Mezőgazdasági termelés

Az állattenyésztési élelmiszerláncban tevékenykedő, hasonló gondolkodású uniós partnerekből álló „Európai Állattenyésztés Hangja” elnevezésű csoport újabb kommunikációs anyagában bemutatja, hogy milyen szabványoknak kell megfelelnie a vágóhidaknak Európában és kiemeli, hogy ezen létesítményeknek az állatok vágását megelőzően és a vágás során számos állatjóléti feltételt teljesítenie kell, az állatok vágás utáni feldolgozása során pedig szigorú higiénia, valamint élelmiszer-biztonsági protokollokat kell követniük.

A vágóhíd kulcsfontosságú szerepet tölt be a húsfeldolgozási láncban. Az állattartó munkája a vágóhídnál véget ér és itt kezdődik meg az állatok feldolgozásának és a fogyasztó számára történő termék-előállításnak a szakasza. A vágóhídon gyakorlatilag minden az állatjólét, a higiénia, az élelmiszerbiztonság és az ellenőrzés körül forog. Az európai vágóhidaknak be kell tartaniuk az uniós jogrendben rögzített szabályokat, például az állatok leöléskori védelméről szóló rendelet előírásait. A folyamat első lépésében a szállítmány vágóhídra érkezésekor egy állatorvos megvizsgálja az állatok egészségi állapotát és jólétét, mely vizsgálatot „ante mortem”, azaz vágás előtti vizsgálatnak (AM - ante mortem inspection) nevezünk. A beteg vagy járásra képtelen állatokat nem szabad levágni és húsuk nem használható fel emberi fogyasztásra szánt élelmiszerek előállítására. Az állatorvos minden, a vágás előtti vizsgálat során egészségesnek minősített állatra vágási engedélyt ad ki.

Fotó: ELV - What standards do slaughterhouses have to meet in Europe?

A vágóhídi műveletek szigorúan szabályozott folyamatai

A vágóhídi műveletekben számos további szigorúan szabályozott folyamat is létezik. Például az állatok leöléskori védelméről szóló, a Tanács 1099/2009/EK rendelete és annak legutóbbi, 2019. december 14-ei egységes szerkezetbe foglalt változata rögzíti, hogy állatjóléti felelősöket kell alkalmazni, akiknek a feladata, hogy biztosítják az állatokkal való gondos bánásmódot. Az állatjóléti felelősök szükség esetén tanácsot adnak a fejlesztési lehetőségekkel kapcsolatban, illetőleg jelen vannak az állatok kirakodásánál, hajtásánál, kábításánál és leölésénél. Az ideiglenes fogadóhelyen is felügyelik az állatok jólétét.

A vágás teljes folyamata során maradéktalanul be kell tartani az uniós szabályokat és a vágóhidaknak intézkedéseket kell tenni annak érdekében, hogy a folyamat során a lehető legnagyobb mértékben megelőzzék, mérsékeljék az állatoknak okozott stresszt és szenvedést. Mielőtt az állatokat levágják, először elkábítják őket. Ez egy nagyon gyors folyamat, amely során az állatok alig érzékelnek fájdalmat. A vágási folyamatot végző személyek külön oktatásban részesülnek az egyes vágási módszerekről. Az állatokat csak engedéllyel rendelkező vágási helyen lehet levágni. A vágólétesítményeknek maradéktalanul be kell tartaniuk az állatok elhelyezésére és szállítására, az élelmiszer-biztonságra, a higiéniára, a környezeti hatásokra, az állatjólétre, az állategészségügyre, valamint a vágás során keletkező vágási hulladékok és melléktermékek tárolására és megsemmisítésére vonatkozó előírásokat. A követelményeknek meg nem felelő vágóhidakat a bezárás veszélye fenyegeti.

A vágási folyamat során alkalmazandó adminisztratív szabályok

A vágást követően ellenőrzik a hasított testet és az olyan szerveket, mint a tüdő, a máj, a lép, a vese továbbá a nyirokcsomókat. A minősített, kereskedelmi forgalomba hozható hasított testeket lebélyegzik és európai, valamint a közösségen kívüli húsfeldolgozó vállalatoknak vagy henteseknek értékesítik. A hasított testeket minősítő ellenőrök a szervek alapján meg tudják állapítani, hogy fennállnak-e élelmiszer-biztonsági aggályok. Kétség esetén a szervet laboratóriumban tovább vizsgálják. Ezenkívül vérmintákat vesznek vizsgálat céljából, annak biztosítása céljából, hogy csak jóváhagyott hús kerüljön az élelmiszerláncba. A nem megfelelő, selejtnek minősített hasított testeket megsemmisítik.

