Környezetgazdálkodás

A cikksorozatunk első részében áttekintettük, hogy kinek és miért érdemes a programban részt vennie, majd azt követően 2. cikkünkben a talajtakaró nővények szerepéről, az ahhoz kapcsolódó választható előírásról írtunk. Most a talajon túl a biodiverzitás, a természetes élőhelyek, beporzó rovarok védelme érdekében vállalható előírásokat tekintjük át, melyek a gazdálkodó számára is gazdasági haszonnal járhatnak. Melyek is ezek a választható elvárások?

Szántó hasznosítási mód esetén választható AÖP előírások 2-3.

Az első sorban olvasható táblaméret korlátozásra vonatkozó előírás a biológiai sokféleség és a talajvédelem szempontjából is fontos.  Van olyan gazdaság, ahol ez nem okoz problémát, hiszen alapból, adottságaik miatt ekként gazdálkodnak. Ott, ahol nagyobb egységekben érzik gazdaságosabbnak a művelést, átgondolandó a vállalás realizálása. Mindemellett tekintsük át hasznosságát.

A biodiverzitás fenntartása szempontjából a nagy táblaméretek nem kedvezőek, hiszen hiányoznak a hasznos élőlények, rovarok, madarak számára a szegélyélőhelyek, mezsgyék, búvóhelyek, s az ökológiai folyósóként szolgáló sávok, fás szegélyek, mely a hasznos ragadozómadaraknak is figyelőhelyül szolgálhatnak amellett, hogy a mikroklímára is kedvezően hatnak ez utóbbiak. Érdemes azt is megemlíteni, hogy a nagy kiterjedésben, monokultúrásan termesztett növények az időjárás és az egyes kártevők, kórokozók káros hatásainak is kitettebbek.

A fentieken túl a lejtős területeken kialakított változatos kultúrával hasznosított kisebb táblaméretek csökkenthetik az erózió kockázatát – melynek a gazdálkodó számára is káros hatásairól már írtunk korábban.

Fotó: Harmath Beáta

A második sorban szereplő előírás a méheket nevesíti, de gyakorlatban a beporzó rovarok védelmére fókuszál. Összetett okok – klímaváltozás, légszennyezettség, növényvédőszerek stb. – miatt sajnos jelentős állománycsökkenés tapasztalható. A beporzó rovarok végzik el a virágos növények döntő hányadának megtermékenyítését. A megfelelő beporzás hiánya gazdasági kárt okozhat a gazdáknak Egyes becslések szerint a világon megtermelt élelmiszerek 70 százaléka függ a beporzástól.  „A gyömölcstermés, a szója és jó pár alapvető élelmiszer sorsa is a hatlábú munkások „kezében” van.” (Csemete Egyesület)

Az Agrárminisztérium kapcsolódó cikkét itt olvashatja.

Folytatjuk!

NAK/ Sztahura, Vadkerti, Gyenes

Címkék:

Kapcsolat

Nemzeti Agrárgazdasági Kamara

Székhely: 1115 Budapest, Bartók Béla út 105-113. (Bartók Udvar)

Adószám: 18399257-2-43

E-mail: ugyfelszolgalat@nak.hu

Zöld szám: +36 80 900 365

Személyes ügyfélfogadás

 

Ügyfélszolgálati irodák elérhetőségei

 

Őstermelői adatok lekérdezése