A Nemzeti Agrárgazdasági Kamara elkészítette a FAO által közzétett, „AMR - Az élelmiszeripar és a mezőgazdaság szerepe” című informatív, szemléletes infografika magyar nyelvű fordítását, melyből hasznos információkat tudhatnak meg arról, hogy az élelmiszeripar és a mezőgazdaság milyen szerepet tölthet be az antimikrobiális rezisztencia elleni küzdelemben és hogy milyen útmutatók állnak rendelkezésre az állatgyógyászati készítmények körültekintő használatára, valamint az alkalmazható legjobb gyakorlatokra vonatkozóan.
Az ENSz Élelmezésügyi és Mezőgazdasági Világszervezete (FAO) egy multidiszciplináris és több ágazatot felölelő szervezet, amely egyesíti magában az antimikrobiális rezisztenciával (AMR) kapcsolatos szakértelmet, valamint útmutatást ad az állatgyógyászati készítmények körültekintő használatához és a legjobb gyakorlatok alkalmazásához. Ezen munka során egy több tudományterületet lefedő szakértői csoport kidolgozta a FAO antimikrobiális rezisztenciával kapcsolatos cselekvési tervét, melynek célja, hogy segítséget nyújtson a tagállamoknak az antimikrobiális rezisztencia által a mezőgazdaságban, az állattenyésztésben, a halászatban és az élelmiszer-termelésben okozott kockázatok csökkentésében.
Ezen munka azért kiemelkedően fontos, mert az antimikrobiális rezisztencia az Európai Uniót jelenleg fenyegető 3 legnagyobb egészségügyi veszély közé tartozik, az tehát napjaink egyik legégetőbb egészségügyi problémájává és világszerte vezető halálozási okká vált. Az AMR világszerte évente 4,95 millió ember halálát okozza és az Egyesült Nemzetek Szervezete (ENSz) becslései szerint 2050-re akár 10 millió halálesetet is okozhatnak a szuperbaktériumok és az antimikrobiális rezisztencia kapcsolódó formái, ami megegyezik a rák okozta éves globális halálozási számmal. A pozitív hír az, hogy léteznek megoldások a gyógyszerrezisztens mikrobák megjelenésének megfékezésére, tehát minden ágazat felléphet a globális egészséget fenyegető veszély ellen. A mezőgazdaságnak és belül az állattenyésztésnek is a megvan tehát a maga szerepe e globális fenyegetés elleni küzdelemben.
A FAO-s infografikákat bemutató cikksorozatunk nyolcadik részében az „ANTIMICROBIAL RESISTANCE - The role of food and agriculture”, azaz az „ANTIMIKROBIÁLIS REZISZTENCIA - Az élelmiszeripar és a mezőgazdaság szerepe” című infografika magyar nyelvű fordítását tesszük közzé, melyet itt érhetnek el.
Az infografikából többek között az alábbi kérdésekre kaphatunk válasz:
Milyen célt szolgál a FAO antimikrobiális rezisztenciával kapcsolatos cselekvési terve?
Mely ágazatokra, területekre jelent veszélyt az antimikrobiális rezisztencia?
Miért van kiemelt jelentősége az antimikrobiális szerek felelősségteljes alkalmazásának?
Milyen szerepet tölt be az AMR elleni küzdelemben a szerzett rezisztencia kimutatása és megelőzése?
Javasoljuk, hogy folyamatosan kövesse figyelemmel cikksorozatunk további részeit is, amelyekben újabb infografikákat fogunk megosztani az állattenyésztéssel, állati termék-előállítással, valamint az antimikrobiális rezisztenciával kapcsolatosan.
Bízunk abban, hogy a FAO által közzétett infografikák magyar nyelvű fordításainak közzétételével szélesíteni tudjuk az állattenyésztéshez, állat-egészségügyhöz, valamint az állatitermék-előállításhoz kapcsolódó ismereteket, sokrétűbb perspektívát tudunk nyújtani a társadalom egésze és a döntéshozók számára és ezáltal hozzájárulhatunk az állattenyésztési ágazat minél szélesebb körű elfogadottságának megteremtéséhez.
Felhívjuk a figyelmet arra, hogy a FAO által közzétett infografikák magyar nyelvű fordításai nem a FAO felkérésére kerültek elkészítésre, a FAO nem vállal felelősséget a NAK által elkészített fordításokban található esetleges hibákért vagy hiányosságokért.
A FAO „ANTIMICROBIAL RESISTANCE - The role of food and agriculture” című infografika angol nyelven itt érhető el.
Az FAO infografikákkal kapcsolatos korábban megjelent cikkeinket pedig itt érheti el.
Forrás: FAO - ANTIMICROBIAL RESISTANCE – The role of food and agriculture
NAK/Borovka Zsuzsa