Mezőgazdasági termelés

A Copa-Cogeca online Juh Civil Dialógus Csoport ülésére 2022. december 2-án került sor, melyen többek között a juh- és kecskehús piaci helyzete, valamint a kiskérődző ágazat rövid távú kilátásai is áttekintésre kerültek.

A Copa-Cogeca juh- és kecskehús piaci helyzetet, valamint a kiskérődző ágazat rövid távú kilátásait bemutató prezentációja, valamint az Európai Bizottság által megjelentetett legfrissebb közép távú előrejelzés az EU-27 tagállamára vonatkozóan mutatja be az unió mezőgazdasági piacoknak, valamint a globális piacnak az aktuális változásait, továbbá a 2022-2032. közötti időszakra vonatkozó közép távú kilátásait.

A Copa-Cogeca előrejelzései a tagállami szakértők által szolgáltatott adatokon alapulnak, az Európai Bizottság prognózisai tekintetében pedig ki kell emelni, hogy azok a szükséges jogszabályok jóváhagyásának hiányába nem veszik figyelembe az Európai Zöld Megállapodás ─ különösen a „Termelőtől a fogyasztóig” és a „Biodiverzitás” stratégiák ─ célkitűzéseinek és intézkedéseinek várható hatásait, csak és kizárólag a 2022. szeptember végéig ratifikált szabadkereskedelmi megállapodások várható hatásait elemzik, illetőleg az EU tagállamai által 2022. év végéig a Bizottság részére benyújtott KAP-ra vonatkozó stratégiai tervekben foglaltakat veszik figyelembe.

A juh- és kecske állománylétszám alakulások

Az EU juhállományának létszáma 2022-ben tovább csökkent, az 58,12 millió volt, mely 1,24%-os visszaesést jelent a 2021-es évhez képest. Az előrejelzések szerint az idei évre további 1,33%-os juhállomány csökkenés várható az unión belül.

Az EU kecskeállomány létszáma szintén csökkenést mutatott, az 2022-ben 11,4 millió  volt, mely 3,22%-os visszaesést jelent a 2021-es évhez képest. Az előrejelzések szerint az idei évre további 2,66%-os állománycsökkenés várható.

A termelési mutatók várható alakulása az EU kiskérődző ágazatában

Bár az unió juh- és kecskeállomány létszáma történelmi mélyponton van a juhvágások száma 2022-ben 0,8%-os, a kecske vágások száma pedig 3,2%-os növekedést mutatott az egyes EU-s tagállamok vágási adatai közötti jelentős különbségek ellenére.

A juhvágások tekintetében a legjelentősebb növekedés Romániában (15,5%), Írországban (10,2%) és Olaszországban (5,7%), a legnagyobb visszaesés pedig Bulgáriában (-24,1%) volt tapasztalható, de mérséklődött a vágások száma Ausztriában (-7,5%), Portugáliában (-6,8%) és Görögországban (-5,8%)

A kecskevágások tekintetében ─ a juhvágások visszaesésével ellentétesen ─ a legjelentősebb növekedés Bulgáriában (29,1%), Portugáliában (17,9%), Spanyolországban (15,1%) és Ausztriában (11,4%) volt tapasztalható. Visszaesést mindössze Görögországban (-2,3%) és Hollandiában (-0,9%) tapasztaltak.

A tavalyi évben a termelés legjelentősebb része továbbra is néhány EU-tagállamban összpontosult, Spanyolország, Franciaország, Görögország, Románia és Írország adta az EU teljes juh- és kecskehús termelésének, több mint kétharmadát.

Elmondható, hogy a jelenlegi magas energia- és takarmányárak várhatóan további állománylétszám csökkenésekhez, magasabb vágási számokhoz és kisebb vágási súlyokhoz vezetnek.

Bárányárak alakulása 2022-ben

Az EU-ban 2021. után a tavalyi évben is példátlan magas szinten maradtak az árak, az EU-s átlagár 7 150 EUR/tonna volt 2022-ben. Az árak tekintetében az unióban a 2012-2022. közötti időszakban 3,3%-os emelkedés volt tapasztalható. Elmondható azonban, hogy továbbra is jelentős különbség marad az uniós és a világpiaci árak között, a világpiaci átlagár 5 267 EUR/tonna volt 2022-ben. A 2012-2022. közötti időszakban a világpiaci árak tekintetében is hasonló mértékű emelkedés (3%-os) volt tapasztalható, mint az EU-s árak esetében. A világpiaci árakat első sorban ugyanis az új-zélandi és ausztráliai árak határozzák meg, ezért az e két országban tapasztalható alacsonyabb termelési- és munkaerőköltség szint következtében alacsonyabbak a világpiaci árak, mint az EU-s árak. Elmondható továbbá, hogy a globális piac részéről is kisebb nyomás nehezedik ezekre az országokra, mint az EU-ra.

