Mezőgazdasági termelés

Az időjárási és logisztikai problémák a hagyma globális piacán általánosak, több országban befolyásolják a minőséget és az árakat.

A Dél-Afrika az év elején tapasztalt heves esőzések és a magas páratartalom miatt elárasztotta a piacot a kívánatosnál rosszabb minőségű hagymával, míg az Észak-Amerika nagy részén tapasztalható szélsőséges nyári hőhullámok miatt csökkent a termésmennyiség. Eközben Európában a holland hagymaexportot inkább a logisztikai lehetőségek hiánya, mint minőségi vagy mennyiségi problémák korlátozzák, az Egyesült Királyságban pedig a megnövekedett inputköltségekkel összhangban emelkednek az árak, amelyek várhatóan nem csökkennek egyhamar.

Hollandia: A logisztika a holland hagymaexport korlátozója

A holland hagymaexport szezonja felpörgött. Sokkal többet is exportálhatnánk, ha meglennének a szállítási lehetőségeik. Korábbi években a válogatás jelentett kihívást, most a szállítás. Ez megnehezíti a tavalyi +40 000 tonnás export hetek elérését. A hagyma ára jelenleg felfelé mozog. Célállomásaik főként Afrika, de Ázsia Közép-Amerika is fő cél. Termesztés szempontjából sok probléma volt a minőséggel, különösen a baktériumos rothadás a legnagyobb gond, de gyakran jégeső vagy lisztharmat következtében lépnek fel bakteriális fertőzések.

Egyesült Királyság: A magasabb inputköltségek miatt emelkednek az árak a brit hagymánál

A brit hagyma átlagára 2021 szeptemberének első három hetében 0,49 GBP/ 25 kg volt, ami 1,2%-kal magasabb, mint a 2021. augusztusi átlagár, és 17%-kal magasabb, mint a 2020. szeptemberi átlagár. A brit hagyma árának emelkedése elsősorban a növekvő inputköltségeknek tulajdonítható. A brit termelőknek magasabb műtrágya-, energia-, szállítási és munkaerőköltségekkel kell szembenézniük. Ennek megfelelően a jövedelmezőség megőrzése érdekében ezeket a költségeket a fogyasztókra hárítják át. Különösen a szállítási és a munkaerőköltségek emelkedtek 2021-ben, mivel a korlátozott utazási lehetőségek korlátozzák a Kelet-Európából az Egyesült Királyságba irányuló munkaerőáramlást. Az Egyesült Királyság hagymájának túlnyomó többségét Európából importálja. A jelenlegi kamionsofőrhiány és a magas szállítási költségek miatt a Dániából történő import drágábbá vált, a többletköltségeket pedig az importőrökre hárítják.

Az Egyesült Királyság a korábban tapasztalt szélsőséges időjárási körülmények ellenére átlagos termésre számít idén. A 2021-es év első negyedéve különösen csapadékos volt, januárban és februárban jelentős esőzésekkel. A március száraz volt, ami lehetővé tette a hagyma ültetését; az áprilisi fagyok azonban korlátozták a növények növekedését. Az Egyesült Királyságban a hagyma iránti kereslet az elmúlt hónapokban erőteljes volt, összhangban a vendéglátóipari ágazat újbóli megnyitásával, és a kiskereskedelmi értékesítés is erős maradt. A brit hagymaárak az év hátralévő részében valószínűleg továbbra is emelkedő tendenciát mutatnak.

Olaszország: Nagy kereslet és jó minőség az olasz hagyma iránt

A fehér hagymára nagy a kereslet, mivel a termelés több európai területen kissé visszaesett. Az olasz hagymára külföldön is van kereslet, mivel az időjárási körülményeknek köszönhetően idén jó minőségű. Más a helyzet a vörös hagymával: a jó piaci indulás után nem kevesebb a termék, de az átlagos méret kisebb. Ez bizonyos nehézkességet okoz a piacon. A feldolgozóipar részéről nincs kereslet bizonyos fajtákra. Az olasz mogyoróhagymát jelenleg nem exportálják, mivel Hollandiában, Belgiumban és Franciaországban jó termés volt.

A betakarítás során a hosszú, csapadékmentes időszak lehetővé tette, szép és hibátlan hagyma kerüljön, valamint a szomszédos régiókból érkező kereslet növekedés magasabb termelői árakat eredményeztek, ami azt jelenti, hogy átlagosan 5 eurócenttel voltak magasabbak kilogrammonként, mint az előző szezonokban. Ez azt jelenti, hogy a kiskereskedőknél értékesített termék mennyisége (40%) növekszik a nagybani piacokon értékesített termékhez képest (60%).

