Mezőgazdasági termelés

Az állattenyésztési élelmiszerláncban tevékenykedő, hasonló gondolkodású uniós partnerekből álló „Európai Állattenyésztés Hangja” elnevezésű csoport újabb kommunikációs anyagában azt fejti ki, hogy a húsfogyasztás milyen szerepet töltött be az emberi evolúcióban. Felhívja továbbá a figyelmet, hogy a húsban szegény étrend milyen táplálkozási kockázatokkal és egészségügyi következményekkel járhat, különösen az olyan veszélyeztetett csoportok, mint a gyermekek, a várandós és szoptató nők, az idősebb felnőttek és a krónikus betegségben szenvedők esetében.

A hús döntő szerepet játszott az emberi evolúcióban, elősegítve az „enkefalizációt”, amely a komplexebb szervezetek esetében lezajló azon folyamatot, melynek eredményeként az evolúció során az agy térfogata megnőtt. A testmérethez képest nagyobb agy kialakulásával egyidejűleg pedig kifejlődött egy komplex, rétegelt és sűrűn összekötött ideghálózat az agyban. 

Fotó: ELV - The role of meat in our diets: Evolutionary aspects and nutritional value

Több mint hárommillió éve az emberek és hominin őseik is a húsra támaszkodnak, támaszkodtak. Anatómiánk, emésztésünk és anyagcserénk más főemlősöktől eltérően fejlődött, ami a húsban gazdag táplálkozáshoz való alkalmazkodásunkat tükrözi. A mindenevők közé sorolt emberi lények egyszerű és nagyon savas gyomorral, megnyúlt, hosszúkás vékonybéllel, valamint csökkent fermentatív kapacitású, redukálódott vakbéllel és vastagbéllel rendelkeznek, ami a magas minőségű, jelentős húsfogyasztással járó étrend preferálására utal.

A hús döntő szerepet játszott az emberi evolúcióban, elősegítve az „enkefalizációt”, a testmérethez képest nagyobb agy kialakulását. A hús azonban még ma is létfontosságú, mivel nagy sűrűségben tartalmaz biológiailag hozzáférhető tápanyagokat, amelyeket a növényi alapú étrend mellett nem könnyű pótolni, és amelyek esetében a világ népességének jelentős részében tápanyaghiányos állapotok alakulhatnak ki. (A témában korábban „Aggasztó tápanyag-hiányosság világszerte - Harvard-Gain tanulmány” címmel írt cikkünket itt érhetik el.) A B12-vitamin, a retinol, a hosszú láncú omega-3 zsírsavak, a vas, a cink és az olyan bioaktív vegyületek, mint például a taurin és a kreatin elsősorban a húsból származnak. A belsőségek különösen gazdagok A- és D-vitaminban, vasban, cinkben, folsavban és kolinban, amelyekből világszerte gyakran hiányállapotok lépnek fel a lakosság körében. A tápanyagtartalmán túl a hús befolyásolja az egyes tápanyagok felszívódását és metobolizmusát a táplálkozási mátrixon belül, így az az élelmiszer-alapú táplálkozási stratégiák sarokkövévé válik, különösen a gabonaféléktől erősen függő régiókban.

A húsfogyasztás elhagyása vagy jelentős csökkentése szükségessé teszi a táplálkozási következmények gondos mérlegelését, különösen az olyan veszélyeztetett csoportok esetében, mint a gyermekek, a várandós és szoptató nők, az idősebb felnőttek és a krónikus betegségben szenvedők esetében és minden jövedelmi szinten. Az evolúciós táplálkozási mintáktól való elszakadás hozzájárulhat a tápanyaghiányos állapotok és különféle betegségek kialakulásához, az állati eredetű élelmiszerekben, kiemelten a húsban szegény étrend gyermekkorban különösen a növekedést és az agy fejlődését befolyásolja. A kisgyermekek kognitív funkciói szempontjából döntő jelentőséggel bíró hús rávilágít az evolúciós ismeretek táplálkozási iránymutatásokba, ajánlásokba való beépítésének fontosságára. Az állati eredetű élelmiszerek pozitív korrelációt mutatnak az idősebb felnőttek olyan alapvető funkcióival is, mint például az izmok, a csontozat és az idegrendszer egészsége, csökkentve az öregedéssel kapcsolatos egészségügyi kockázatokat.

