Mezőgazdasági termelés

Egyiptom 2023-ban rekordmennyiségű fokhagymát fog exportálni az EU-ba. Az év első nyolc hónapjának exportvolumene már most meghaladja a tavalyi év egészére vonatkozó mennyiséget.

"Az egyiptomi fokhagymaexport az elmúlt években folyamatosan növekedett. A szállítmányok idén különböző okok miatt már csak kis mértékben haladják meg a 2022-es mennyiséget. Úgy tűnik, hogy Egyiptom egyelőre elérte képességeinek határait az uniós piacon, ennek átlépése komoly kihívást jelent majd az egyiptomi exportőrök számára a jövő évtől" - figyelmeztetett Yevhen Kuzin, az EastFruit gyümölcs- és zöldségpiaci elemzője.

Idén januártól augusztusig az egyiptomi fokhagymabeszállítók közel 9000 tonna fokhagymát küldtek az EU-ba. Ez valamivel több mint 100 tonnával haladja meg a 2022-es naptári évre vonatkozó mennyiséget. Tekintettel arra, hogy szeptember-december időszakban Egyiptomból alig szállítanak fokhagymát az EU-ba, az év végére a végeredmény csak kis mértékben változhat. A kivitel januártól fokozatosan növekszik, amikor az első kisebb tétel friss fokhagyma megjelenik a piacon, szállításának csúcspontja március-áprilisra esik. Tavasz közepétől a kitárolt fokhagyma is megjelenik a piacon, egészen az év végéig exportálják. A legnagyobb mennyiségű kitárolt fokhagymát azonban április végén-június elején exportálják az országból.

"Az exportszezon meghosszabbítása és a fokhagyma közvetlen fogyasztóinak elérése - jelenleg ezek a legfontosabb feladatok az egyiptomi fokhagymaágazat szereplői számára. Kína és Spanyolország, mint a világ legnagyobb fokhagymaexportőrei, egész évben jelen vannak az exportpiacokon, míg Egyiptomot inkább szezonális szereplőként tartják számon. Ráadásul Egyiptom nem közvetlenül, hanem főként reexportáló országokon keresztül szállítja a fokhagymát az uniós piac fogyasztóinak" - hangsúlyozta Yevhen Kuzin.

Idén január-augusztus között az EU-ba irányuló egyiptomi fokhagymaexport csaknem kétharmadát Szlovénia adta. Eközben az évente mintegy 1000 tonna fokhagymát termesztő Szlovénia elsősorban a fokhagyma reexportjával foglalkozik. Ami figyelemre méltó, hogy 2018-2019-ben a Szlovéniába irányuló egyiptomi fokhagymaexport mennyisége nem haladta meg az 1000 tonnát, az EU-ban a főfogyasztó Lengyelország volt. 2023 január-augusztus időszakban Lengyelország kevesebb mint 300 tonna egyiptomi fokhagymát importált közvetlenül Egyiptomból, és több mint 4500 tonna fokhagymát szállítottak Lengyelországba Szlovénián keresztül, megfosztva ezzel az egyiptomi exportőröket bevételeik nagy részétől. Szlovénia és Lengyelország mellett az EU országai közül az egyiptomi fokhagyma főimportőrei Olaszország, Hollandia, Görögország, Franciaország, Románia és Spanyolország. Ezen országok közül sokan szerepelnek a legnagyobb globális fokhagymaexportőrök listáján is, például Spanyolország, Olaszország, Franciaország, míg Hollandia a legnagyobb reexportőr az összes zöldség és gyümölcs tekintetében.

A jelentős mennyiségű helyi termelés és a nettó exportőri státusz ellenére az EU még mindig évente akár 55 000 tonna fokhagymát vásárol EU-n kívüli országokból. E mennyiségek túlnyomó többsége Kínából származik. Egyiptom és Argentína a második, illetve harmadik legnagyobb beszállító, a behozatal fennmaradó része pedig kisebb beszállítókra (Törökország, Albánia, Mexikó, Peru stb.) esik.

"Az EU-ba irányuló fokhagymaimport viszonylag stabil, elsősorban a kínai betakarítás és termelés szintjétől függ. Ilyen körülmények között az Egyiptomból az EU-ba irányuló szállítások további növekedése nem támaszkodhat az import általános növekedésére. Éppen ellenkezőleg, ez csak a meglévő mennyiségeken belül, a versenytársak részesedésének kiváltásával lesz lehetséges. Ehhez pedig nem lesznek elegendőek a szokásos megközelítések árverseny formájában, az egyiptomi exportőröknek technológiai és marketing szempontból kell versenyezniük."

Az ilyen új megközelítések közé tartozhat mind a már említett jelenlét kiterjesztése az EU piacán, mind a szállított termékek körének bővítése. Egyiptomban a gazdák a Balady nevű egyedi helyi fajtát termesztik. Egyedi ízű és nagyszámú, akár 50 darabot is elérő apró gerezd található a hagymafejben. Ez a fajta széleskörben népszerű a helyi piacon, de azon kívül gyakorlatilag ismeretlen.