Spanyolország: A lassú export a jó minőség ellenére alacsony árakat eredményez a spanyol hagymánál

Spanyolországban folytatódik a kései hagyma betakarítása, amely a nagyon enyhe nyár miatt a szokásosnál körülbelül 15 nappal korábban fejeződik be. Október 15-e körül a legtöbb területen már betakarították a termést, és az év hátralévő részére betárolták. A hőhullámok hiánya ezen a nyáron nagyon pozitívan befolyásolta a kései fajták minőségét, miközben a terméshozamok a tavalyihoz hasonlóak.

Jelenleg az export lassú, az árak pedig alacsonyak, hasonlóak a tavalyi év azonos időszakához, még nem érik el a járvány előtti szintet. A holland hagyma alacsony áron történő értékesítésének nyomása nagy hatással van, valamint a német és a brit termelés évről évre való növekedése.

A kései fajták vetésterülete Spanyolországban a tavalyi évhez képest kissé nőtt: Kasztília-La Mancha tartományban +3%-kal, így ez a régió 7 800 hektárra nőtt; Kasztília és Leónban +13%-kal, összesen 859 hektárral és +20%-kal Andalúziában, ahol 1 400 hektáron termesztik ezeket a fajtákat. A Spanyol Mezőgazdasági Minisztérium szerint az ágazat 770.000 tonna késői hagyma betakarítására és betakarítására számít.

Törökország: A jó időjárás jó hagymatermést hoz Törökországban

A tavalyi évhez képest a hagyma mennyisége nőtt a száraz időjárási körülményeknek köszönhetően. A minőség jobb, mivel a hagyma a kevésbé nedves éghajlatot kedveli, így kevesebb betegség fordult elő, és jobb a terméshozam. A hagymát szeptember első hetétől kezdték betárolni, a termék mintegy 30%-a már raktáron van. A tárolási műveletek nagy része október vége felé fejeződik be. Eddig nem sok eső esett, de a közeljövőben van némire kilátás. Néhány területet érintett az aszály, a másik nagy probléma a felhasznált anyagok és műtrágyák importköltségeinek meredek emelkedése volt. Ennek határa lehet az árakra.

Egyiptom: Az időjárás késlelteti az egyiptomi tavaszi hagyma betakarítását

A tavaszi hagymaszezon jelenleg javában tart, mivel a termesztés július elején kezdődött. A betakarítás késett, mivel az időjárás okozta kihívások miatt nem lehetett időben betakarítani. Ez azt jelenti, hogy az egyiptomi újhagyma lemarad az olyan piacokon, mint az Egyesült Királyság, ahol jelenleg nagyon nagy a kereslet. A várakozások szerint Egyiptom 150 millió köteg újhagymát fog exportálni a szezon során. Az európai piacok, mint Hollandia, Németország és az Egyesült Királyság a legérdekesebbek az egyiptomi exportőrök számára, de az olyan piacok, mint Belgium és Franciaország is felkeltették a kereskedők érdeklődését.

Dél-Afrika: Az időjárás nehézségeket okoz a dél-afrikai hagymaszezonban

Az idei nehéz hagymaszezonnak ígérkezik, Limpopo tartományban januárban és februárban tapasztalt heves esőzés és magas páratartalom és kártevőnyomás a hagyma egy része romlásnak indult a földeken. A Limpopo tartomány hagymatermelői a jó vízellátottság miatt több hektáron ültettek hagymát, azonban a piacra kerülő rossz minőségű hagyma nagy mennyisége miatt az árak csökkentek. Ez, valamint a gazdasági problémák miatti vásárlóerő csökkenése visszafogta a hagymapiacot. Az előző hagymaszezon a Nyugati-Fokvidéken nagyon jó volt, és mivel a fokföldi hagymatermesztők (az ország északi részeinél hosszabb nappalok miatt) képesek köztes hagymát ültetni, ez akár 6 hónapig is eltárolható. Ez átfedésben van a Limpopo és Brits (északnyugati tartomány) hagymatermesztőinek szezonjával, ami tovább növelte a túlkínálatot.

A hagymaárak már néhány hónapja nyomás alatt vannak. Jelenleg kilogrammonként 2,90 EUR (0,16 EUR).

Észak-Amerika: A hagymakínálat némileg csökkent

A nyár folyamán a csendes-óceáni északnyugaton nagy és tartós hőhullámok voltak, emiatt a termésmennyiségek némileg visszaesnek. A korai terméshozamokra gyakorolt hatás mellett a hőség kissé felgyorsította a vegetációs időszakot is, a betakarítás több nappal a tervezett előtt van, és valószínűleg hamarabb befejeződik.

Összességében az Egyesült Államokban a hagymakészletek várhatóan kompenzálódnak. Míg a fent említett hőség olyan termesztési régiókban is megfigyelhető volt, mint Kalifornia, és a New York állam alsó részén lévő földek esőzést kaptak, más régiókban, például Új-Mexikóban jó volt a vegetációs időszak. Kanadában is jó hagymatermés várható.

