Környezetgazdálkodás

Az AÖP jó gyakorlatok bemutatásának utolsó előtti részéhez érkeztünk, ahol ismét a gazdaságunk ültetvényterületeire fókuszálunk. Az előző részben az ültetvényekre választható – de a szántóterületeknél már megismert - választható gyakorlatokat ismerhettük meg, mint a

 • a méhkímélő növényvédőszerhasználat,
 • a talaj ill. a növények kondícióját, valamint
 • a talaj mikrobiológiai tevékenységét javító technológiai elemek, továbbá a
 • a karbamid használatához kapcsolódó választható gyakorlatokkal
 • ás a talajtakarás indokoltságaival, lehetőségeivel ismerkedtünk meg.

Az ültetvényekre meghatározott gyakorlatok (8db) további – utolsó kettő –, eddig más hasznosításban még nem említett elemét ismertetjük.

 Melyek is ezek a gyakorlatok?

Ültetvény hasznosítási mód esetén választható előírások 3.

A mikroöntözés annak az egyre erőteljesebben fellépő igénynek igyekszik eleget tenni, hogy az öntözővíz kijuttatása a lehető leghatékonyabb módon történjen, a kiöntözött víz minél nagyobb mennyisége közvetlenül a gyökérzónához jusson. A kis vízmennyiségek beszivárognak a talajba, elkerülhető a túlöntözés. A mikroöntözés gyűjtőfogalom (pl. csepegtető öntözés, mikroszórófej, tömlős stb.), az ide tartozó öntözési megoldások közös jellemzője, hogy a vízadagoló elemek kis nyomáson (< 2,5 bar), időegység alatt kevés (< 500 l/h) öntözővizet juttatnak ki az öntözendő növények közelébe. Előnyei a pontos adagolási lehetőség, kis vízveszteség, az öntözés nem korlátozott pl. az alkalmatlan szélsebesség miatt. Lejtős területeken is biztosítható az egyenletes kijuttatás. Lehetséges a tápanyagok igényelt mennyiségének és koncentrációjának kijuttatása a növény fejlődési állapotának és az időjárási körülményeknek megfelelően. A folyamatos adagolás alacsony vízkapacitású, homoktalajokon is lehetőséget ad az intenzív termelésre. A kis intenzitás miatt, kötött, agyagtalajokon is alkalmazható. Fontos azonban, hogy az öntözést mindig üzemeltetésre szóló vízjogi engedély birtokában végezzük el megfelelő minőségű vízzel.

Utolsó jó gyakorlatok között az ültetvényünk 50%-án biológiai ágenseket – pl. növénykórokozók elleni baktériumokat tartalmazó készítmények - alkalmazzunk annak érdekében, hogy csökkenthessük növényvédőszer használatának mértékét, az előrejelzés és a természetes ellenségek minél nagyobb igénybevételének segítségével. A pontos meghatározás a hamarosan megjelenő rendeletekben lesz elérhető.

Az AÖP-vel kapcsolatos korábbi cikkeinket ide kattintva érheti el.

Vége!

NAK/ Sztahura Erzsébet, Vadkerti Viktor, Gyenes Adrienn

Címkék:

Kapcsolat

Nemzeti Agrárgazdasági Kamara

Székhely: 1115 Budapest, Bartók Béla út 105-113. (Bartók Udvar)

Adószám: 18399257-2-43

E-mail: ugyfelszolgalat@nak.hu

Zöld szám: +36 80 900 365

Személyes ügyfélfogadás

 

Ügyfélszolgálati irodák elérhetőségei

 

Őstermelői adatok lekérdezése

 
X

Válassza ki a kívánt ügyintézés típusát!

