Környezetgazdálkodás

Erdőgazdálkodók figyelem! 2019. február 20-án a Széchenyi2020 honlapon megjelent tájékoztatás szerint változott a VP5- 8.5.1.-17. kódszámú „Az erdei ökoszisztémák ellenálló képességének és környezeti értékének növelését célzó beruházások” elnevezésű felhívás.


Az alábbiakban összefoglaljuk a módosítás tartalmi részleteit.

- A támogatási kérelmek végleges benyújtási határideje 2019 július 1., a korábbi február 28-i határidő egy új közbenső értékelési határnap lett.

- Az „1.3. A támogatás háttere fejezetben” átvezetésre kerültek a támogatói intézményrendszerben bekövetkezett változások: a kormány tagjainak feladat- és hatásköréről szóló 94/2018. (V. 22.) Korm. rendelet értelmében 2018. május 22. napjától a minisztériumok közötti jogutódlás következtében a Vidékfejlesztési Program Irányító Hatósága az Agrárminisztérium Vidékfejlesztési Programok Végrehajtásáért Felelős Helyettes Államtitkársága.

- A „II. Kötelezettségek vállalása című fejezetben minden támogatott tevékenység esetében a „támogatói okirat kézbesítésétől számított” kifejezés a „támogatói okirat hatálybalépésétől számított” kifejezésre változott. Ennek értelmében „…A támogatást igénylő köteles a …………legkésőbb a támogatói okirat hatálybalépésének évét követő második évi kifizetési igénylés benyújtási időszak végéig megvalósítani és a kifizetési igénylést benyújtani….”.

- A felhívás „4.4.2. Kiválasztási kritériumok” fejezetében módosultak a tartalmi értékelési szempontok alapján adható pontszámok a lentebb található táblázat szerint. A két tevékenység együttes megvalósítása esetén adható, valamint az elsődleges rendeltetésért járó pontok jelentősen kevesebb, míg a klímaváltozás hatásaival szembeni ellenállóság biodiverzitás növelésével történő fokozásáért kettő, illetve három vagy több fafaj alkalmazása esetén - több pont jár a bírálat során. A módosítás alapján lehetőség nyílik olyan erdőszerkezet-átalakítások támogatására is, amelyek a klímaváltozással szemben ellenállóbb fafajokkal, de nem klímarezisztens származású szaporítóanyaggal valósulnak meg.

A következő összehasonlító táblázatban részleteztük a változásokat:


A felhívással összhangban módosult a támogatói okirat is.

A pályázati felhívás itt érhető el.


(NAK/Dósa Ildikó)

Címkék:

Kapcsolat

Nemzeti Agrárgazdasági Kamara

Székhely: 1115 Budapest, Bartók Béla út 105-113. (Bartók Udvar)

Adószám: 18399257-2-43

E-mail: ugyfelszolgalat@nak.hu

Zöld szám: +36 80 900 365

Személyes ügyfélfogadás

 

Ügyfélszolgálati irodák elérhetőségei

 

Őstermelői adatok lekérdezése