Az importált hagyma az ágazat számára figyelemre méltó, az Egyesült Államok a hagyma nagyobb arányú exportja helyett most nagyobb arányban importál. Szerinte ez megnehezíti a helyzetet, mivel az amerikai termelőkre magas szintű élelmiszerbiztonsági előírások vonatkoznak, és más import hagymák esetében bizonytalanság van azzal kapcsolatban, hogy mennyire jól ellenőrzik azokat. Ennek ellenére a hagyma iránti kereslet szilárd. Eközben az árképzést illetően a kissé alacsonyabb termés azt jelenti, hogy a hagyma piaca emelkedik, és a vöröshagyma ára a vártnál korábban emelkedett. A megemelt árra a termelési költségek emelkedése miatt van szükség, a termeléstől a csomagolásig minden drágult.

Kína: Hagymaexport a stagnálás szélén

Csak Gansuban van jelenleg a hagymatermés csúcsszezonja. Gansu Kína egyik legfontosabb hagymatermő területe. Az időjárási viszonyok és a talajviszonyok nagyon alkalmasak a hagymatermesztésre. Általában az augusztus és október közötti időszak a hagymatermés és az export szezonja, de idén a hagymaexport a stagnálás szélén áll.

Tavaly a vöröshagyma ára magas volt, ezért sok gazdálkodó áttért a vöröshagyma termelésére. Ezért a vöröshagyma termelési volumene most sokkal nagyobb, mint tavaly. A 50#-os vöröshagyma ára 280 USD/tonna körül van, a hámozott vöröshagyma ára pedig 400 USD/tonna körüli. Az árak nagyjából megegyeznek a tavalyi árakkal.

A tengerentúli megrendelések mennyisége az elmúlt hónapokban 50%-kal csökkent. A csökkenés fő oka a magas szállítási költség. Néhány exportőrnek teljesen le kellett állnia a távoli célállomásokra, például Angliába irányuló hagymaexporttal. A Qingdaóból Rotterdamba történő szállítás jelenlegi költsége 14 000 USD konténerenként. Egy konténerbe 24 tonna hagyma fér, ami azt jelenti, hogy a szállítási költség 600 USD/tonna hagyma. Ez jóval magasabb, mint a termék értéke, ami jelentősen eltér a megszokottól.

A kínai hagyma iránti belföldi kereslet Kínán belül még mindig hatalmas. A nem exportálható hagyma nagy része a belföldi piacra kerül.

 

Magyarország: Változó időjárás, apróbb termésméret

A hazai vöröshagyma állományok eltérő képet mutattak, de az ország nagy részére elmondható, hogy a bíztatónak ígérkező kelés és áttelelés után a hűvös tavaszi időjárás vontatott fejlődést eredményezett. Az áttelelő vöröshagyma termesztőket sok helyen jelentős fagykár érte tavasszal- ez elmondható Makó térségére is-, ezért ezeken a területeken hiányos lett az állomány, valamint több helyen újra kellett vetni. A tavaszi vetésű hagyma területeken a tavaszi csapadék hiánya kelési problémákat okozott, az öntözött táblákon megfelelő volt a növények fejlettsége. Egyes területeken nagy nehézségeket okozott a drótféreg, jelentős kártételről számoltak be néhány megyében. Növényvédelem tekintetében az elmúlt évekhez képest kevesebb probléma mutatkozott meg idén, néhány helyen volt csak jelentősebb peronoszpóra fertőzés. Az áttelelő vöröshagyma tekintetében sok helyen elaprózódott termésre panaszkodtak a termelők, a méret elmaradt a várnál, kisebbek lettek a fejek. Az őszi, tavalyi vetésű hagymák betakarítása júniusban, a tavaszi vetésű hagymák betakarítása augusztus elején kezdődött meg.

Az országos jelentés alapján az idei vöröshagyma vetésterülete 1360 hektár, a becsült betakarítható termésátlag 29 776 kg/ha ami 40,5 ezer tonna össztermést eredményez idén.

Évek óta egyre kisebb területen termesztenek hagymát Magyarországon, miközben a zöldség iránti kereslet megnőtt. Problémát jelent az olcsó külföldi konkurencia, az alacsony a felvásárlási ár, azonban megnövekedtek az input árak és termelési költségek. A növényvédőszer kivonások is megnehezítik a gazdák dolgát, főleg a gyomirtás területén. A klímaváltozás okozta kiszámíthatatlan időjárás is egyre nagyobb kihívások elé állítja a magyar termelőket.

