Mezőgazdasági termelés

Vámok fogják terhelni az ukrán termékeket.

Az Európai Parlament idén áprilisban döntött úgy, hogy meghosszabbítja az ukrán mezőgazdasági termékek vámmentes kereskedelmét egy évre, miközben új korlátozásokat vezettek be az uniós gazdálkodók felháborodására válaszul. Az Európai Bizottság eredeti javaslata kimondta, hogy a vámokat a baromfira, a tojásra és a cukorra kell bevezetni, ha a behozatal meghaladja a 2022-es és 2023-as átlagot. Ez időközben úgy változott, hogy a 2021. év második felére, 2022-re és 2023-ra vonatkozó átlagot kell figyelni, az érzékeny mezőgazdasági termékekre vonatkozóan (baromfi, tojás, dara, cukor, zab, kukorica, méz).

Zab:

A Bizottság -az EU végrehajtó szerve- bejelentette, hogy vámot vezet be a zab behozatalára,  miután elérték a gabona mennyiségi plafonját. Részletesebben kifejtve ez azt jelenti, hogy 2024. június 19-től 2025. június 5-ig az EU-ba importált ukrán zab az Unió és Ukrajna közti társulási megállapodást kiegészítő átfogó szabadkereskedelmi megállapodás (DCFTA) 2016. óta érvényben lévő vámkontingens kereteinek megfelelően léphet be. A vámkontingens automatikus újbóli bevezetése a 2024. június 6. óta érvényben lévő felülvizsgált „új” autonóm kereskedelem-liberalizációs intézkedésekben (ATM) szerepel, ami 2025. június 5-ig lesz hatályban. Az ATM-rendelet több termék, köztük a zab esetében is tartalmaz „vészféket”, amely automatikusan működésbe lép, ha az import mennyisége eléri a 2021. július 1. és 2023. december 31. között mért átlagos éves importot. A zab esetében ez az átlag 2 440,56 tonna. E mennyiség elérése után a Bizottság 14 napon belül újra bevezeti a DCFTA megfelelő vámkontingensét. A zab kvótáját 4000 tonnában határozták meg, amit elért és meghaladt az import, így a továbbiakban 2024. év végéig a legnagyobb kedvezmény elvét (MFN) kell alkalmaznia vámtétel meghatározásakor.

Tojás és cukor:

2024. július 2-től élnek a DCFTA kontingensek az Ukrajnából származó tojás és cukor EU-behozatalára vonatkozóan- jelentette be a Bizottság. A tojás és a cukor esetében ez az átlag 23 188,96 tonna, illetve 262 652,68 tonna. 2025. január 1-jétől és 2025. június 5-ig új vámkontingenst vezetnek be, amely a vészfék kioldására meghatározott küszöb öttizenkettedének felel meg. A tojás esetében ezt az új kvótát 9 662,07 tonnában, a cukor esetében pedig 109 438,62 tonnában állapították meg.

Labdacsok, pelletek, őrlemények, másképpen megmunkált gabonatermékek:

A következő híreket a 1103 és 1104-es VTSZ alá tartozó megnevezett termékek köréből várhatjuk, ugyanis ezek importált mennyisége közelít a kritikus szinthez.

NAK / Pető Krisztina

Címkék:

Kapcsolat

Nemzeti Agrárgazdasági Kamara

Székhely: 1115 Budapest, Bartók Béla út 105-113. (Bartók Udvar)

Adószám: 18399257-2-43

E-mail: ugyfelszolgalat@nak.hu

Zöld szám: +36 80 900 365

Személyes ügyfélfogadás

 

Falugazdász iroda elérhetősége

Őstermelői adatok lekérdezése

Youtube

Facebook

LinkedIn

Instagram

X

Válassza ki a kívánt ügyintézés típusát!

