Mezőgazdasági termelés

A cikksorozatunk előző részében a szüret előtti előkészületekhez adtunk közre néhány hasznos gyakorlati tanácsot, mely reményeink szerint hasznos segítségül szolgál valamennyi szőlőt feldolgozni szándékozó gazda számára. Jelen cikkünkben pedig a pince és legfontosabb berendezései, valamint a szőlő zökkenésmentes szüretelésének technikai tudnivalóiról kívánunk néhány hasznos információval szolgálni.

A pince a bor tárolására és érlelésére szolgáló építmény, talán így lehet a legegyszerűbben definiálni. Azonban az szőlő és borosgazda érzelemvilágából megközelítve, már közel sem ilyen egyszerű a megfogalmazás, és itt nem is vállalkoznánk arra, hogy ezen témát mélyebben kifejtsük. Annyi azonban bizonyos, hogy a pincék ősidők óta a bor számára használatos építmények, és többnyire apáról – fiúra szálló örökségek, és számtalan élmény és emlék őrzői.

A legjobb pincéket hagyományosan sziklába vagy földbe vájják, több méter mélyen, lépcsőzetesen jutnak el magához a pince térhez. A földbe vájt pincék évi hőingadozása 3 °C fok, a sziklába épített viszont 1-2 °C fokot ingadozik télen – nyáron.

Földbe, tufába vájt pince Tokajhegyalján (Fotó: Komma László, NAK)

 

A fehérborok tárolására 11-12 °C fok, míg a vörösborokéhoz 13-14 °C fok az optimális hőmérséklet. Amennyiben nem rendelkezünk megfelelő pincével, akkor a nyári felmelegedés előtt a bort ajánlatos lepalackozni. Mindenkor szem előtt kell tartanunk, hogy a bor nagyon érzékeny ital, mely a pince levegőjéből is képes a szagokat, illatokat magába venni, ezért kiemelten fontos a pince higiénia és a rend, tisztaság fenntartása. Előző cikkben részletesen írtunk erről, http://www.nak.hu/tajekoztatasi-szolgaltatas/mezogazdasagi-termeles/103882-Kborszolo-szureti-elokeszuletek. A szellőztetést jellemzően szellőzőkéménnyel oldhatjuk meg, mely a kéményhatás elve szerint az elhasznált levegő a kb. 20-30 cm átmérőjű szellőzőcső végén lévő kürtő nyílásain távozik, és helyette a mélyebben lévő nyílászárokon friss levegő érkezik. A must erjesztésénél az erjedéskor keletkező szén-dioxid elvezetésénél is fontos szerepet játszik.

Amennyiben új pince kialakítását tervezzük, akkor azt a feldolgozni kívánt szőlőhöz kell kialakítani. A fahordók, tartályok, üvegballonok űrtartalmát a palacktárolót optimalizálni a mustgyűjtés, ülepítés, erjesztés, bortárolás és a kezelése feladatokra. Továbbá gondoljunk arra is, hogy a pince, vendégek fogadására is alkalmas legyen, ahol gyakorta életre szóló emlékek, nagy beszélgetések, barátságok, szerelmek köttetnek.

A pince legfontosabb berendezései a fahordók, melyek több ezer éve használatosak, és máig korszerűek és igazán komoly borkülönlegességek, vagy túlérett aszúsodott szőlőből készült borok, és a vörösborok érlelésénél szinte nélkülözhetetlenek.

Fahordók a mai modern borászatokban sem nélkülözhetők (Fotó: Komma László, NAK)

Újabban egyre jobban terjednek a saválló rozsdamentes acél tartályok. Erjesztésre is alkalmasak az alacsony hőleadásuk miatt és a nyári meleg időben még tovább fokozható a tartálypalást permetező vízhűtésével. Reduktív borok és a már kifejlett borok tárolására is ideális, mert ilyen körülmények között nehezen vénülnek el. Úszófedeles tartályoknál a tartályfedél a borszintre süllyeszthető, így a tartályok a fogyás ellenére is mindig „teletöltve” vannak.

Rozsdamentes acéltartályok a mai modern borászat kellékei (Fotó: Komma László, NAK)

Az úszófedél tömítésére leggyakrabban felfújható szilikontömlőt használnak, mellyel elzárják a bort a levegőtől. Az úszófedél peremét ne felejtsük el borkénnel beszórni az ecetesedés ellen. A műanyagipar fejlődésének köszönhetően, ma már műanyag úszófedeles tartályok is beszerezhetők, melyek lényegesen olcsóbbak, mint a rozsdamentes acél tartályok. Üvegballonok is részét képezhetik a pincének, főleg házikerti borászkodás estén. Tökéletesen légmentesen zárhatók. Üres üvegballon töltése előtt vizes öblítés ajánlatos, szaknyelven a vízdoh kiiktatásához. Az üres ballon belső falán megtapadó vízfilmen penészgombák telepedhetnek meg. A tartályok kénezését mindhárom tartálytípus estén mellőzzük.