(FreshPlaza.com, NAK- Katona Petra)

Címkék:

Kapcsolat

Nemzeti Agrárgazdasági Kamara

Székhely: 1115 Budapest, Bartók Béla út 105-113. (Bartók Udvar)

Adószám: 18399257-2-43

E-mail: ugyfelszolgalat@nak.hu

Zöld szám: +36 80 900 365

Személyes ügyfélfogadás

 

Ügyfélszolgálati irodák elérhetőségei

Őstermelői adatok lekérdezése

Youtube

Facebook

LinkedIn

Instagram

X

Válassza ki a kívánt ügyintézés típusát!

Felhívjunk tagjaink figyelmét, hogy ügyintéző felületünk átalakult. A részletekről érdeklődjön ITT.
  • TagnyilvántartásTagnyilvántartásban szereplő adatok megtekintése, módosítás bejelentése.
  • Tagdíj ügyintézésTagdíjjal kapcsolatos ügyintézés, korrekciós felület, online fizetés, bizonylatok letöltése
  • Ügyfélszolgálati ügyekTagsággal, tagdíjjal kapcsolatos ügyek intézése, egyenleginformáció, illetve egyéb kérdések és kérések ami a tagságot érintik.
  • SzaktanácsadásSzaktanácsadói tevékenységgel kapcsolatos adatok megtekintése, módosítások kezdeményezése, akkreditált rendezvények listájának elérése.
  • Őstermelői/ ŐCSG nyilvántartással kapcsolatos ügyekAz őstermelők és az őstermelők családi gazdasága nyilvántartásba vételével, adatmódosítással, törléssel kapcsolatos ügyintézési elérhetőségek.
  • Családi mezőgazdasági társaságok nyilvántartásával kapcsolatos ügyintézésA családi mezőgazdasági társaságok minősítés kérelmezésének, adatmódosítás bejelentésének, minősítés törlésének ügyintézési elérhetősége.
  • Mezei őrszolgálatokElektronikus ügyintézés önkormányzatoknak a mezei őrszolgálatok nyilvántartásával és a fenntartásukhoz nyújtott állami hozzájárulás iránti kérelmek benyújtásához.
  • Duális képzőhelyek nyilvántartásba vételi kérelemA gazdálkodó szervezetek elektronikus úton is benyújthatják kérelmüket a duális képzőhelyek nyilvántartásába történő felvételükre.
  • Földművesek / Mezőgazdasági termelő szervezetekFöldműves nyilvántartásba vételhez igazolás kiállítása természetes személy esetében arról, hogy a természetes személy kérelmező a mezőgazdasági tevékenységet a kérelem benyújtását megelőző öt évből legalább három évben saját nevében és saját kockázatára folyamatosan folytatta, de az árbevétel - a három év alatt vagy ennek években meghatározott részében - azért maradt el, mert a mező-, erdőgazdasági célú beruházás még nem hasznosulhatott, illetőleg arról, hogy a szervezet legalább egy vezető tisztségviselője vagy a cégvezetője 3 éves üzemi gyakorlattal rendelkezik.
  • Kamarai meghatalmazásKamarai meghatalmazás létesítésének lehetősége az ügyfél számára elektronikus úton. A kamarai meghatalmazás alapján a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara eljárhat ügyfelei érdekében az agrártámogatásokkal kapcsolatos elektronikus ügyintézésben.
  • Okmányhitelesítés kérelemSzármazási bizonyítványok hitelesítése, kiadása, egyéb kereskedelmi dokumentumok láttamozása, valamint ezek nyilvántartása.
  • Szakmai ellenőrzési szakértői névjegyzék pályázati űrlapjaPályázati lehetőség a szakmai ellenőrzési szakértői névjegyzékbe kerüléshez, az agrár duális képzőhelyek nyilvántartásba-vételénél szakértői feladatok ellátása érdekében.
  • Vizsgafelügyelői névjegyzékPályázat benyújtása a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara által nyilvántartott viszgafelügyelői névjegyzékbe.
X

Válassza ki a kívánt ügyintézés típusát!

Felhívjunk tagjaink figyelmét, hogy ügyintéző felületünk átalakult. A részletekről érdeklődjön ITT.
X

E-ÜGYINTÉZÉS KAMARAI BELÉPÉS

...
Az e-Iroda felületre történő belépést követően tagságával és tagdíjával kapcsolatos ügyeket intézhet. Amennyiben szaktanácsadói tevékenységet végez, úgy a belépést követően tevékenységéhez kapcsolódó adatai is megjelennek.

Ha Ön még nem rendelkezik Kamarai nyilvántartási számmal, keresse fel ügyfélszolgálatunkat.

Hasznos tudnivalók az e-Iroda használatához


Lépjen be Kamarai nyilvántartási száma és jelszava megadásával!
Emlékezzen rám