Mezőgazdasági termelés

Megjelent az Európai Unió agrártermékeinek külkereskedelmével kapcsolatos augusztusi összefoglaló.

A 2023. júliusi lassulást követően az EU agrár-élelmiszerkereskedelmi egyenlege 2023. augusztusában elérte az 5,7 milliárd eurót. A kumulált kereskedelmi mérleg (2023 januárja és augusztusa között) elérte a 44,3 milliárd eurót, ami 7,5 milliárd euróval magasabb az előző év azonos időszakához képest.

Export

2023. augusztusában az EU agrár-élelmiszeripari exportja stabilan 18,2 milliárd eurós szinten maradt. A termékek tekintetében az exportárak 2023-ban is magasak maradtak.

Az exportált termékek tekintetében a gabonakészítmények és malomipari termékek kumulált exportja január óta továbbra is magas maradt 2022-höz képest (+1,4 milliárd €, +10%), csakúgy, mint a gyümölcs- és zöldségkészítmények (+1,3 milliárd euró, +20%) %), valamint édességek és csokoládé (+966 millió €, +16%) exportja.

Ami az exportcélpontokat illeti, 2022-hez képest jelentős fejlődés ment végbe a Törökországba irányuló kivitelben (851 millió euró, +34%), míg az EU-ból az USA-ba irányuló export 8%-kal (-1 561 millió euró), az Egyiptomba irányuló 35%-kal (-635 millió €), az Algériába irányuló kivitel (-20%, -502 millió €) is csökkent.

2023. januárja és augusztusa között az EU agrár-élelmiszer-exportjának három fő célországa továbbra is az Egyesült Királyság, az Egyesült Államok és Kína volt.

Behozatal

Az EU importja 5%-kal nőtt 2023. augusztusában, és elérte a 12,5 milliárd eurót, ami viszont még mindig 15%-kal a 2022. augusztusi szint alatt van. Ennek ellenére a 2023. január és augusztus közötti összesített behozatal elérte a 107,4 milliárd eurót, ami enyhe csökkenés az előző évhez képest (–3 milliárd EUR, –3%).

2022-höz képest csökkent az olajos magvak és fehérjenövények (-2 milliárd euró, -12%), valamint a növényi olajok (-1,9 milliárd euró, -27%) importja. Míg az olajos magvak importvolumene és ára egyaránt csökkent (5%-os, illetve 7%-os csökkenés), addig a növényi olajok uniós importértékének csökkenését leginkább az árcsökkenés okozta.

2023-ban a behozatal leginkább Brazíliából (-1,3 milliárd euró, -10%, főleg szójabab) és Argentínából (-1,2 milliárd euró, -27%, főleg szójaliszt) csökkent. Csökkenést regisztráltak Ausztráliából (-870 millió euró, -30%, főleg repce) és a Fülöp-szigetekről (-528 millió euró, -47%, főleg kókuszolaj).

2023. januárja és augusztusa között a három legnagyobb EU-ba importáló ország Brazília, az Egyesült Királyság és Ukrajna volt.

További információk és részletes táblázatok érhetők el az EU agrár-élelmiszer-kereskedelemről szóló havi jelentésének legújabb kiadásában.

NAK / Pető Krisztina

Címkék:

Kapcsolat

Nemzeti Agrárgazdasági Kamara

Székhely: 1115 Budapest, Bartók Béla út 105-113. (Bartók Udvar)

Adószám: 18399257-2-43

E-mail: ugyfelszolgalat@nak.hu

Zöld szám: +36 80 900 365

Személyes ügyfélfogadás

 

Ügyfélszolgálati irodák elérhetőségei

Őstermelői adatok lekérdezése

Youtube

Facebook

LinkedIn

Instagram

X

Válassza ki a kívánt ügyintézés típusát!