Végül a hatékony szüret kivitelezéséhez kívánunk, néhány hasznos tudnivalóval szolgálni. Az optimális szüreti időpont meghatározása csak látszólag könnyű feladat. A szüret és így a szőlő minősége döntően befolyásolja a bortermelés eredményességét. A teljes érés időszakában a cukorbeáramlás fokozatosan lassul, ezt refraktométerrel az érési időszakban többször ellenőrizzük, ugyanakkor a savcsökkenés még folytatódik. A teljes érettséget akkor éri el a szőlőbogyó, amikor a levelekből, már nem szállítódik több cukor a bogyókba, és rendszerint a fürtkocsány elfásodik. Ezt követően a túlérés következik be, és kedvező száraz időjárási körülmények esetén, bogyótöppedés alakul ki, és a fürtön belüli túlérett bogyók aszúszemekké fejlődnek. Az aszúszemeket külön szedve, vagy egybeszüretelve különleges minőségű borokat készíthetünk. Jelen pillanatban a kedvező időjárási körülményeknek köszönhetően sok helyen találkozhatunk ilyen fürtökkel.

Szüretelésre váró érett fürtök aszúszemekkel, Tokajhegyalján (Fotó: Komma László, NAK)

A szüret technikai lebonyolításánál az alábbi szempontokat érdemes figyelembe venni:

  • Másodterméseket, amennyiben fajtára jellemző és van a tőkén, azt ne szedjük le, mert többnyire érettlen és zöld ízt kaphat a bor.
  • A szőlőfürtöket kézi metszőollóval ún. hegyes pengéjű szüretelő ollóval érdemes levágni, mert késsel csak jelentős bogyóhullással tudjuk leválasztani.
  • A szedőedények mindig legyenek tiszták, az új edényeket trisós oldattal mossuk át, majd vízzel alaposan öblítsük le. A vasedényeket mellőzzük, mert később a bor fémízűvé válhat, ún. fémes törést szenvedhet, rozsdamentes edények természetesen használhatók.
  • Zsákot, farekeszeket, kosarat lehetőleg ne használjunk, mert azok megsérthetik a bogyót, és ne nyomkodjuk, mert a kifolyó mustban káros mikroorganizmusok szaporodhatnak fel.
  • Esős időben vagy közvetlen utána ne szüreteljünk, mert a keletkező must kb. 5%- kal hígul a fürtök vízfelvétele folytán.
  • Az élelmezésegészségügyi várakozási időket is szigorúan tartsuk be a szüret idején is.
  • Lehetőleg annyi szőlőt szedjünk le, amennyit aznap feltudunk dolgozni.
  • A szüret általában mindig jó hangulatban telik, azonban ne feledkezzünk el a munkavédelmi szabályok betartására és betartatására, és a gyakorlatlan szedők megfelelő technikai instrukciókkal való ellátására.
  • A szőlőszüret befejeztével a szedőedényeket és eszközöket alaposan mossuk el.

A szedés és a zárt helyre behordás után következnek a pincében, présházban végzendő borászati munkálatok, melynek első műveletsora a szőlő feldolgozása, melynek fontosabb műveletei a következő cikkben kerül bemutatásra.

A témában megjelent korábbi cikkek:

- Borszőlő szüreti előkészületek

 

NAK/ Komma László

Címkék:

Kapcsolat

Nemzeti Agrárgazdasági Kamara

Székhely: 1115 Budapest, Bartók Béla út 105-113. (Bartók Udvar)

Adószám: 18399257-2-43

E-mail: ugyfelszolgalat@nak.hu

Zöld szám: +36 80 900 365

Személyes ügyfélfogadás

 

Falugazdász iroda elérhetősége

Őstermelői adatok lekérdezése

Youtube

Facebook

LinkedIn

Instagram

X

Válassza ki a kívánt ügyintézés típusát!

