Mezőgazdasági termelés

Törökország a világ harmadik legnagyobb őszibarack- és nektarintermelője, 2021-2022-es szezonban meghaladta az Európai Uniót, ezzel a világ vezető exportőrévé vált. Őszibarackot és nektarint elsősorban a tengerparti Bursa, Canakkale, Izmir és Mersin tartományokban termesztenek, ahol az őszibarack a termelés közel 80 százalékát teszi ki.  A termelés 2001-02 és 2011-12 között meglehetősen stabil volt, átlagosan 500 000 tonna.

A termelés 2012-13-ban ugrott először 600 000 tonna fölé, 2015-16 óta nem csökkent. A termelés bővülése nagyrészt a nektarin növekvő népszerűségének köszönhető, mind a belföldi és külföldi fogyasztók körében.  Az őszibarack termesztési területe az elmúlt 10 évben kissé csökkent, de ezt ellensúlyozta a nektarintelepítés növekedése, így az ültetvények összterülete továbbra is csaknem változatlan maradt.  Az őszibarack- és nektarintermelők a régebbi fajtákat újabb, nagy hozamú fajtákra cserélték, aminek eredményeként a terméshozam az elmúlt évtizedben közel 30 százalékkal nőtt.  A termelők a nagy sűrűségű telepítések gyakorlatát is átvették, új fajtákat és alanyokat használnak, valamint korszerű ültetvényrendszereket telepítenek. Ezeket a változásokat részben a kormányzati programok is elősegítették, amelyek támogatást nyújtanak a különböző költségekhez, többek között az üzemanyag, a műtrágya és a facsemeték költségeihez.  Mindez javította a termelést és a hozamot, így az előrejelzések szerint a termelés 2022-23-ban először haladhatja meg a 900 000 tonnát, 940 000 tonnára emelkedve.  Ez 150 000 tonnás növekedést jelentene 5 év alatt. A hazai fogyasztás továbbra is a belföldi felhasználás túlnyomó többségét teszi ki frissen, de feldolgozva is fogyasztják, különösen gyümölcslevek és nektárok formájában. Az export szinte megállás nélkül nőtt, kivéve a 2019-20-as szezonban bekövetkezett visszaesést, amelyet a kulcsfontosságú közel-keleti piacokra irányuló export csökkenése jellemzett, az előrejelzések szerint 2022-23-ban a termelés 18 százalékát teszi majd ki. 2021-22-ben Törökország először lett a legnagyobb exportőr, kiszorítva ezzel az Európai Uniót az évtizedekig tartó vezető szerepéből.  Az Európai Uniót 3 egymást követő évben a termést károsító időjárás sújtotta, különösen a legnagyobb termelő és exportőr Spanyolországban, ami jelentősen csökkentette az uniós exportkínálatot.  Törökország azonban a termelés javítására tett erőfeszítései révén olyan helyzetbe került, hogy 2022-23-ban is az első számú beszállító maradhat, valamint a világ exportjának több mint 20 százalékát adhatja. Az elmúlt 5 évben Oroszország volt Törökország első számú piaca, amely átlagosan az export több mint 65 százalékát jelentette. Eközben Törökország bővítette globális jelenlétét, 13 új piacot szerzett, így 2021-22-ben összesen 57 piacot ért el.  Az export bővítésére irányuló további erőfeszítések keretében a törökországi Égei-tengeri Exportőrök Szövetsége az Égei-tengeri Egyetemmel együttműködve a növényvédőszer-használat jobb ellenőrzésén dolgozik azzal a szándékkal, hogy növelje az Európai Unióba, a második legnagyobb piacára irányuló szállítmányokat. Az előrejelzések szerint az összes export mennyisége 2022-23-ban kissé csökkeni fog 165 000 tonnára, ellenben a szállítások várhatóan növekedni fognak, ahogy az új ültetvények teremni kezdenek.

Forrás: fas.usda.gov

NAK/ Csép Adrienn

Címkék:

Kapcsolat

Nemzeti Agrárgazdasági Kamara

Székhely: 1115 Budapest, Bartók Béla út 105-113. (Bartók Udvar)

Adószám: 18399257-2-43

E-mail: ugyfelszolgalat@nak.hu

Zöld szám: +36 80 900 365

Személyes ügyfélfogadás

 

Falugazdász iroda elérhetősége

Őstermelői adatok lekérdezése

Youtube

Facebook

LinkedIn

Instagram

X

Válassza ki a kívánt ügyintézés típusát!

