Környezetgazdálkodás

Az AÖP jó gyakorlatok bemutatásának utolsó előtti részéhez érkeztünk, ahol ismét a gazdaságunk ültetvényterületeire fókuszálunk. Az előző részben az ültetvényekre választható – de a szántóterületeknél már megismert - választható gyakorlatokat ismerhettük meg, mint a

  • a méhkímélő növényvédőszerhasználat,
  • a talaj ill. a növények kondícióját, valamint
  • a talaj mikrobiológiai tevékenységét javító technológiai elemek, továbbá a
  • a karbamid használatához kapcsolódó választható gyakorlatokkal
  • ás a talajtakarás indokoltságaival, lehetőségeivel ismerkedtünk meg.

Az ültetvényekre meghatározott gyakorlatok (8db) további – utolsó kettő –, eddig más hasznosításban még nem említett elemét ismertetjük.

 Melyek is ezek a gyakorlatok?

Ültetvény hasznosítási mód esetén választható előírások 3.

A mikroöntözés annak az egyre erőteljesebben fellépő igénynek igyekszik eleget tenni, hogy az öntözővíz kijuttatása a lehető leghatékonyabb módon történjen, a kiöntözött víz minél nagyobb mennyisége közvetlenül a gyökérzónához jusson. A kis vízmennyiségek beszivárognak a talajba, elkerülhető a túlöntözés. A mikroöntözés gyűjtőfogalom (pl. csepegtető öntözés, mikroszórófej, tömlős stb.), az ide tartozó öntözési megoldások közös jellemzője, hogy a vízadagoló elemek kis nyomáson (< 2,5 bar), időegység alatt kevés (< 500 l/h) öntözővizet juttatnak ki az öntözendő növények közelébe. Előnyei a pontos adagolási lehetőség, kis vízveszteség, az öntözés nem korlátozott pl. az alkalmatlan szélsebesség miatt. Lejtős területeken is biztosítható az egyenletes kijuttatás. Lehetséges a tápanyagok igényelt mennyiségének és koncentrációjának kijuttatása a növény fejlődési állapotának és az időjárási körülményeknek megfelelően. A folyamatos adagolás alacsony vízkapacitású, homoktalajokon is lehetőséget ad az intenzív termelésre. A kis intenzitás miatt, kötött, agyagtalajokon is alkalmazható. Fontos azonban, hogy az öntözést mindig üzemeltetésre szóló vízjogi engedély birtokában végezzük el megfelelő minőségű vízzel.

Utolsó jó gyakorlatok között az ültetvényünk 50%-án biológiai ágenseket – pl. növénykórokozók elleni baktériumokat tartalmazó készítmények - alkalmazzunk annak érdekében, hogy csökkenthessük növényvédőszer használatának mértékét, az előrejelzés és a természetes ellenségek minél nagyobb igénybevételének segítségével. A pontos meghatározás a hamarosan megjelenő rendeletekben lesz elérhető.

Az AÖP-vel kapcsolatos korábbi cikkeinket ide kattintva érheti el.

Vége!

NAK/ Sztahura Erzsébet, Vadkerti Viktor, Gyenes Adrienn

Címkék:

Kapcsolat

Nemzeti Agrárgazdasági Kamara

Székhely: 1115 Budapest, Bartók Béla út 105-113. (Bartók Udvar)

Adószám: 18399257-2-43

E-mail: ugyfelszolgalat@nak.hu

Zöld szám: +36 80 900 365

Személyes ügyfélfogadás

 

Ügyfélszolgálati irodák elérhetőségei

 

Őstermelői adatok lekérdezése