Mezőgazdasági termelés

Megjelent a Magyar Államkincstár a tömegtakarmány szállítási költségei után igénybe vehető támogatás részletes feltételeiről szóló 28/2022. (IX. 17.) AM rendelet szerinti válságtámogatás igénybevételéhez szükséges támogatási kérelem benyújtásának feltételeiről szóló 60/2022. (IX. 19.) számú közleménye.

A tömegtakarmány szállítási költségei után igénybe vehető támogatás részletes feltételeiről szóló 28/2022. (IX. 17.) AM rendelet [a továbbiakban: 28/2022. (IX. 17.) AM rendelet] alapján a támogatás feltételeinek maradéktalanul megfelelő juh, kecske és szarvasmarhatartók, valamint védett őshonos lótartók a tömegtakarmány ─ azaz a széna, szalma, szenázs, szilázs, illetve ezek alapanyagai ─ szállítási költségeinek kompenzálása céljából a 2022. évben egyszeri, vissza nem térítendő, válságtámogatást igényelhetnek.

A Magyar Államkincstár (a továbbiakban: Kincstár) a 28/2022. (IX. 17.) AM rendelet szerinti válságtámogatás igénybevételéhez szükséges támogatási kérelem benyújtásának feltételeiről szóló 60/2022. (IX. 19.) számú közleménye többek között tájékoztatást nyújt az ügyfél-nyilvántartási kötelezettségekről, a válságtámogatás iránti kérelem benyújtásának módjáról, határidejéről, a benyújtott kérelem módosításáról.

A 28/2022. (IX. 17.) AM rendelet alapján válságtámogatásra az az állattartó jogosult, aki

-  az anyakecsketartás csekély összegű támogatásáról szóló 26/2014. (XI. 20.) FM rendelet alapján 2021. évi kérelme alapján támogatásban részesült, vagy

- a Vidékfejlesztési Program keretén belül a védett őshonos és veszélyeztetett mezőgazdasági állatfajták genetikai állományának in situ megőrzésére, ló állatfajra 2022. január 3. és 31. között támogatási kérelmét benyújtotta, vagy

- a 2022. évben a termeléshez kötött közvetlen támogatások igénybevételének szabályairól szóló 9/2015. (III. 13.) FM rendelet alapján állatalapú támogatási kérelmét benyújtotta, és a támogatási kérelmét nem vonta vissza az alábbi támogatások tekintetében:

- anyajuhtartás támogatása,

- anyatehéntartás támogatása,

- hízottbika-tartás támogatása,

- tejhasznú tehéntartás támogatása.

A támogatás összege állattartónként – az egyéb, részére, valamint kapcsolt vállalkozása részére nyújtott válságtámogatásokkal együtt – nem haladhatja meg a 62 000 eurónak megfelelő forintösszeget!

Felhívjuk a figyelmet, hogy az állattartónak 2022. szeptember 19-26. között kell továbbítania a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara (a továbbiakban: NAK) részére a tömegtakarmány szállítását igazoló, az állattartó nevére 2022. június 1-je és szeptember 23-a között kiállított fuvardokumentumokat (tömegtakarmány szállítását igazoló számla, szállítólevél, fuvarlevél vagy menetlevél) vagy azok másolati példányát.

A válságtámogatás iránti kérelem kizárólag elektronikus úton, ügyfélkapus azonosítást követően elérhető elektronikus kérelemkitöltő felületen, a Kincstár által erre a célra kialakított elektronikus űrlapon 2022. október 3. 00:00:00 és 2022. október 9. 23:59:59 között, ─ tekintettel azonban arra, hogy 2022. október 9-én a Kincstárnál az általános munkarendre tekintettel a munka szünetel ─ így legkésőbb 2022. október 10-én 23:59:59-ig az Elektronikus kérelemkezelés → Piaci Intézkedések → Válságtámogatás → Válságtámogatás – Tömegtakarmány szállításának támogatása menüponton keresztül tölthető ki és nyújtható be.

Felhívjuk a figyelmet, hogy a válságtámogatás iránti kérelem benyújtásra vonatkozóan a Kincstár nem rendszeresít papír alapú nyomtatványokat. A nem elektronikus úton benyújtott válságtámogatási kérelmet a Kincstár visszautasítja, valamint a nem elektronikusan benyújtott egyéb dokumentumok sem vehetők figyelembe a döntés meghozatalánál!

A kérelmeket az állattartó elsődleges képviselő, meghatalmazott, valamint kamarai meghatalmazott útján is benyújthatja.

A már benyújtott válságtámogatás iránti kérelem módosítására a benyújtási határidő tényleges végéig, azaz 2022. október 10-én 23:59:59-ig van lehetőség.

A jogorvoslati kérelmet vagy egyéb dokumentumot – a felügyeleti eljárás kivételével – az ügyfélkapus azonosítást követően elérhető elektronikus kérelemkitöltő felületen, a korábban már benyújtott válságtámogatás iránti kérelemhez kapcsolódóan az Általános ügyintézés → Támogatáshoz kapcsolódó iratok elektronikus beküldése menüponton keresztül kell benyújtani.

A támogatási kérelmek benyújtásával kapcsolatos további információk a Kincstár honlapján, vagy az Ez az e-mail-cím a szpemrobotok elleni védelem alatt áll. Megtekintéséhez engedélyeznie kell a JavaScript használatát. e-mail címen érhetők el.

A tömegtakarmány szállítási költségei után igénybe vehető támogatás részletes feltételeiről szóló korábbi cikkünket itt érhetik el.

A NAK falugazdász hálózatán keresztül segíti a gazdálkodókat a kérelmek benyújtásában.

NAK/ Borovka Zsuzsa

Címkék:

Kapcsolat

Nemzeti Agrárgazdasági Kamara

Székhely: 1115 Budapest, Bartók Béla út 105-113. (Bartók Udvar)

Adószám: 18399257-2-43

E-mail: ugyfelszolgalat@nak.hu

Zöld szám: +36 80 900 365

Személyes ügyfélfogadás

 

Ügyfélszolgálati irodák elérhetőségei

 

Őstermelői adatok lekérdezése