Mezőgazdasági termelés

Hazánkban a minőségi borszőlő fajták szüretelése hamarosan elkezdődik valamennyi borvidékünkön. A szőlőtermelők számára fontos és nagyon várt esemény, hiszen ilyenkor érik be az egész éves fáradtságos munkájuk „gyümölcse”. De ha szeretettel és alázattal végzik a szőlőművelést és belegondolnak, hogy az emberiség egyik legrégibb kultúrnövényét művelik, akkor már talán nem is olyan fáradtságos. Azonban minden elismerés és köszönet a munkájukért.

Azonban a szüret megkezdéséig a szőlőt feldolgozó gazdáknak, fel kell készülniük a szőlő feldolgozására, mert a sikeres borászkodásnak az alapfeltétele a jó minőségű, optimálisan beérett szőlő mellett a tisztaság megteremtése és annak fenntartása. Ehhez szeretnénk néhány hasznos gyakorlati tanáccsal szolgálni.

Az előkészületek alatt értjük a szőlő fogadására, és tárolására alkalmas pincék, tároló helyiségek, tárolóedények, feldolgozógépek, eszközök, és a borászati kezelőanyagok beszerzését. A tisztaság kiterjed mindazon helyiségekre, eszközökre, amelyekkel a bor készítésétől az elfogyasztásáig, hosszabb rövidebb ideig kapcsolatba kerül. Így megelőzhetők többségében a borbetegségek és a borhibák. Azonban a higiénés környezetet mindvégig fenn kell tartanunk.

Kőporosi pincesor Hercegkúton a Világörökség része (Fotó: Komma László, NAK)

 

A szőlőt fogadó helyiségeket nagytakarítással kezdjük. A helyiségekből az összes oda nem való, vagy időközben „odakerült” anyagokat eltávolítjuk, idegen szagokat árasztó gyümölcsöket, zöldségeket, estlegesen festékeket, hígítókat stb., melyeket egyébként sem ajánlatos a borral egy légtérben tartani. A feldolgozásra szolgáló helyiségek falait meszeléssel fertőtlenítsük a padozatot is felmosással fertőtlenítjük és törekszünk annak fenntartására. Amennyiben földpadozatos a helyiségünk talaja, akkor azt 5-10 évente ajánlatos 4-5 cm mélyen kicserélni és helyette friss homokkal, kőzuzalékkal felújítani. Gondoskodjunk a helyiség légterének a fertőtlenítéséről is, melyet legegyszerűbben, 100 légköbméterenként 5 dkg kénszelet elégetésével tudjuk fertőtleníteni. A kénszeletet elégetésére nem éghető edényt használjunk. Meggyújtás előtt a szellőzőket és a nyílászárókat zárjuk be egy napig, hogy a fertőtlenítés hatásos legyen, majd egy nap elteltével alapos szellőztetést végezzünk. A pincelégtér kénes fertőtlenítését a nemes penésszel (Cladosporium cellare) bevont falú pincékben mellőzzük.

 

Régi pince Tokajhegyalján (Fotó: Komma László, NAK)

 

A szőlőfeldolgozó gépeket (bogyózó, zúzó, sajtó-prés) fa szerkezeteit hideg tiszta vízzel, műanyag gyökérkefével tisztítsuk meg, itt vegyszereket ne használjunk. A fém felületeket, amennyiben rozsdásak, úgy tisztítsuk meg drótkefével, majd rozsdamentesítő felületkezelővel vonjuk át, és saválló festékkel fessük le. Természetesen biztosítva a használatba vételig a teljes száradási időt. Végül ellenőrizzük a gépek működését, és szükség szerint olajozzuk meg a zúzógép hengereinek tengelyét, és a sajtó (prés) csavarorsóját.

A szőlő tárolására, szállítására érdemes műanyag edényeket használni, melyek könnyen tisztíthatok, a faedényekkel ellenben, melyek száraz helyiségben szétszáradnak, nedves, párás körülmények között pedig penészednek, ami tovább nehezítheti használatukat.

