Mezőgazdasági termelés

Peru továbbra is erősíti pozícióját a világ legnagyobb csemegeszőlő-exportőreként, 2022 végére exportrekord várható.

Az a perui külkereskedelmi és idegenforgalmi minisztérium jelentése szerint Roberto Sánchez kiemelte Peru kiváló teljesítményét a csemegeszőlő-export terén az elmúlt néhány évben, és különösen az idei év első hónapjaiban.

„2021-ben Peru lett a világ legnagyobb csemegeszőlő-exportőre, megelőzve Chilét, Kínát és az Egyesült Államokat, amelyek történelmileg vezető szerepet töltöttek be a csemegeszőlő-exportban” – hangsúlyozta Sánchez. 

2022 első trimeszterében a perui csemegeszőlő-export elérte a 614 millió dollárt, ami 22 százalékkal nőtt az előző év azonos időszakához képest. Az Ica, Piura, Lambayeque és la Libertad régiókból származó export 50 százaléka az Egyesült Államokba, további 11 százaléka pedig Európába irányult. 

A 21. század elején a perui csemegeszőlő-export értéke kevesebb mint 20 millió dollár volt. Ehhez képest 2021-ben 1,25 milliárd dollárt értek el, ami 21 százalékos növekedést jelent az előző évhez képest.

Az előrejelzések szerint az idei év végére az export új rekord, 1,4 milliárd dollár lesz.  

Mivel a csemegeszőlő-export tendenciája egyértelműen gyorsan növekszik, és teret hódít az igényes globális piacokon, Peru kormánya Pedro Castillo elnök vezetésével elkötelezte magát, hogy a második mezőgazdasági reform részeként támogatja az agrár-export ágazatot. 

„Büszkék vagyunk a szőlőre, mint a nemzeti agrár-export kosarunk fő terméke” – mondta Sánchez. „Továbbra is támogatni fogjuk exportjukat kapacitásépítéssel, kereskedelmi promócióval és új, multiszektorális piacokhoz való hozzáféréssel” – biztosította.

A szőlő hatalmas mennyiségű tápanyagot tartalmaz: antioxidánsokat, A-, B6-, C- és K-vitamint, valamint ásványi anyagokat, például kalciumot, vasat és káliumot. Ma már nemzetközi szinten is nagyra értékelik, köszönhetően az egészséges élelmiszerek iránti növekvő keresletnek.

Figyelemre méltó, hogy az elmúlt néhány évben megnőtt a kereslet a magnélküli szőlő iránt. A magnélküli fajták, mint például a Sweet Globe, a Crimson és a Sweet Celebration, a becslések szerint a friss szőlő exportértékének 70 százalékát tették ki 2021-ben.

Forrás: Freshfruitportal.com

NAK/Csép Adrienn

Címkék:

Kapcsolat

Nemzeti Agrárgazdasági Kamara

Székhely: 1115 Budapest, Bartók Béla út 105-113. (Bartók Udvar)

Adószám: 18399257-2-43

E-mail: ugyfelszolgalat@nak.hu

Zöld szám: +36 80 900 365

Személyes ügyfélfogadás

 

Ügyfélszolgálati irodák elérhetőségei

 

Őstermelői adatok lekérdezése