Felhívjunk tagjaink figyelmét, hogy ügyintéző felületünk átalakult. A részletekről érdeklődjön ITT.
 • TagnyilvántartásTagnyilvántartásban szereplő adatok megtekintése, módosítás bejelentése.
 • Tagdíj ügyintézésTagdíjjal kapcsolatos ügyintézés, korrekciós felület, online fizetés, bizonylatok letöltése
 • Ügyfélszolgálati ügyekTagsággal, tagdíjjal kapcsolatos ügyek intézése, egyenleginformáció, illetve egyéb kérdések és kérések ami a tagságot érintik.
 • SzaktanácsadásSzaktanácsadói tevékenységgel kapcsolatos adatok megtekintése, módosítások kezdeményezése, akkreditált rendezvények listájának elérése.
 • Őstermelői/ ŐCSG nyilvántartással kapcsolatos ügyekAz őstermelők és az őstermelők családi gazdasága nyilvántartásba vételével, adatmódosítással, törléssel kapcsolatos ügyintézési elérhetőségek.
 • Családi mezőgazdasági társaságok nyilvántartásával kapcsolatos ügyintézésA családi mezőgazdasági társaságok minősítés kérelmezésének, adatmódosítás bejelentésének, minősítés törlésének ügyintézési elérhetősége.
 • Mezei őrszolgálatokElektronikus ügyintézés önkormányzatoknak a mezei őrszolgálatok nyilvántartásával és a fenntartásukhoz nyújtott állami hozzájárulás iránti kérelmek benyújtásához.
 • 1 ha alatti belterületi telkek mezőgazdasági művelésének igazolásaAz 1 hektár alatti, művelés alól kivett belterületi telkek szőlő, szántó, gyümölcsös, kert művelési ág szerinti megművelésének igazolása iránti kérelmek benyújtása elektronikus úton.
 • Duális képzőhelyek nyilvántartásba vételi kérelemA gazdálkodó szervezetek elektronikus úton is benyújthatják kérelmüket a duális képzőhelyek nyilvántartásába történő felvételükre.
 • Földművesek / Mezőgazdasági termelő szervezetekFöldműves nyilvántartásba vételhez igazolás kiállítása természetes személy esetében arról, hogy a természetes személy kérelmező a mezőgazdasági tevékenységet a kérelem benyújtását megelőző öt évből legalább három évben saját nevében és saját kockázatára folyamatosan folytatta, de az árbevétel - a három év alatt vagy ennek években meghatározott részében - azért maradt el, mert a mező-, erdőgazdasági célú beruházás még nem hasznosulhatott, illetőleg arról, hogy a szervezet legalább egy vezető tisztségviselője vagy a cégvezetője 3 éves üzemi gyakorlattal rendelkezik.
 • Kamarai meghatalmazásKamarai meghatalmazás létesítésének lehetősége az ügyfél számára elektronikus úton. A kamarai meghatalmazás alapján a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara eljárhat ügyfelei érdekében az agrártámogatásokkal kapcsolatos elektronikus ügyintézésben.
 • Okmányhitelesítés kérelemSzármazási bizonyítványok hitelesítése, kiadása, egyéb kereskedelmi dokumentumok láttamozása, valamint ezek nyilvántartása.
 • Szakmai ellenőrzési szakértői névjegyzék pályázati űrlapjaPályázati lehetőség a szakmai ellenőrzési szakértői névjegyzékbe kerüléshez, az agrár duális képzőhelyek nyilvántartásba-vételénél szakértői feladatok ellátása érdekében.
 • Vizsgafelügyelői névjegyzékPályázat benyújtása a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara által nyilvántartott viszgafelügyelői névjegyzékbe.
X

Válassza ki a kívánt ügyintézés típusát!

Felhívjunk tagjaink figyelmét, hogy ügyintéző felületünk átalakult. A részletekről érdeklődjön ITT.
X

E-ÜGYINTÉZÉS KAMARAI BELÉPÉS

...
Az e-Iroda felületre történő belépést követően tagságával és tagdíjával kapcsolatos ügyeket intézhet. Amennyiben szaktanácsadói tevékenységet végez, úgy a belépést követően tevékenységéhez kapcsolódó adatai is megjelennek.

Ha Ön még nem rendelkezik Kamarai nyilvántartási számmal, keresse fel ügyfélszolgálatunkat.

Hasznos tudnivalók az e-Iroda használatához


Lépjen be Kamarai nyilvántartási száma és jelszava megadásával!
Emlékezzen rám