A szőlőlé, must és majd a bor mozgatására jellemzően, főleg kis gazdaságokban gumi vagy műanyag csöveket használunk. Amennyiben új csöveket használunk, úgy a használatbavétel előtt töltsük fel meleg kb. 60 C fok körüli 1-2 % -os trisós oldattal. Majd két nap után az oldatot leeresztjük a csővezetékből, vízzel átöblítjük, majd egészséges borral töltsük fel a csöveket. Majd 7-10 nap múlva leeresztjük, és többszöri folyóvizes átöblítés után használatba vehetjük. Fontos, hogy használatbavétel előtt és után mindig mossuk át a csöveket tiszta folyó vízzel. Fontos, hogy minden esetben lógatva helyezzük el a csöveket, hogy a víz maradéktalanul távozhasson a csőből.

A bor tárolására még nagyon sok helyen fa hordókat használnak, ebben az esetben győződjünk meg a használt hordók tölthethetőségéről. Az akonadugót, (hordó betöltő nyílása) kiemelve tenyerünkkel csapjunk a hordó szájnyílására, majd szagoljunk bele, amennyiben a hordó levegője egészséges, kénes borillatú, úgy töltésre alkalmas a hordó. Ha bizonytalanok vagyunk a megítélésben, akkor égő gyertyát logassunk a hordóba. Ha elalszik a gyertya, a hordó penészes, de a hordó belseje tiszta, és csak borkőkristályokat látunk, ebben az esetben is tölthető a hordó. A használatbavétel előtt minden esetben többszöri hideg vizes öblítés szükséges. Azonban vegyük figyelembe, hogy a több hónapja üresen álló egészséges hordók dongái kiszáradnak és nem víztartóak. Ilyen esetben több napig hideg vízzel teljesen megtöltve duzzasztani kell mindaddig amig már nem szivárog a dongákon a víz.

Végül a borászati kezelőanyagokat is érdemes a szüretig beszereznünk, melyek közül a legfontosabbak a porított fajélesztő, élesztőtápsók, kristályos borkén, kénlapok, különböző derítőszerek (csersav, zselatin, bentonit).

Érdemes minél jobban felkészülni a szüreti előkészületekre, mert a szüret idején erre már nincs lehetőség, ugyanis a szőlő feldolgozását a lehető legrövidebb idő alatt kell végrehajtanunk, mert élő anyag lévén számos nemkívánatos mikróbiológiai tényező leselkedik a szőlőre.

Hamarosan további cikkeket adunk közre a szőlőfeldolgozásáig, amit a Kamara honlapján a Tájékoztatási Szolgáltatás felületen adunk közre, mellyel reményeink szerint, hasznos gyakorlati információkkal tudunk szolgálni, legyen az csak kezdő szőlőfeldolgozás iránt érdeklődő, vagy már régebb óta szőlészkedő gazda számára.

(NAK/Komma László)

Címkék:

Kapcsolat

Nemzeti Agrárgazdasági Kamara

Székhely: 1115 Budapest, Bartók Béla út 105-113. (Bartók Udvar)

Adószám: 18399257-2-43

E-mail: ugyfelszolgalat@nak.hu

Zöld szám: +36 80 900 365

Személyes ügyfélfogadás

 

Falugazdász iroda elérhetősége

Őstermelői adatok lekérdezése

Youtube

Facebook

LinkedIn

Instagram

X

Válassza ki a kívánt ügyintézés típusát!

