Mezőgazdasági termelés

Magyarországon elsősorban Bács-Kiskun és Csongrád-Csanád vármegyékben, a Szegedi és a Kalocsai termelő körzetekben koncentrálódik a fűszerpaprika termesztés.

A fűszerpaprika termőterülete folyamatosan csökkent az elmúlt években. A termesztési terület az elmúlt öt évben mintegy megfeleződött, 2023-ban már az ezer hektárt sem érte el.

Ennek egyik oka, hogy a gazdaságosnak tekinthető 20-30 t/ha hozamhoz képest az átlagos terméshozam 8-9 t/ha körül mozgott az elmúlt években. Ez azt jelenti, hogy a legtöbb, nem intenzív termesztést folytató termelő számara - még szerződött árak mellett sem – nem minden esetben gazdaságos és költséghatékony a termelés.  Ebből adódóan sok - elsősorban kisebb – termelő hagy fel a fűszerpaprika termesztéssel, így az ágazatban jelenleg egy piaci letisztulás, átrendeződés megy végbe.

Fűszerpaprika külkereskedelmi egyenlegünk hosszú évek óta negatívumot mutat, tehát nem vagyunk önellátóak. Ennek megfelelően a 2 000 tonna körüli kivitel kétszeresét, 4 000 tonna körül mennyiséget importálunk évente.

Míg kivitelünkben nem játszik szerepet az egész szárított paprika, addig az egész édes és csípős fűszerpaprika import aránya átlagosan 25% volt az elmúlt években. Ebből arra lehet következtetni, hogy elsősorban további feldolgozásra szánt, élelmiszeripari őrlemény alapanyagról van szó.

Ezzel párhuzamosan kereskedelmi érték tekintetében - egyelőre még - pozitív az őrölt fűszerpaprika külkereskedelmi egyenlege. Ez arra utal, hogy elsősorban alacsonyabb értékű „tömegterméket” importálunk, míg kivitelünk meghatározó része magas hozzáadott értékű prémium termék.

Fűszerpaprika tekintetében tehát – egyelőre még – nem tartozunk az alacsonyabb árfekvésű és minőségű ömlesztett terméket exportáló országok közé. Ez a jövőre nézve mindenképpen kedvező helyzetnek és kiindulási alapnak tekinthető, hiszen a tömegtermékek esetében – a jelenlegi termesztéstechnológia és átlaghozamok mellett - a külpiacokon nem tudjuk felvenni a versenyt a nagy termelő országokkal.

Érdemes tehát az exportpiacainkat bővíteni a magas hozzáadott értékű termékek esetében, hiszen a nemzetközi piacon van helye a magyar fűszerpaprikának, van kereslet a kifejezetten magyar alapanyagból készített termékek iránt. Szem előtt kell tartani azonban, hogy az EU-ban a prémium termékek szegmensében a kiváló minőségű, illetve erős és hatékony termelői szervezetek és marketing stratégia által támogatott spanyol és francia fűszerpaprika őrleményekkel kell versenyezünk.

A Hajóson megrendezett fűszerpaprika szakmai napon a hazai fűszerpaprika termesztés múltja, jelenlegi helyzete és aktuális kihívásai, illetve a termesztés és értékesítés jövőbeni tendenciái és kilátásai voltak a középpontban.

Rendkívül nagy érdeklődés mellett, kiváló előadók szemléltették a fűszerpaprika őrlemény és az egyéb késztermékek nemzetközi piaci helyzetét, a fűszerpaprika termesztését, növényvédelmi kihívásait, illetve a klímaváltozás következtében jelentkező problémákat.

A szakmai napról számtalan rendkívül hasznos és érdekes – sok esetben hiánypótló - információt vihettünk magunkkal, ezek közül az alábbiakban három témakört emelnénk ki:

 

Megkülönböztetés a „tömegtermékektől” – az eredetvédelemmel és saját arculattal rendelkező termékekben rejlő piaci lehetőségek

A nagyüzemben, viszonylag alacsony termelési költségek mellett előállított, összességében közepes minőségű őrlemény előállítása mellett a másik termelési irány az Európai Uniós eredetvédelemmel rendelkező, jelentős kézimunka-igénnyel termesztett és feldolgozott, legmagasabb minőséget képviselő őrlemények előállítása elsősorban a kisebb üzemek, termelői szervezetek, illetve a szoros termelői integrációban működő üzemek számára jelent alternatívát.  

Ezek a meghatározott fajtából és eljárással készült termékek, így pl. a spanyol „Pimentón de Murcia” vagy a La Vera-i füstölt őrlemény, amelyek egyértelműen elhatárolódnak akár a magyarországi, akár az afrikai, ázsiai, indiai vagy latin-amerikai ömlesztett tömegtermékektől.