A globális húsfogyasztás csökkentésére irányuló, környezetvédelmi vagy más okokból tett erőfeszítések esetében a lehetséges előnyöknek és a táplálkozási kockázatoknak egyensúlyban kell lenniük, különösen az olyan régiókban, ahol alacsony mértékű a húsfogyasztás és magas az alultápláltság aránya, mint például a szubszaharai Afrika és Dél-Ázsia. Még a magas jövedelmű országokban is figyelembe kell venni a húsfogyasztás csökkentésének a tápanyagellátottsági-állapotokra gyakorolt hatását, ami különösen fontos a tápanyagdús élelmiszereket igénylő életszakaszokban.

Javasoljuk, hogy olvassák el a témában az Animal Frontiers lapban megjelent, Frédéric Leroy, Nick W Smith, Adegbola T Adesogan, Ty Beal, Lora Iannotti, Paul J Moughan, Neil Mann szerzőktől származó, angol nyelvű, The role of meat in the human diet: evolutionary aspects and nutritional value című dokumentációt.

Javasoljuk továbbá, hogy nézzék meg a témában nemzetközi szakértőkkel készített, magyar nyelvű felirattal elállott, korábban a Tények/Tévhitek - Állattenyésztés videó aloldalunkon közzétett alábbi videókat is:

A hús szerepe az emberi evolúcióban

Azért vagyunk ma itt, mert őseink mindenevők voltak

Kiegyensúlyozott étrendre van szükségünk, hogy minden szükséges tápanyaghoz hozzájussunk

A táplálkozástudomány figyelmen kívül hagyásának veszélyei

Az állati eredetű élelmiszerek növényi alapú alternatívákkal való helyettesítésének problémái

Mindenevőként minden táplálkozási szükségletünket ki kell elégítenünk

Alultápláltság Afrikában kontra húsellenes program nyugaton: szakértői áttekintés

Morálisan rendben van-e ha húst fogyasztunk?

Honnan származik a húsellenes narratíva?

Ki táplálja a húsellenes narratívát?

A húsellenes narratíva torz nézete

Az állati eredetű élelmiszerek elégtelen bevitelének kockázata a gyermekekre nézve

Forrás: Fotó: ELV - The role of meat in our diets: Evolutionary aspects and nutritional value

 

NAK/Borovka Zsuzsa

Címkék:

Kapcsolat

Nemzeti Agrárgazdasági Kamara

Székhely: 1115 Budapest, Bartók Béla út 105-113. (Bartók Udvar)

Adószám: 18399257-2-43

E-mail: ugyfelszolgalat@nak.hu

Zöld szám: +36 80 900 365

Személyes ügyfélfogadás

 

Falugazdász iroda elérhetősége

Őstermelői adatok lekérdezése

Youtube

Facebook

LinkedIn

Instagram

X

Válassza ki a kívánt ügyintézés típusát!