Felhívjunk tagjaink figyelmét, hogy ügyintéző felületünk átalakult. A részletekről érdeklődjön ITT.
  • TagnyilvántartásTagnyilvántartásban szereplő adatok megtekintése, módosítás bejelentése.
  • Tagdíj ügyintézésTagdíjjal kapcsolatos ügyintézés, korrekciós felület, online fizetés, bizonylatok letöltése
  • Ügyfélszolgálati ügyekTagsággal, tagdíjjal kapcsolatos ügyek intézése, egyenleginformáció, illetve egyéb kérdések és kérések ami a tagságot érintik.
  • SzaktanácsadásSzaktanácsadói tevékenységgel kapcsolatos adatok megtekintése, módosítások kezdeményezése, akkreditált rendezvények listájának elérése.
  • Őstermelői/ ŐCSG nyilvántartással kapcsolatos ügyekAz őstermelők és az őstermelők családi gazdasága nyilvántartásba vételével, adatmódosítással, törléssel kapcsolatos ügyintézési elérhetőségek.
  • Családi mezőgazdasági társaságok nyilvántartásával kapcsolatos ügyintézésA családi mezőgazdasági társaságok minősítés kérelmezésének, adatmódosítás bejelentésének, minősítés törlésének ügyintézési elérhetősége.
  • Mezei őrszolgálatokElektronikus ügyintézés önkormányzatoknak a mezei őrszolgálatok nyilvántartásával és a fenntartásukhoz nyújtott állami hozzájárulás iránti kérelmek benyújtásához.
  • 1 ha alatti belterületi telkek mezőgazdasági művelésének igazolásaAz 1 hektár alatti, művelés alól kivett belterületi telkek szőlő, szántó, gyümölcsös, kert művelési ág szerinti megművelésének igazolása iránti kérelmek benyújtása elektronikus úton.
  • Duális képzőhelyek nyilvántartásba vételi kérelemA gazdálkodó szervezetek elektronikus úton is benyújthatják kérelmüket a duális képzőhelyek nyilvántartásába történő felvételükre.
  • Földművesek / Mezőgazdasági termelő szervezetekFöldműves nyilvántartásba vételhez igazolás kiállítása természetes személy esetében arról, hogy a természetes személy kérelmező a mezőgazdasági tevékenységet a kérelem benyújtását megelőző öt évből legalább három évben saját nevében és saját kockázatára folyamatosan folytatta, de az árbevétel - a három év alatt vagy ennek években meghatározott részében - azért maradt el, mert a mező-, erdőgazdasági célú beruházás még nem hasznosulhatott, illetőleg arról, hogy a szervezet legalább egy vezető tisztségviselője vagy a cégvezetője 3 éves üzemi gyakorlattal rendelkezik.
  • Kamarai meghatalmazásKamarai meghatalmazás létesítésének lehetősége az ügyfél számára elektronikus úton. A kamarai meghatalmazás alapján a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara eljárhat ügyfelei érdekében az agrártámogatásokkal kapcsolatos elektronikus ügyintézésben.
  • Okmányhitelesítés kérelemSzármazási bizonyítványok hitelesítése, kiadása, egyéb kereskedelmi dokumentumok láttamozása, valamint ezek nyilvántartása.
  • Szakmai ellenőrzési szakértői névjegyzék pályázati űrlapjaPályázati lehetőség a szakmai ellenőrzési szakértői névjegyzékbe kerüléshez, az agrár duális képzőhelyek nyilvántartásba-vételénél szakértői feladatok ellátása érdekében.
  • Vizsgafelügyelői névjegyzékPályázat benyújtása a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara által nyilvántartott viszgafelügyelői névjegyzékbe.
  • Egyéb NAK megkeresésNAK együttes védjegy használata, Jogsegélyszolgálat, Közérdekű adat megismerési iránti igény, Közhiteles adatbázisban való adatjavítás kérés, Védjegy bejelentés, Egyéb (Egyéb típusú ügy(menet) indítása előtt kérjük, győzödjön meg róla, hogy fenti választható űrlap kategóriák között, nincs-e megfelelő, mert konkrét ügytípus választással az ügyintézési idő jelentősen csökkenthető!)
X

Válassza ki a kívánt ügyintézés típusát!

Felhívjunk tagjaink figyelmét, hogy ügyintéző felületünk átalakult. A részletekről érdeklődjön ITT.
X

E-ÜGYINTÉZÉS KAMARAI BELÉPÉS

...
Az e-Iroda felületre történő belépést követően tagságával és tagdíjával kapcsolatos ügyeket intézhet. Amennyiben szaktanácsadói tevékenységet végez, úgy a belépést követően tevékenységéhez kapcsolódó adatai is megjelennek.

Ha Ön még nem rendelkezik Kamarai nyilvántartási számmal, keresse fel ügyfélszolgálatunkat.

Hasznos tudnivalók az e-Iroda használatához


Lépjen be Kamarai nyilvántartási száma és jelszava megadásával!
Emlékezzen rám