Felhívjunk tagjaink figyelmét, hogy ügyintéző felületünk átalakult. A részletekről érdeklődjön ITT.
 • TagnyilvántartásTagnyilvántartásban szereplő adatok megtekintése, módosítás bejelentése.
 • Tagdíj ügyintézésTagdíjjal kapcsolatos ügyintézés, korrekciós felület, online fizetés, bizonylatok letöltése
 • Ügyfélszolgálati ügyekTagsággal, tagdíjjal kapcsolatos ügyek intézése, egyenleginformáció, illetve egyéb kérdések és kérések ami a tagságot érintik.
 • SzaktanácsadásSzaktanácsadói tevékenységgel kapcsolatos adatok megtekintése, módosítások kezdeményezése, akkreditált rendezvények listájának elérése.
 • Őstermelői/ ŐCSG nyilvántartással kapcsolatos ügyekAz őstermelők és az őstermelők családi gazdasága nyilvántartásba vételével, adatmódosítással, törléssel kapcsolatos ügyintézési elérhetőségek.
 • Családi mezőgazdasági társaságok nyilvántartásával kapcsolatos ügyintézésA családi mezőgazdasági társaságok minősítés kérelmezésének, adatmódosítás bejelentésének, minősítés törlésének ügyintézési elérhetősége.
 • Mezei őrszolgálatokElektronikus ügyintézés önkormányzatoknak a mezei őrszolgálatok nyilvántartásával és a fenntartásukhoz nyújtott állami hozzájárulás iránti kérelmek benyújtásához.
 • Duális képzőhelyek nyilvántartásba vételi kérelemA gazdálkodó szervezetek elektronikus úton is benyújthatják kérelmüket a duális képzőhelyek nyilvántartásába történő felvételükre.
 • Földművesek / Mezőgazdasági termelő szervezetekFöldműves nyilvántartásba vételhez igazolás kiállítása természetes személy esetében arról, hogy a természetes személy kérelmező a mezőgazdasági tevékenységet a kérelem benyújtását megelőző öt évből legalább három évben saját nevében és saját kockázatára folyamatosan folytatta, de az árbevétel - a három év alatt vagy ennek években meghatározott részében - azért maradt el, mert a mező-, erdőgazdasági célú beruházás még nem hasznosulhatott, illetőleg arról, hogy a szervezet legalább egy vezető tisztségviselője vagy a cégvezetője 3 éves üzemi gyakorlattal rendelkezik.
 • Kamarai meghatalmazásKamarai meghatalmazás létesítésének lehetősége az ügyfél számára elektronikus úton. A kamarai meghatalmazás alapján a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara eljárhat ügyfelei érdekében az agrártámogatásokkal kapcsolatos elektronikus ügyintézésben.
 • Okmányhitelesítés kérelemSzármazási bizonyítványok hitelesítése, kiadása, egyéb kereskedelmi dokumentumok láttamozása, valamint ezek nyilvántartása.
 • Szakmai ellenőrzési szakértői névjegyzék pályázati űrlapjaPályázati lehetőség a szakmai ellenőrzési szakértői névjegyzékbe kerüléshez, az agrár duális képzőhelyek nyilvántartásba-vételénél szakértői feladatok ellátása érdekében.
 • Vizsgafelügyelői névjegyzékPályázat benyújtása a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara által nyilvántartott viszgafelügyelői névjegyzékbe.
X

Válassza ki a kívánt ügyintézés típusát!

Felhívjunk tagjaink figyelmét, hogy ügyintéző felületünk átalakult. A részletekről érdeklődjön ITT.
X

E-ÜGYINTÉZÉS KAMARAI BELÉPÉS

...
Az e-Iroda felületre történő belépést követően tagságával és tagdíjával kapcsolatos ügyeket intézhet. Amennyiben szaktanácsadói tevékenységet végez, úgy a belépést követően tevékenységéhez kapcsolódó adatai is megjelennek.

Ha Ön még nem rendelkezik Kamarai nyilvántartási számmal, keresse fel ügyfélszolgálatunkat.

Hasznos tudnivalók az e-Iroda használatához


Lépjen be Kamarai nyilvántartási száma és jelszava megadásával!
Emlékezzen rám