A spanyol pimentón de Murcia fűszerpaprika őrlemény saját arculattal és az EU eredetvédelem lógojával

Az Uniós eredetvédelem mellett pl. a spanyol fűszerpaprika termelők saját arculattal rendelkező integrációkba („Sindicato”) szerveződnek, amelyek egyben érdekvédelmi és kereskedelmi szervezetként is működnek. Így pl. az Extremadura-i La Vera-i paprikatermelők 1937-ben alapították meg a La Vera-i paprikatermelők szindikátusát, amely fő célja a közös értékesítés volt. Ezt követően 1952-ben megalakult az „exportőrök konzorciuma” (Consorcio de Exportadores), amely elsődleges feladata a fűszerpaprika maximális felvásárlási árának és minimális eladási árának a meghatározása volt. A termelői összefogások emellett jelentős marketing tevékenységet is folytatnak, a termékeken az EU védjegy mellett a saját lógojuk is megtalálható.  

Hazai viszonylatban a Kalocsai és a Szegedi fűszerpaprika őrlemény rendelkezik Európai Uniós eredetvédelemmel, azonban ezek marketingje messze elmarad a spanyol vagy a francia termékektől.  

Ugyanakkor Magyarországon is van példa a hosszútávon jól működő integrációra, így a fűszerpaprika őrleményt, krémeket, szószokat és pelyhet gyártó Univer-Product Zrt. számos termelőt integrál hosszú évek óta sikeresen.

 

Jövedelmező termelés és magas termésbiztonság– alkalmazkodás a klímaváltozásból fakadó kihívásokra és a termelési költségek emelkedésére

A fűszerpaprika termelési költsége az elmúlt tíz évben mintegy megkétszereződött, így a teljes költség akár az 5 millió forintot is elérheti hektáronként. A ráfordítások csaknem felét a betakarítás teszi ki, de termőterület gyommentesítése is számottevő költséget (kb. 500 ezer forint/ha) jelent.

A magas termelési költségek ugyan kiemelt pénzügyi kockázatot jelentenek, azonban a                fűszerpaprika felvásárlási ára – sok más kultúrával ellentétben – a költségek emelkedésével párhuzamosan növekedett.

A magas termelési költségek miatt egyrészt csakis az intenzív – akár nagyüzemi, akár kiskerti, kisüzemi - termesztés tekinthető kifizetődőnek, másrészt elengedhetetlen a termelési költségek pontos monitorozása és tervezése, illetve – mivel a legapróbb technológiai hibák vagy hibás döntések számottevő terméscsökkenést okoznak – a szakmailag felkészült és pontos üzemvezetés.  

A termelés költség-jövedelem paramétereink optimalizálásán túl a klímaváltozásból fakadó új kihívások is megfelelő válaszokra várnak, így pl. a nappali és az éjszakai hőmérséklet közötti hirtelen és nagymértékű hőmérsékletváltozás, illetve a napégést okozó UV-sugárzás is számottevő stresszt jelentenek a növények számára, így számottevően befolyásolják a terméshozamot. Ezen túl az egyre gyakoribb jégeső, illetve a vihar formájában jelentkező, monszunszerű csapadék is egyre gyakrabban okoz jelentős károkat. Mindezek alapján – különösen a magasabb hozzáadott értéket képviselő, prémium termékek alapanyag előállítása során lehet indokolt a hideghajtatás felé történő elmozdulás.

 

A paprikaőrleményen túl – az új termékek térnyerése

A fűszerpaprikából készült őrlemény mellett egyre nagyobb a jelentőségük az egyéb termékeknek. Így pl. a Spanyolországban nagyon népszerű, füstölt őrleményeknek Magyarországon is bővülő piaca van. Ezen túl folyamatos és egyre nagyobb az igény a fűszerpaprika alapanyagból készült krémek, illetve a natúr vagy ízesített szószok iránti is.

Az 1992-ben alapított, holland-magyar tulajdonban lévő hajósi B.W.A Kft. kizárólag csípős fűszer-, chilli- és jalapeno paprikából állít elő paprikapépet és ízesített szószokat. Elsődleges termékük a különféle ízesített szószok alapanyagaként szolgáló natúr paprikapép, amelyet a friss termések őrlésével állítanak elő. Termékeiket szinte kizárólag exportálják, elsősorban Hollandiába, kisebb mennyiségeket szállítanak Lengyelországba. Jelenleg kb. 100 termelőt integrálnak, az idei szezonban 3 500 tonna paprika beszállítását várják. Az előállított szószok és krémek iránt hatalmas az igény. Az elkövetkező időszakban szeretnék megduplázni és 6 ezer tonnára növelni a feldolgozott fűszerpaprika amennyiséget, így a termelői bázis bővítésén dolgoznak. A szerződött termelőkkel szorosan együttműködnek, szerződött áron garantálják a beszállított termékek átvételét.

Fűszerpaprika várakozik válogatásra és további feldolgozásra a B.W.A. Kft. Hajósi telephelyén

 

NAK / Dr. Kozak Anita

Címkék:

Kapcsolat

Nemzeti Agrárgazdasági Kamara

Székhely: 1115 Budapest, Bartók Béla út 105-113. (Bartók Udvar)

Adószám: 18399257-2-43

E-mail: ugyfelszolgalat@nak.hu

Zöld szám: +36 80 900 365

Személyes ügyfélfogadás

 

Falugazdász iroda elérhetősége

Őstermelői adatok lekérdezése

Youtube

Facebook

LinkedIn

Instagram

X

Válassza ki a kívánt ügyintézés típusát!