A nehéz bárányárak az Európai Unióban 2022-ben ─ bár értékük tagállamonként nagy szórást mutatott ─ 695-742 EUR/100 kg vt. (vt. = vágott testtömeg) érték között ingadoztak. Húsvétkor az árak ismét rekordszintet érték el, az árnövekedés június végéig kitartott. Az Európai Unióban a nehéz bárányárak éves átlagos értéke (2021. novemberétől 2022. novemberéig) 720 EUR/100 kg vt. volt. A novemberi EU-s nehéz bárányárak 1,1%-kal voltak magasabbak a 2021-es év hasonló időszakában rögzített értéknél, Magyarország tekintetében ez az érték 3,3%. A szűkős belső kínálat és az EU-ban tapasztalható magas keresleti szint együttesen továbbra is tartósan magas belső árakat eredményezhet.

 Forrás: Európai Bizottság - DG Agri

A könnyű bárányárak az Európai Unióban 2022-ben 636-755 EUR/100 kg vt. érték között ingadoztak. Az Európai Unióban a könnyű bárányárak átlagos értéke (2021. novemberétől 2022. novemberéig) 696 EUR/100 kg vt. volt. A novemberi EU-s könnyű bárányárak valamennyi tagállamban igen magas értéket mutattak, az átlagos értéke az év során ekkor volt a legmagasabb, az 755,03 EUR/100 kg vt. értéket ért el. A könnyű bárányárak 2,8%-kal voltak magasabbak a 2021-es év hasonló időszakában rögzített értéknél, Magyarország tekintetében ez az érték 5,5%.

Forrás: Európai Bizottság - DG Agri

Az EU juh- és kecskehús piaci mérlege

Az EU bruttó hazai termelése 2022-ben 629 ezer tonna értéken alakult, ami a 2012. évi értékhez képest 4 000 ezer csökkenést jelent. Ez az érték az előrejelzések szerint 2032-re várhatóan 645 ezer tonnára fog növekedni, ami a 2012-2022. közötti időszakban tapasztalt kis mértékű visszaesést követően növekedést jelenthet, amelyet a termeléshez kötött jövedelemtámogatás, a globális kereslet-kínálati helyzet és a termelői árak javulása is eredményezhet.

Az élő állat import a 2012. évi értékhez (2 000 ezer) képest növekedést mutatott, az a tavalyi évre elérte a 4 000 tonnás értéket. Az élő állat export a 2012. évi értékhez (27 000 ezer) képest szintén növekedést mutatott, az a tavalyi évre elérte a 50 000 ezer értéket. Az élő állat export elsősorban a pénzügyi kockázatok és az állatjóléttel ─ és ezen belül is kiemelten a nagy távolságra történő, nyolc órát meghaladó szállításokkal ─ kapcsolatos aggályok miatt csökkenni fog, az előrejelzések szerint az 2032-re 45 ezer tonnára esik vissza.

A nettó termelés ─ a 2012. évhez viszonyított értékhez (609 ezer tonna) képesti visszaesést követően ─ várhatóan újra emelkedést fog mutatni, az a jelenlegi 583 ezer tonnáról, 603 ezer tonnára nőhet.

Az EU juh- és kecskehús importja 139 ezer tonnára csökkent és a magas ázsiai kereslet miatt várhatóan az tovább esik majd, az export azonban, melynek értéke 2022-ben 45 ezer tonna volt ─ első sorban a közel-keleti országok irányába ─ tovább nőhet. A Brexit utáni kereskedelmi súrlódások mérséklődésének és a közel-keleti partnerekkel folytatott kereskedelem megszilárdítása és további bővítése hatására az EU-s juh- és kecskehús export várhatóan 2032-ra 60 ezer tonnára fog emelkedni.

A jelenlegi 67 kg/fő/év mennyiségű teljes húsfogyasztásból a juh- és kecskehús fogyasztás 1,3 kg/fő/év értéket tesz ki, mely várhatóan továbbra is stabil marad az alacsony rendelkezésre állás és a viszonylag magas árak ellenére is fennálló szilárd kereslet miatt.  

Az EU juh- és kecskehús-piaci mérlege - 2012-2032.

(1000 t vágott test-egyenérték)

 

Források: Sheep & Goat Civil Dialogue Group Market Situation - December 2022

Európai Bizottság – EU Agricultural Outlook for markets, income and environment 2022-2032.