"A technológiai és marketinginnovációk lehetővé tehetik az egyiptomi exportőrök számára, hogy a piac egy teljesen új szegmensébe lépjenek. Mindenesetre az egész éves vagy legalábbis az év nagy részében a piaci jelenlétét, az egyedi fokhagymafajták kínálatát, a feldolgozott termékek (például a csomagolt hámozott fokhagymagerezdek) kínálatát a nagy importőrök pozitívan fogják értékelni, mind a szupermarketekkel, mind a HoReCa szegmenssel együttműködve. Ez új lendületet adhat az egyiptomi fokhagymaexport fejlődésének is, nemcsak az uniós országokba, hanem más kulcsfontosságú irányokba is" - állította Yevhen Kuzin.

Forrás: east-fruit.com

NAK/ Csép Adrienn

Címkék:

Kapcsolat

Nemzeti Agrárgazdasági Kamara

Székhely: 1115 Budapest, Bartók Béla út 105-113. (Bartók Udvar)

Adószám: 18399257-2-43

E-mail: ugyfelszolgalat@nak.hu

Zöld szám: +36 80 900 365

Személyes ügyfélfogadás

 

Ügyfélszolgálati irodák elérhetőségei

Őstermelői adatok lekérdezése

Youtube

Facebook

LinkedIn

Instagram

X

Válassza ki a kívánt ügyintézés típusát!

Felhívjunk tagjaink figyelmét, hogy ügyintéző felületünk átalakult. A részletekről érdeklődjön ITT.
 • TagnyilvántartásTagnyilvántartásban szereplő adatok megtekintése, módosítás bejelentése.
 • Tagdíj ügyintézésTagdíjjal kapcsolatos ügyintézés, korrekciós felület, online fizetés, bizonylatok letöltése
 • Ügyfélszolgálati ügyekTagsággal, tagdíjjal kapcsolatos ügyek intézése, egyenleginformáció, illetve egyéb kérdések és kérések ami a tagságot érintik.
 • SzaktanácsadásSzaktanácsadói tevékenységgel kapcsolatos adatok megtekintése, módosítások kezdeményezése, akkreditált rendezvények listájának elérése.
 • Őstermelői/ ŐCSG nyilvántartással kapcsolatos ügyekAz őstermelők és az őstermelők családi gazdasága nyilvántartásba vételével, adatmódosítással, törléssel kapcsolatos ügyintézési elérhetőségek.
 • Családi mezőgazdasági társaságok nyilvántartásával kapcsolatos ügyintézésA családi mezőgazdasági társaságok minősítés kérelmezésének, adatmódosítás bejelentésének, minősítés törlésének ügyintézési elérhetősége.
 • Mezei őrszolgálatokElektronikus ügyintézés önkormányzatoknak a mezei őrszolgálatok nyilvántartásával és a fenntartásukhoz nyújtott állami hozzájárulás iránti kérelmek benyújtásához.
 • Duális képzőhelyek nyilvántartásba vételi kérelemA gazdálkodó szervezetek elektronikus úton is benyújthatják kérelmüket a duális képzőhelyek nyilvántartásába történő felvételükre.
 • Földművesek / Mezőgazdasági termelő szervezetekFöldműves nyilvántartásba vételhez igazolás kiállítása természetes személy esetében arról, hogy a természetes személy kérelmező a mezőgazdasági tevékenységet a kérelem benyújtását megelőző öt évből legalább három évben saját nevében és saját kockázatára folyamatosan folytatta, de az árbevétel - a három év alatt vagy ennek években meghatározott részében - azért maradt el, mert a mező-, erdőgazdasági célú beruházás még nem hasznosulhatott, illetőleg arról, hogy a szervezet legalább egy vezető tisztségviselője vagy a cégvezetője 3 éves üzemi gyakorlattal rendelkezik.
 • Kamarai meghatalmazásKamarai meghatalmazás létesítésének lehetősége az ügyfél számára elektronikus úton. A kamarai meghatalmazás alapján a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara eljárhat ügyfelei érdekében az agrártámogatásokkal kapcsolatos elektronikus ügyintézésben.
 • Okmányhitelesítés kérelemSzármazási bizonyítványok hitelesítése, kiadása, egyéb kereskedelmi dokumentumok láttamozása, valamint ezek nyilvántartása.
 • Szakmai ellenőrzési szakértői névjegyzék pályázati űrlapjaPályázati lehetőség a szakmai ellenőrzési szakértői névjegyzékbe kerüléshez, az agrár duális képzőhelyek nyilvántartásba-vételénél szakértői feladatok ellátása érdekében.
 • Vizsgafelügyelői névjegyzékPályázat benyújtása a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara által nyilvántartott viszgafelügyelői névjegyzékbe.
X

Válassza ki a kívánt ügyintézés típusát!

Felhívjunk tagjaink figyelmét, hogy ügyintéző felületünk átalakult. A részletekről érdeklődjön ITT.
X

E-ÜGYINTÉZÉS KAMARAI BELÉPÉS

...
Az e-Iroda felületre történő belépést követően tagságával és tagdíjával kapcsolatos ügyeket intézhet. Amennyiben szaktanácsadói tevékenységet végez, úgy a belépést követően tevékenységéhez kapcsolódó adatai is megjelennek.

Ha Ön még nem rendelkezik Kamarai nyilvántartási számmal, keresse fel ügyfélszolgálatunkat.

Hasznos tudnivalók az e-Iroda használatához


Lépjen be Kamarai nyilvántartási száma és jelszava megadásával!
Emlékezzen rám