Felhívjunk tagjaink figyelmét, hogy ügyintéző felületünk átalakult. A részletekről érdeklődjön ITT.
  • TagnyilvántartásTagnyilvántartásban szereplő adatok megtekintése, módosítás bejelentése.
  • Tagdíj ügyintézésTagdíjjal kapcsolatos ügyintézés, korrekciós felület, online fizetés, bizonylatok letöltése
  • Ügyfélszolgálati ügyekTagsággal, tagdíjjal kapcsolatos ügyek intézése, egyenleginformáció, illetve egyéb kérdések és kérések ami a tagságot érintik.
  • SzaktanácsadásSzaktanácsadói tevékenységgel kapcsolatos adatok megtekintése, módosítások kezdeményezése, akkreditált rendezvények listájának elérése.
  • Őstermelői/ ŐCSG nyilvántartással kapcsolatos ügyekAz őstermelők és az őstermelők családi gazdasága nyilvántartásba vételével, adatmódosítással, törléssel kapcsolatos ügyintézési elérhetőségek.
  • Családi mezőgazdasági társaságok nyilvántartásával kapcsolatos ügyintézésA családi mezőgazdasági társaságok minősítés kérelmezésének, adatmódosítás bejelentésének, minősítés törlésének ügyintézési elérhetősége.
  • Mezei őrszolgálatokElektronikus ügyintézés önkormányzatoknak a mezei őrszolgálatok nyilvántartásával és a fenntartásukhoz nyújtott állami hozzájárulás iránti kérelmek benyújtásához.
  • 1 ha alatti belterületi telkek mezőgazdasági művelésének igazolásaAz 1 hektár alatti, művelés alól kivett belterületi telkek szőlő, szántó, gyümölcsös, kert művelési ág szerinti megművelésének igazolása iránti kérelmek benyújtása elektronikus úton.
  • Duális képzőhelyek nyilvántartásba vételi kérelemA gazdálkodó szervezetek elektronikus úton is benyújthatják kérelmüket a duális képzőhelyek nyilvántartásába történő felvételükre.
  • Földművesek / Mezőgazdasági termelő szervezetekFöldműves nyilvántartásba vételhez igazolás kiállítása természetes személy esetében arról, hogy a természetes személy kérelmező a mezőgazdasági tevékenységet a kérelem benyújtását megelőző öt évből legalább három évben saját nevében és saját kockázatára folyamatosan folytatta, de az árbevétel - a három év alatt vagy ennek években meghatározott részében - azért maradt el, mert a mező-, erdőgazdasági célú beruházás még nem hasznosulhatott, illetőleg arról, hogy a szervezet legalább egy vezető tisztségviselője vagy a cégvezetője 3 éves üzemi gyakorlattal rendelkezik.
  • Kamarai meghatalmazásKamarai meghatalmazás létesítésének lehetősége az ügyfél számára elektronikus úton. A kamarai meghatalmazás alapján a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara eljárhat ügyfelei érdekében az agrártámogatásokkal kapcsolatos elektronikus ügyintézésben.
  • Okmányhitelesítés kérelemSzármazási bizonyítványok hitelesítése, kiadása, egyéb kereskedelmi dokumentumok láttamozása, valamint ezek nyilvántartása.
  • Szakmai ellenőrzési szakértői névjegyzék pályázati űrlapjaPályázati lehetőség a szakmai ellenőrzési szakértői névjegyzékbe kerüléshez, az agrár duális képzőhelyek nyilvántartásba-vételénél szakértői feladatok ellátása érdekében.
  • Vizsgafelügyelői névjegyzékPályázat benyújtása a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara által nyilvántartott viszgafelügyelői névjegyzékbe.
X

Válassza ki a kívánt ügyintézés típusát!

Felhívjunk tagjaink figyelmét, hogy ügyintéző felületünk átalakult. A részletekről érdeklődjön ITT.
X

E-ÜGYINTÉZÉS KAMARAI BELÉPÉS

...
Az e-Iroda felületre történő belépést követően tagságával és tagdíjával kapcsolatos ügyeket intézhet. Amennyiben szaktanácsadói tevékenységet végez, úgy a belépést követően tevékenységéhez kapcsolódó adatai is megjelennek.

Ha Ön még nem rendelkezik Kamarai nyilvántartási számmal, keresse fel ügyfélszolgálatunkat.

Hasznos tudnivalók az e-Iroda használatához


Lépjen be Kamarai nyilvántartási száma és jelszava megadásával!
Emlékezzen rám