NAK/ Borovka Zsuzsa

Címkék:

Kapcsolat

Nemzeti Agrárgazdasági Kamara

Székhely: 1115 Budapest, Bartók Béla út 105-113. (Bartók Udvar)

Adószám: 18399257-2-43

E-mail: ugyfelszolgalat@nak.hu

Zöld szám: +36 80 900 365

Személyes ügyfélfogadás

 

Ügyfélszolgálati irodák elérhetőségei

Őstermelői adatok lekérdezése

Youtube

Facebook

LinkedIn

Instagram

X

Válassza ki a kívánt ügyintézés típusát!

Felhívjunk tagjaink figyelmét, hogy ügyintéző felületünk átalakult. A részletekről érdeklődjön ITT.
  • TagnyilvántartásTagnyilvántartásban szereplő adatok megtekintése, módosítás bejelentése.
  • Tagdíj ügyintézésTagdíjjal kapcsolatos ügyintézés, korrekciós felület, online fizetés, bizonylatok letöltése
  • Ügyfélszolgálati ügyekTagsággal, tagdíjjal kapcsolatos ügyek intézése, egyenleginformáció, illetve egyéb kérdések és kérések ami a tagságot érintik.
  • SzaktanácsadásSzaktanácsadói tevékenységgel kapcsolatos adatok megtekintése, módosítások kezdeményezése, akkreditált rendezvények listájának elérése.
  • Őstermelői/ ŐCSG nyilvántartással kapcsolatos ügyekAz őstermelők és az őstermelők családi gazdasága nyilvántartásba vételével, adatmódosítással, törléssel kapcsolatos ügyintézési elérhetőségek.
  • Családi mezőgazdasági társaságok nyilvántartásával kapcsolatos ügyintézésA családi mezőgazdasági társaságok minősítés kérelmezésének, adatmódosítás bejelentésének, minősítés törlésének ügyintézési elérhetősége.
  • Mezei őrszolgálatokElektronikus ügyintézés önkormányzatoknak a mezei őrszolgálatok nyilvántartásával és a fenntartásukhoz nyújtott állami hozzájárulás iránti kérelmek benyújtásához.
  • Duális képzőhelyek nyilvántartásba vételi kérelemA gazdálkodó szervezetek elektronikus úton is benyújthatják kérelmüket a duális képzőhelyek nyilvántartásába történő felvételükre.
  • Földművesek / Mezőgazdasági termelő szervezetekFöldműves nyilvántartásba vételhez igazolás kiállítása természetes személy esetében arról, hogy a természetes személy kérelmező a mezőgazdasági tevékenységet a kérelem benyújtását megelőző öt évből legalább három évben saját nevében és saját kockázatára folyamatosan folytatta, de az árbevétel - a három év alatt vagy ennek években meghatározott részében - azért maradt el, mert a mező-, erdőgazdasági célú beruházás még nem hasznosulhatott, illetőleg arról, hogy a szervezet legalább egy vezető tisztségviselője vagy a cégvezetője 3 éves üzemi gyakorlattal rendelkezik.
  • Kamarai meghatalmazásKamarai meghatalmazás létesítésének lehetősége az ügyfél számára elektronikus úton. A kamarai meghatalmazás alapján a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara eljárhat ügyfelei érdekében az agrártámogatásokkal kapcsolatos elektronikus ügyintézésben.
  • Okmányhitelesítés kérelemSzármazási bizonyítványok hitelesítése, kiadása, egyéb kereskedelmi dokumentumok láttamozása, valamint ezek nyilvántartása.
  • Szakmai ellenőrzési szakértői névjegyzék pályázati űrlapjaPályázati lehetőség a szakmai ellenőrzési szakértői névjegyzékbe kerüléshez, az agrár duális képzőhelyek nyilvántartásba-vételénél szakértői feladatok ellátása érdekében.
  • Vizsgafelügyelői névjegyzékPályázat benyújtása a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara által nyilvántartott viszgafelügyelői névjegyzékbe.
X

Válassza ki a kívánt ügyintézés típusát!

Felhívjunk tagjaink figyelmét, hogy ügyintéző felületünk átalakult. A részletekről érdeklődjön ITT.
X

E-ÜGYINTÉZÉS KAMARAI BELÉPÉS

...
Az e-Iroda felületre történő belépést követően tagságával és tagdíjával kapcsolatos ügyeket intézhet. Amennyiben szaktanácsadói tevékenységet végez, úgy a belépést követően tevékenységéhez kapcsolódó adatai is megjelennek.

Ha Ön még nem rendelkezik Kamarai nyilvántartási számmal, keresse fel ügyfélszolgálatunkat.

Hasznos tudnivalók az e-Iroda használatához


Lépjen be Kamarai nyilvántartási száma és jelszava megadásával!
Emlékezzen rám