Felhívjunk tagjaink figyelmét, hogy ügyintéző felületünk átalakult. A részletekről érdeklődjön ITT.
  • TagnyilvántartásTagnyilvántartásban szereplő adatok megtekintése, módosítás bejelentése.
  • Tagdíj ügyintézésTagdíjjal kapcsolatos ügyintézés, korrekciós felület, online fizetés, bizonylatok letöltése
  • Ügyfélszolgálati ügyekTagsággal, tagdíjjal kapcsolatos ügyek intézése, egyenleginformáció, illetve egyéb kérdések és kérések ami a tagságot érintik.
  • SzaktanácsadásSzaktanácsadói tevékenységgel kapcsolatos adatok megtekintése, módosítások kezdeményezése, akkreditált rendezvények listájának elérése.
  • Őstermelői/ ŐCSG nyilvántartással kapcsolatos ügyekAz őstermelők és az őstermelők családi gazdasága nyilvántartásba vételével, adatmódosítással, törléssel kapcsolatos ügyintézési elérhetőségek.
  • Családi mezőgazdasági társaságok nyilvántartásával kapcsolatos ügyintézésA családi mezőgazdasági társaságok minősítés kérelmezésének, adatmódosítás bejelentésének, minősítés törlésének ügyintézési elérhetősége.
  • Mezei őrszolgálatokElektronikus ügyintézés önkormányzatoknak a mezei őrszolgálatok nyilvántartásával és a fenntartásukhoz nyújtott állami hozzájárulás iránti kérelmek benyújtásához.
  • 1 ha alatti belterületi telkek mezőgazdasági művelésének igazolásaAz 1 hektár alatti, művelés alól kivett belterületi telkek szőlő, szántó, gyümölcsös, kert művelési ág szerinti megművelésének igazolása iránti kérelmek benyújtása elektronikus úton.
  • Duális képzőhelyek nyilvántartásba vételi kérelemA gazdálkodó szervezetek elektronikus úton is benyújthatják kérelmüket a duális képzőhelyek nyilvántartásába történő felvételükre.
  • Földművesek / Mezőgazdasági termelő szervezetekFöldműves nyilvántartásba vételhez igazolás kiállítása természetes személy esetében arról, hogy a természetes személy kérelmező a mezőgazdasági tevékenységet a kérelem benyújtását megelőző öt évből legalább három évben saját nevében és saját kockázatára folyamatosan folytatta, de az árbevétel - a három év alatt vagy ennek években meghatározott részében - azért maradt el, mert a mező-, erdőgazdasági célú beruházás még nem hasznosulhatott, illetőleg arról, hogy a szervezet legalább egy vezető tisztségviselője vagy a cégvezetője 3 éves üzemi gyakorlattal rendelkezik.
  • Kamarai meghatalmazásKamarai meghatalmazás létesítésének lehetősége az ügyfél számára elektronikus úton. A kamarai meghatalmazás alapján a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara eljárhat ügyfelei érdekében az agrártámogatásokkal kapcsolatos elektronikus ügyintézésben.
  • Okmányhitelesítés kérelemSzármazási bizonyítványok hitelesítése, kiadása, egyéb kereskedelmi dokumentumok láttamozása, valamint ezek nyilvántartása.
  • Szakmai ellenőrzési szakértői névjegyzék pályázati űrlapjaPályázati lehetőség a szakmai ellenőrzési szakértői névjegyzékbe kerüléshez, az agrár duális képzőhelyek nyilvántartásba-vételénél szakértői feladatok ellátása érdekében.
  • Vizsgafelügyelői névjegyzékPályázat benyújtása a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara által nyilvántartott viszgafelügyelői névjegyzékbe.
  • Egyéb NAK megkeresésNAK együttes védjegy használata, Jogsegélyszolgálat, Közérdekű adat megismerési iránti igény, Közhiteles adatbázisban való adatjavítás kérés, Védjegy bejelentés, Egyéb (Egyéb típusú ügy(menet) indítása előtt kérjük, győzödjön meg róla, hogy fenti választható űrlap kategóriák között, nincs-e megfelelő, mert konkrét ügytípus választással az ügyintézési idő jelentősen csökkenthető!)
X

Válassza ki a kívánt ügyintézés típusát!

Felhívjunk tagjaink figyelmét, hogy ügyintéző felületünk átalakult. A részletekről érdeklődjön ITT.
X

E-ÜGYINTÉZÉS KAMARAI BELÉPÉS

...
Az e-Iroda felületre történő belépést követően tagságával és tagdíjával kapcsolatos ügyeket intézhet. Amennyiben szaktanácsadói tevékenységet végez, úgy a belépést követően tevékenységéhez kapcsolódó adatai is megjelennek.

Ha Ön még nem rendelkezik Kamarai nyilvántartási számmal, keresse fel ügyfélszolgálatunkat.

Hasznos tudnivalók az e-Iroda használatához


Lépjen be Kamarai nyilvántartási száma és jelszava megadásával!
Emlékezzen rám