Mezőgazdasági termelés

A globális mandulatermelés az előrejelzések szerint 3%-kal lesz több, 1,5 millió tonna mandulát prognosztizálnak az Egyesült Államok, Ausztrália és az Európai Unió magasabb termelésének köszönhetően. A globális fogyasztás várhatóan 6%-kal 1,6 millió tonnára nő. A globális export az előrejelzések szerint 5%-kal 1,1 millió tonnára emelkedik, mivel a Kínába és Indiába irányuló szállítások tovább nőnek.

Egyesült Államok

Az előrejelzés szerint a termelés 1%-kal emelkedik 1,2 millió tonnára, a nagyobb hozamú területek és a mandulák súlya kompenzálja a kevesebb gyümölcsöt. A mandulavirágzás február közepén kezdődött, hónap végén pedig elérte a csúcspontját. Rekordmennyiségű csapadék és a példátlanul viharos körülmények akadályozták a méhek beporzási tevékenységét. Az átlagosnál hűvösebb hőmérséklet a nyár elején is folytatódott, késleltetve az érést. Az előrejelzések szerint az export 6%-kal 900 000 tonnára emelkedik, főként a kínai és indiai erős keresletnek köszönhetően, ami a tavalyi magas szinthez képest jelentősen csökkentette az amerikai készleteket.

Ausztrália

A prognózisok szerint 28%-kal emelkedik a termelés a tavalyi gyenge terméshez képest, 140 000 tonnára. A kulcsfontosságú termelő régiókban a Varroa atkával kapcsolatos karanténintézkedések miatt méhcsaládhiány lépett fel. Ez volt az elsődleges tényező a tavalyi terméscsökkenés hátterében, bár a déli Murray-Darling medencében az áradások és a vegetációs időszak során tapasztalt kedvezőtlen időjárás szintén hozzájárult. A tavalyi exportot az előző betakarításból származó, majdnem kimerülő átvett készletek egészítették ki, a további termelés várhatóan 5%-kal, 100 000 tonnára növeli a kivitelt.

EU

Az előrejelzések szerint 40%-kal 148 000 tonnára emelkedik a termelés, mivel a spanyolországi gyümölcsösök kiheverték az elmúlt év aszályos időszakát. A várhatóan nagyobb hazai kínálat miatt a behozatal az előrejelzések szerint 1%-kal csökken, így elérheti a 280 000 tonnát, stabil kereslete miatt, mint élelmiszeralapanyag, rágcsálnivaló és az édességipar részéről.

Kína

A termelés valószínűleg 50 000 tonnáról mindössze 5000 tonnára csökken a Hszincsiangban elszenvedett fagykárok miatt, amely tartomány a mandulatermelés központja. Ennek eredményeként a behozatal az előrejelzések szerint közel 25%-kal nő, rekordmennyiségű 160 000 tonnára, mivel élelmiszeralapanyagként és snackként is keresett termék.

India

Az indiai behozatal az előrejelzések szerint 11%-kal 170 000 tonnára nő, részben az amerikai mandulára kivetett intézkedések megszüntetésének köszönhetően, mely vámot 2023. szeptember 6-tól eltörölték.

1. grafikon: mandulatermelés globális előrejelzése (forrás: fas.usda.gov)

 

Forrás: fas.usda.gov

NAK / Csép Adrienn

 

Címkék:

Kapcsolat

Nemzeti Agrárgazdasági Kamara

Székhely: 1115 Budapest, Bartók Béla út 105-113. (Bartók Udvar)

Adószám: 18399257-2-43

E-mail: ugyfelszolgalat@nak.hu

Zöld szám: +36 80 900 365

Személyes ügyfélfogadás

 

Ügyfélszolgálati irodák elérhetőségei

 

Őstermelői adatok lekérdezése

 
X

Válassza ki a kívánt ügyintézés típusát!