Felhívjunk tagjaink figyelmét, hogy ügyintéző felületünk átalakult. A részletekről érdeklődjön ITT.
  • TagnyilvántartásTagnyilvántartásban szereplő adatok megtekintése, módosítás bejelentése.
  • Tagdíj ügyintézésTagdíjjal kapcsolatos ügyintézés, korrekciós felület, online fizetés, bizonylatok letöltése
  • Ügyfélszolgálati ügyekTagsággal, tagdíjjal kapcsolatos ügyek intézése, egyenleginformáció, illetve egyéb kérdések és kérések ami a tagságot érintik.
  • SzaktanácsadásSzaktanácsadói tevékenységgel kapcsolatos adatok megtekintése, módosítások kezdeményezése, akkreditált rendezvények listájának elérése.
  • Őstermelői/ ŐCSG nyilvántartással kapcsolatos ügyekAz őstermelők és az őstermelők családi gazdasága nyilvántartásba vételével, adatmódosítással, törléssel kapcsolatos ügyintézési elérhetőségek.
  • Családi mezőgazdasági társaságok nyilvántartásával kapcsolatos ügyintézésA családi mezőgazdasági társaságok minősítés kérelmezésének, adatmódosítás bejelentésének, minősítés törlésének ügyintézési elérhetősége.
  • Mezei őrszolgálatokElektronikus ügyintézés önkormányzatoknak a mezei őrszolgálatok nyilvántartásával és a fenntartásukhoz nyújtott állami hozzájárulás iránti kérelmek benyújtásához.
  • 1 ha alatti belterületi telkek mezőgazdasági művelésének igazolásaAz 1 hektár alatti, művelés alól kivett belterületi telkek szőlő, szántó, gyümölcsös, kert művelési ág szerinti megművelésének igazolása iránti kérelmek benyújtása elektronikus úton.
  • Duális képzőhelyek nyilvántartásba vételi kérelemA gazdálkodó szervezetek elektronikus úton is benyújthatják kérelmüket a duális képzőhelyek nyilvántartásába történő felvételükre.
  • Földművesek / Mezőgazdasági termelő szervezetekFöldműves nyilvántartásba vételhez igazolás kiállítása természetes személy esetében arról, hogy a természetes személy kérelmező a mezőgazdasági tevékenységet a kérelem benyújtását megelőző öt évből legalább három évben saját nevében és saját kockázatára folyamatosan folytatta, de az árbevétel - a három év alatt vagy ennek években meghatározott részében - azért maradt el, mert a mező-, erdőgazdasági célú beruházás még nem hasznosulhatott, illetőleg arról, hogy a szervezet legalább egy vezető tisztségviselője vagy a cégvezetője 3 éves üzemi gyakorlattal rendelkezik.
  • Kamarai meghatalmazásKamarai meghatalmazás létesítésének lehetősége az ügyfél számára elektronikus úton. A kamarai meghatalmazás alapján a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara eljárhat ügyfelei érdekében az agrártámogatásokkal kapcsolatos elektronikus ügyintézésben.
  • Okmányhitelesítés kérelemSzármazási bizonyítványok hitelesítése, kiadása, egyéb kereskedelmi dokumentumok láttamozása, valamint ezek nyilvántartása.
  • Szakmai ellenőrzési szakértői névjegyzék pályázati űrlapjaPályázati lehetőség a szakmai ellenőrzési szakértői névjegyzékbe kerüléshez, az agrár duális képzőhelyek nyilvántartásba-vételénél szakértői feladatok ellátása érdekében.
  • Vizsgafelügyelői névjegyzékPályázat benyújtása a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara által nyilvántartott viszgafelügyelői névjegyzékbe.
  • Egyéb NAK megkeresésNAK együttes védjegy használata, Jogsegélyszolgálat, Közérdekű adat megismerési iránti igény, Közhiteles adatbázisban való adatjavítás kérés, Védjegy bejelentés, Egyéb (Egyéb típusú ügy(menet) indítása előtt kérjük, győzödjön meg róla, hogy fenti választható űrlap kategóriák között, nincs-e megfelelő, mert konkrét ügytípus választással az ügyintézési idő jelentősen csökkenthető!)
X

Válassza ki a kívánt ügyintézés típusát!

Felhívjunk tagjaink figyelmét, hogy ügyintéző felületünk átalakult. A részletekről érdeklődjön ITT.
X

E-ÜGYINTÉZÉS KAMARAI BELÉPÉS

...
Az e-Iroda felületre történő belépést követően tagságával és tagdíjával kapcsolatos ügyeket intézhet. Amennyiben szaktanácsadói tevékenységet végez, úgy a belépést követően tevékenységéhez kapcsolódó adatai is megjelennek.

Ha Ön még nem rendelkezik Kamarai nyilvántartási számmal, keresse fel ügyfélszolgálatunkat.

Hasznos tudnivalók az e-Iroda használatához


Lépjen be Kamarai nyilvántartási száma és jelszava megadásával!
Emlékezzen rám