Környezetgazdálkodás

Cikkünk folyamatosan frissül!

2023. január elsejétől indul az Európai Unióban, így hazánkban is az új hét éves támogatási ciklus, melyhez a Hazai Közös Agrárpolitika Stratégiai terv leadásra került. A terv keretein belül kellett megtervezni és felépíteni a közvetlen és a vidékfejlesztési támogatások rendszerét, célkitűzéseit úgy, hogy a leírt célok megfeleljenek az EU különféle stratégiáinak, irányelveinek (Zöld Megállapodás, Termőföldtől az asztalig, Biodiverzitás stratégia stb.), s ugyanakkor a gazdálkodók számára is vonzóak legyenek a rögzített lehetőségek, melyek által a gazdaságaikat is gazdaságosabban tudják üzemeltetni, védve talajaikat, az életteret is.

A fenti célok eléréséhez a hazai KAP Stratégiai Tervben ezért egy speciális rendszert, az ún. zöld felépítményt hoztak létre. Ez egy olyan egymásra épülő, komplex támogatási rendszer, amely a környezeti állapot javítását és a természeti erőforrások fenntartható használatát hivatott elősegíteni.

Az új időszak jelentős változásait az alábbiakban folyamatosan gyűjtjük össze és tesszük elérhetővé annak érdekében, hogy könnyebben nyomonkövethetőek legyenek.

A Kondicionalitásban rögzített előírásokat és az azok által elvárt célokat, lehetőségeket az alábbi cikkekben ismertetjük általános áttekintéssel, hiszen a részleteket a hamarosan megalkotásra kerülő jogszabályok tartalmazzák majd.

FELTÉTELESSÉG = KONDICIONALITÁS

AGRO-ÖKOLÓGIAI PROGRAM

TOVÁBBI CIKKEK

 

TÁJÉKOZTATÓ KIADVÁNYOK

  A „Carbon Farming”, azaz a szénmegkötő gazdálkodás egy olyan fogalom, amely az elmúlt években egyre népszerűbbé vált a nemzetközi gazdálkodási nyelvezetben, különösen uniós szinten, ahol az „Európai Zöld Megállapodás” meghatározó pontjává kezd válni. A gazdálkodók számára a szénmegkötő gazdálkodás tehát olyan gazdálkodási gyakorlatok összességét jelenti a mezőgazdaságban, amelyek célja az éghajlatváltozás hatásainak enyhítése.

  A „Gyepgazdálkodjunk okosan és szabályszerűen” című kiadványban összegyűjtött információk és ismeretek sokak számára érthetővé teszik a természetközeli, szabályszerű gyepgazdálkodást, amely által a szektor valamennyi szereplője sikeresen építkezhet az eredményes közös munka érdekében.

 

 

TÁJÉKOZTATÓ VIDEÓK

A „Talaj =Élet” A filmben kutatók, gazdálkodók, piaci szereplők, a NAK és az Agrárminisztérium is kifejti véleményét, praktikus információkkal segítve az érdeklődőt akár a 2023-tól induló agro-ökológiai program adta lehetőségek megértésében, megvalósíthatóságának mikéntjében.

10 legfontosabb dolog, amit a szénmegkötő gazdálkodásról tudni érdemes

Mobil gazda oktatóvideók: A Magyar Államkincstár és a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara együttműködésében 9 részes, a mobilGAZDA alkalmazás használatát segítő oktatóvideó-sorozat készült. A videó-sorozat áttekinti az alkalmazás főbb funkcióit, segítségükkel az applikáció használata egyszerűbbé és átláthatóbbá válik.

 

Felhívjuk a figyelmet, hogy a „Gy.I.K.” tájékoztató jellegű, melynek tartalmát a vonatkozó jogszabályok hatálybalépését követően frissítjük!

KAP 2023-27 - Gy.I.K.

KAP KALKULÁTOR

KAP támogatás

NAK

Címkék:

Kapcsolat

Nemzeti Agrárgazdasági Kamara

Székhely: 1115 Budapest, Bartók Béla út 105-113. (Bartók Udvar)

Adószám: 18399257-2-43

E-mail: ugyfelszolgalat@nak.hu

Zöld szám: +36 80 900 365

Személyes ügyfélfogadás

 

Ügyfélszolgálati irodák elérhetőségei

 

Őstermelői adatok lekérdezése