Felhívjunk tagjaink figyelmét, hogy ügyintéző felületünk átalakult. A részletekről érdeklődjön ITT.
 • TagnyilvántartásTagnyilvántartásban szereplő adatok megtekintése, módosítás bejelentése.
 • Tagdíj ügyintézésTagdíjjal kapcsolatos ügyintézés, korrekciós felület, online fizetés, bizonylatok letöltése
 • Ügyfélszolgálati ügyekTagsággal, tagdíjjal kapcsolatos ügyek intézése, egyenleginformáció, illetve egyéb kérdések és kérések ami a tagságot érintik.
 • SzaktanácsadásSzaktanácsadói tevékenységgel kapcsolatos adatok megtekintése, módosítások kezdeményezése, akkreditált rendezvények listájának elérése.
 • Őstermelői/ ŐCSG nyilvántartással kapcsolatos ügyekAz őstermelők és az őstermelők családi gazdasága nyilvántartásba vételével, adatmódosítással, törléssel kapcsolatos ügyintézési elérhetőségek.
 • Családi mezőgazdasági társaságok nyilvántartásával kapcsolatos ügyintézésA családi mezőgazdasági társaságok minősítés kérelmezésének, adatmódosítás bejelentésének, minősítés törlésének ügyintézési elérhetősége.
 • Mezei őrszolgálatokElektronikus ügyintézés önkormányzatoknak a mezei őrszolgálatok nyilvántartásával és a fenntartásukhoz nyújtott állami hozzájárulás iránti kérelmek benyújtásához.
 • Duális képzőhelyek nyilvántartásba vételi kérelemA gazdálkodó szervezetek elektronikus úton is benyújthatják kérelmüket a duális képzőhelyek nyilvántartásába történő felvételükre.
 • Földművesek / Mezőgazdasági termelő szervezetekFöldműves nyilvántartásba vételhez igazolás kiállítása természetes személy esetében arról, hogy a természetes személy kérelmező a mezőgazdasági tevékenységet a kérelem benyújtását megelőző öt évből legalább három évben saját nevében és saját kockázatára folyamatosan folytatta, de az árbevétel - a három év alatt vagy ennek években meghatározott részében - azért maradt el, mert a mező-, erdőgazdasági célú beruházás még nem hasznosulhatott, illetőleg arról, hogy a szervezet legalább egy vezető tisztségviselője vagy a cégvezetője 3 éves üzemi gyakorlattal rendelkezik.
 • Kamarai meghatalmazásKamarai meghatalmazás létesítésének lehetősége az ügyfél számára elektronikus úton. A kamarai meghatalmazás alapján a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara eljárhat ügyfelei érdekében az agrártámogatásokkal kapcsolatos elektronikus ügyintézésben.
 • Okmányhitelesítés kérelemSzármazási bizonyítványok hitelesítése, kiadása, egyéb kereskedelmi dokumentumok láttamozása, valamint ezek nyilvántartása.
 • Szakmai ellenőrzési szakértői névjegyzék pályázati űrlapjaPályázati lehetőség a szakmai ellenőrzési szakértői névjegyzékbe kerüléshez, az agrár duális képzőhelyek nyilvántartásba-vételénél szakértői feladatok ellátása érdekében.
 • Vizsgafelügyelői névjegyzékPályázat benyújtása a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara által nyilvántartott viszgafelügyelői névjegyzékbe.
X

Válassza ki a kívánt ügyintézés típusát!

Felhívjunk tagjaink figyelmét, hogy ügyintéző felületünk átalakult. A részletekről érdeklődjön ITT.
X

E-ÜGYINTÉZÉS KAMARAI BELÉPÉS

...
Az e-Iroda felületre történő belépést követően tagságával és tagdíjával kapcsolatos ügyeket intézhet. Amennyiben szaktanácsadói tevékenységet végez, úgy a belépést követően tevékenységéhez kapcsolódó adatai is megjelennek.

Ha Ön még nem rendelkezik Kamarai nyilvántartási számmal, keresse fel ügyfélszolgálatunkat.

Hasznos tudnivalók az e-Iroda használatához


Lépjen be Kamarai nyilvántartási száma és jelszava megadásával!
Emlékezzen rám