Az állattenyésztési élelmiszerláncban tevékenykedő, hasonló gondolkodású uniós partnerekből álló ”Európai Állattenyésztés Hangja” elnevezésű csoport a Copa-Cogeca partnerségében indított kampányának keretében újabb kommunikációs anyagokat tett közzé. Frédéric Leroy-al, a Vrije Kutatóegyetem professzorával készített interjúikban arra keresték a választ, hogy honnan ered a húsellenes narratíva.
Hosszú évek óta étrendünk középpontjában – a kiegyensúlyozott táplálkozás fenntartására irányuló nemzetközi étkezési ajánlásokkal összhangban – a hús és a bőséges zöldség- és gyümölcsfogyasztás, valamint a napi 3-5 alkalommal, kis adagokban történő étkezés elve áll. Manapság azonban egyre erősödik a húselőállítás és a húsfogyasztás ellenes narratíva, amelyben különböző indokokat sorakoztatnak fel, hogy miért is ne együnk többé húst.
Az állattenyésztési élelmiszerláncban tevékenykedő, hasonló gondolkodású uniós partnerekből álló ”Európai Állattenyésztés Hangja” elnevezésű csoport – melynek célja, hogy újra kiegyensúlyozott vitát teremtsen az állattenyésztési ágazat körül és tudományosan megalapozott tényeken alapulóan tájékoztassa a közvéleményt és a döntéshozókat – szerette volna megérteni, hogy honnan ered ez a narratíva és mit is jelent az, ezért interjút készített Frédéric Leroy-al a brüsszeli Vrije Kutatóegyetem professzorával.
A három részből álló videóinterjúban a nemzetközileg elismert szakértővel az alábbi kérdések kerültek megvitatásra:
1) Honnan ered a húsellenes narratíva?
2) A hús és a változó társadalmi paradigma: szükség van-e a tudományos információk kibővítésére?
A videóanyagok angol nyelven érhetőek el, azonban azokhoz magyar nyelvű felirat a ”Beállítások/Feliratok/Automatikus fordítás/Magyar” menü pontban beállítható (A ”Beállítások” ikon a jobb alsó ikonsorban a harmadik, fogaskerék ikon).
Javasoljuk, hogy olvassák el a témához kapcsolódó, korábban megjelent cikkeinket is, melyek az alábbi linkeken érhetőek el:
Nemzetközi csúcstalálkozó a hús társadalmi szerepéről – Dublini Nyilatkozat
Alaptalanok a vörös hús fogyasztással kapcsolatos aggodalmak
Az állattenyésztés nem kegyetlen és a hús nem gyilkosság!
Együttműködés az európai állattenyésztés kiegyensúlyozottabb megítéléséért
A hús és az állattenyésztés szerepe – Mit mond a tudomány?
Források:
European Livestock Voice – Where does the anti-meat narrative come from?
European Livestock Voice – Meat and the changing societal paradigm: do we need to widen the scientific input?
European Livestock Voice – What is The Dublin Declaration of Scientists on the Societal Role of Livestock, and what is it for?
NAK / Borovka Zsuzsa