szerves anyaggal kell kezdeni, mert ennek van a legnagyobb hatása a talaj tulajdonságaira. A stabil szerves anyag építéséhez a legfontosabb az idő. Évekig kell a szerves anyag növelését szolgáló agrotechnikákat alkalmazni.

A talaj szervesanyag-tartalmának gyarapításának két fontos eleme:
-    a lebomlás lelassítása (például kevesebb talajművelés, talajforgatás alkalmazása), és
-    szerves termésnövelők, trágyák alkalmazása (pl. takarónövények, szerves trágya, komposzt).

Figyeljük, tápláljuk talajainkat, mely pufferközegként segíti a gazdálkodót a szélsőségesebb körülményekhez is alkalmazkodni.


NAK/ Sztahura Erzsébet

Címkék:

Kapcsolat

Nemzeti Agrárgazdasági Kamara

Székhely: 1115 Budapest, Bartók Béla út 105-113. (Bartók Udvar)

Adószám: 18399257-2-43

E-mail: ugyfelszolgalat@nak.hu

Zöld szám: +36 80 900 365

Személyes ügyfélfogadás

 

Ügyfélszolgálati irodák elérhetőségei

 

Őstermelői adatok lekérdezése