Felhívjunk tagjaink figyelmét, hogy ügyintéző felületünk átalakult. A részletekről érdeklődjön ITT.
  • TagnyilvántartásTagnyilvántartásban szereplő adatok megtekintése, módosítás bejelentése.
  • Tagdíj ügyintézésTagdíjjal kapcsolatos ügyintézés, korrekciós felület, online fizetés, bizonylatok letöltése
  • Ügyfélszolgálati ügyekTagsággal, tagdíjjal kapcsolatos ügyek intézése, egyenleginformáció, illetve egyéb kérdések és kérések ami a tagságot érintik.
  • SzaktanácsadásSzaktanácsadói tevékenységgel kapcsolatos adatok megtekintése, módosítások kezdeményezése, akkreditált rendezvények listájának elérése.
  • Őstermelői/ ŐCSG nyilvántartással kapcsolatos ügyekAz őstermelők és az őstermelők családi gazdasága nyilvántartásba vételével, adatmódosítással, törléssel kapcsolatos ügyintézési elérhetőségek.
  • Családi mezőgazdasági társaságok nyilvántartásával kapcsolatos ügyintézésA családi mezőgazdasági társaságok minősítés kérelmezésének, adatmódosítás bejelentésének, minősítés törlésének ügyintézési elérhetősége.
  • Mezei őrszolgálatokElektronikus ügyintézés önkormányzatoknak a mezei őrszolgálatok nyilvántartásával és a fenntartásukhoz nyújtott állami hozzájárulás iránti kérelmek benyújtásához.
  • 1 ha alatti belterületi telkek mezőgazdasági művelésének igazolásaAz 1 hektár alatti, művelés alól kivett belterületi telkek szőlő, szántó, gyümölcsös, kert művelési ág szerinti megművelésének igazolása iránti kérelmek benyújtása elektronikus úton.
  • Duális képzőhelyek nyilvántartásba vételi kérelemA gazdálkodó szervezetek elektronikus úton is benyújthatják kérelmüket a duális képzőhelyek nyilvántartásába történő felvételükre.
  • Földművesek / Mezőgazdasági termelő szervezetekFöldműves nyilvántartásba vételhez igazolás kiállítása természetes személy esetében arról, hogy a természetes személy kérelmező a mezőgazdasági tevékenységet a kérelem benyújtását megelőző öt évből legalább három évben saját nevében és saját kockázatára folyamatosan folytatta, de az árbevétel - a három év alatt vagy ennek években meghatározott részében - azért maradt el, mert a mező-, erdőgazdasági célú beruházás még nem hasznosulhatott, illetőleg arról, hogy a szervezet legalább egy vezető tisztségviselője vagy a cégvezetője 3 éves üzemi gyakorlattal rendelkezik.
  • Kamarai meghatalmazásKamarai meghatalmazás létesítésének lehetősége az ügyfél számára elektronikus úton. A kamarai meghatalmazás alapján a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara eljárhat ügyfelei érdekében az agrártámogatásokkal kapcsolatos elektronikus ügyintézésben.
  • Okmányhitelesítés kérelemSzármazási bizonyítványok hitelesítése, kiadása, egyéb kereskedelmi dokumentumok láttamozása, valamint ezek nyilvántartása.
  • Szakmai ellenőrzési szakértői névjegyzék pályázati űrlapjaPályázati lehetőség a szakmai ellenőrzési szakértői névjegyzékbe kerüléshez, az agrár duális képzőhelyek nyilvántartásba-vételénél szakértői feladatok ellátása érdekében.
  • Vizsgafelügyelői névjegyzékPályázat benyújtása a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara által nyilvántartott viszgafelügyelői névjegyzékbe.
X

Válassza ki a kívánt ügyintézés típusát!

Felhívjunk tagjaink figyelmét, hogy ügyintéző felületünk átalakult. A részletekről érdeklődjön ITT.
X

E-ÜGYINTÉZÉS KAMARAI BELÉPÉS

...
Az e-Iroda felületre történő belépést követően tagságával és tagdíjával kapcsolatos ügyeket intézhet. Amennyiben szaktanácsadói tevékenységet végez, úgy a belépést követően tevékenységéhez kapcsolódó adatai is megjelennek.

Ha Ön még nem rendelkezik Kamarai nyilvántartási számmal, keresse fel ügyfélszolgálatunkat.

Hasznos tudnivalók az e-Iroda használatához


Lépjen be Kamarai nyilvántartási száma és jelszava megadásával!
Emlékezzen rám