Környezetgazdálkodás

Mint előző cikkünkben is jeleztük, a fenti mondattal foglalta össze a KEM Kormányhivatal talajvédelmi hatósága a talaj védelme érdekében tett ajánlásait. A talajvédelmi hatóság számos javaslattal kíván élni a termőföld talajának megóvása érdekében, így jelen cikkünkben az általuk a tápanyaggazdálkodás terén tett gondolataikat osztjuk meg.

Ajánlásukban megfogalmazzák a mintavételi egységek kijelölésének legegyszerűbb, de már bizonyos szakmaiságot magába foglaló lehetséges módjait, a termésnövelő anyagok, talajjavítók hatékony alkalmazhatóságának lehetőségeit.
Rávilágítanak továbbá arra is, hogy a készülő tápanyaggazdálkodási terveknél mire kell nagyon figyelni – pl. helyes termőhelyi besorolás – továbbá a tervek készítése során arra célszerű fókuszálni, hogy a rendelkezésre álló műtrágya felhasználása a lehető legnagyobb gazdasági hasznot (jövedelmet) hozza, vagyis a lehető legjobban megtérülő befektetés legyen. Hiába adjuk ki tehát a nitrogéntrágyát olyan talajon, ahol a termésmennyiséget a többi tápelem hiánya korlátozza.
A talaj szerkezetességének hosszútávú gondozása érdekében felhívják a figyelmet a szervesanyag bevitel fontosságára (szervestrágya, zöldtrágya, szármaradvány stb.), s a talajélet fenntartásának szem előtt tartására, lehetséges módjaira.
Az elfogadott hazai Talajvédelmi Stratégiához igazodó részletes cikket itt olvashatják.
NAK/ Sztahura Erzsébet

Címkék:

Kapcsolat

Nemzeti Agrárgazdasági Kamara

Székhely: 1115 Budapest, Bartók Béla út 105-113. (Bartók Udvar)

Adószám: 18399257-2-43

E-mail: ugyfelszolgalat@nak.hu

Zöld szám: +36 80 900 365

Személyes ügyfélfogadás

 

Ügyfélszolgálati irodák elérhetőségei

 

Őstermelői adatok lekérdezése