Felhívjunk tagjaink figyelmét, hogy ügyintéző felületünk átalakult. A részletekről érdeklődjön ITT.
 • TagnyilvántartásTagnyilvántartásban szereplő adatok megtekintése, módosítás bejelentése.
 • Tagdíj ügyintézésTagdíjjal kapcsolatos ügyintézés, korrekciós felület, online fizetés, bizonylatok letöltése
 • Ügyfélszolgálati ügyekTagsággal, tagdíjjal kapcsolatos ügyek intézése, egyenleginformáció, illetve egyéb kérdések és kérések ami a tagságot érintik.
 • SzaktanácsadásSzaktanácsadói tevékenységgel kapcsolatos adatok megtekintése, módosítások kezdeményezése, akkreditált rendezvények listájának elérése.
 • Őstermelői/ ŐCSG nyilvántartással kapcsolatos ügyekAz őstermelők és az őstermelők családi gazdasága nyilvántartásba vételével, adatmódosítással, törléssel kapcsolatos ügyintézési elérhetőségek.
 • Családi mezőgazdasági társaságok nyilvántartásával kapcsolatos ügyintézésA családi mezőgazdasági társaságok minősítés kérelmezésének, adatmódosítás bejelentésének, minősítés törlésének ügyintézési elérhetősége.
 • Mezei őrszolgálatokElektronikus ügyintézés önkormányzatoknak a mezei őrszolgálatok nyilvántartásával és a fenntartásukhoz nyújtott állami hozzájárulás iránti kérelmek benyújtásához.
 • Duális képzőhelyek nyilvántartásba vételi kérelemA gazdálkodó szervezetek elektronikus úton is benyújthatják kérelmüket a duális képzőhelyek nyilvántartásába történő felvételükre.
 • Földművesek / Mezőgazdasági termelő szervezetekFöldműves nyilvántartásba vételhez igazolás kiállítása természetes személy esetében arról, hogy a természetes személy kérelmező a mezőgazdasági tevékenységet a kérelem benyújtását megelőző öt évből legalább három évben saját nevében és saját kockázatára folyamatosan folytatta, de az árbevétel - a három év alatt vagy ennek években meghatározott részében - azért maradt el, mert a mező-, erdőgazdasági célú beruházás még nem hasznosulhatott, illetőleg arról, hogy a szervezet legalább egy vezető tisztségviselője vagy a cégvezetője 3 éves üzemi gyakorlattal rendelkezik.
 • Kamarai meghatalmazásKamarai meghatalmazás létesítésének lehetősége az ügyfél számára elektronikus úton. A kamarai meghatalmazás alapján a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara eljárhat ügyfelei érdekében az agrártámogatásokkal kapcsolatos elektronikus ügyintézésben.
 • Okmányhitelesítés kérelemSzármazási bizonyítványok hitelesítése, kiadása, egyéb kereskedelmi dokumentumok láttamozása, valamint ezek nyilvántartása.
 • Szakmai ellenőrzési szakértői névjegyzék pályázati űrlapjaPályázati lehetőség a szakmai ellenőrzési szakértői névjegyzékbe kerüléshez, az agrár duális képzőhelyek nyilvántartásba-vételénél szakértői feladatok ellátása érdekében.
 • Vizsgafelügyelői névjegyzékPályázat benyújtása a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara által nyilvántartott viszgafelügyelői névjegyzékbe.
X

Válassza ki a kívánt ügyintézés típusát!

Felhívjunk tagjaink figyelmét, hogy ügyintéző felületünk átalakult. A részletekről érdeklődjön ITT.
X

E-ÜGYINTÉZÉS KAMARAI BELÉPÉS

...
Az e-Iroda felületre történő belépést követően tagságával és tagdíjával kapcsolatos ügyeket intézhet. Amennyiben szaktanácsadói tevékenységet végez, úgy a belépést követően tevékenységéhez kapcsolódó adatai is megjelennek.

Ha Ön még nem rendelkezik Kamarai nyilvántartási számmal, keresse fel ügyfélszolgálatunkat.

Hasznos tudnivalók az e-Iroda használatához


Lépjen be Kamarai nyilvántartási száma és jelszava megadásával!
Emlékezzen rám