A hús nem tartalmazhat állatgyógyászati- és egyéb készítmények szermaradványait

Az állatgyógyászati készítményekkel kezelt állatokat csak a kötelező élelmezés-egészségügyi várakozási idő letelte után lehet vágásra beszállítani, annak érdekében, hogy az állat szervezetében ne maradhassanak vissza az alkalmazott állatgyógyászati készítmények szermaradványai. Hatósági ellenőrzések keretében vizsgálják, hogy az előírt élelmezés-egészségügyi várakozási időt és a maximálisan megengedett szermaradvány-határértékeket betartják-e.

A húsvizsgálat során az úgynevezett Élelmiszerlánc-Információs Igazolás (FCI) nagyon fontos eszköz a húsok biztonságának garantálásához. Az FCI-t az állati eredetű élelmiszerek különleges higiéniai szabályainak megállapításáról szóló 853/2004/EK rendelet írta elő, mely rendeletnek a legfrisebb, 2023. február 15-i egységes szerkezetbe foglalt változata itt érhető el. Ez a rendelet rögzíti az állati eredetű élelmiszerekre vonatkozó különleges higiéniai előírásokat, amelyeket minden vágásra kerülő állat esetében be kell tartani. Ezen rendeletben rögzített feltételek betartásának ─ ennek keretében a kiállított kisérő dokumentum adattartalmának ─ ellenőrzése az állatok vágás előtti vizsgálatának szerves részét képezi. Az FCI információt tartalmazza arról, hogy az állat az állattartó mely gazdaságból származik, a vállalat állományának egészségügyi állapotáról, és arról, hogy az állat a vágóhídra kerülése előtt mely gazdaságban/okban fordult meg. Az FCI az állatgyógyászati készítmények használatára vonatkozó információkat és egyéb, az élelmiszer-biztonságra és a közegészségügyre vonatkozó elemzési adatokat is tartalmaz. Az Élelmiszerlánc-felügyeleti Információs Rendszerben továbbá az adott vállalat korábbi vágásaiból származó húsvizsgálatok eredményei, valamint az ellenőrzésekért felelős állatorvos neve is megtalálható.

Húsminősítés - Az EUROP és az SEUROP osztályozás

Minden minősített, kereskedelmi forgalomba hozható hasított testet röviddel a vágás után meg kell mérni és annak egy általános értékelési és osztályozási rendszeren ─ az EUROP és SEUROP osztályozásalapuló minőségértékelési folyamaton kell átesnie. A borjak testfelépítését az EUROP betűkkel jelölik: az E jelölés a domború és formás hasított testet, az R az átlagos alakú vagy egyenes profilú, a P pedig a sima, homorú profilú hasított testet jelöli. A kifejlett szarvasmarhák esetében az SEUROP osztályozás az S-től, a „kiváló” kategóriától, a P-ig, a „gyenge” kategóriáig terjed. A hús színét és faggyússágát 1-5-ig terjedő skálán adják meg, ahol az egy a sovány és az öt a faggyús húst jelenti. Ezek a besorolások segítenek a húsminőség értékelésének egységesítésében Európa-szerte, biztosítva a következetességet és a tisztességességet a piacon.

Ezek a szabályozások, a nyomon-követhetőségi információkkal és a minősítési eljárásokkal együttesen hozzájárulnak ahhoz, hogy a teljes vágási folyamat jól ellenőrzött, átlátható legyen. Semmi sincs a véletlenre bízva, ha az állatok jólétéről, a higiéniáról és a fogyasztók élelmiszer-biztonságáról van szó!

Forrás: https://meatthefacts.eu/

What standards do slaughterhouses have to meet in Europe?

NAK/Borovka Zsuzsa

Címkék:

Kapcsolat

Nemzeti Agrárgazdasági Kamara

Székhely: 1115 Budapest, Bartók Béla út 105-113. (Bartók Udvar)

Adószám: 18399257-2-43

E-mail: ugyfelszolgalat@nak.hu

Zöld szám: +36 80 900 365

Személyes ügyfélfogadás

 

Falugazdász iroda elérhetősége

Őstermelői adatok lekérdezése

Youtube

Facebook

LinkedIn

Instagram

X

Válassza ki a kívánt ügyintézés típusát!

Felhívjunk tagjaink figyelmét, hogy ügyintéző felületünk átalakult. A részletekről érdeklődjön ITT.
  • TagnyilvántartásTagnyilvántartásban szereplő adatok megtekintése, módosítás bejelentése.
  • Tagdíj ügyintézésTagdíjjal kapcsolatos ügyintézés, korrekciós felület, online fizetés, bizonylatok letöltése
  • Ügyfélszolgálati ügyekTagsággal, tagdíjjal kapcsolatos ügyek intézése, egyenleginformáció, illetve egyéb kérdések és kérések ami a tagságot érintik.
  • SzaktanácsadásSzaktanácsadói tevékenységgel kapcsolatos adatok megtekintése, módosítások kezdeményezése, akkreditált rendezvények listájának elérése.
  • Őstermelői/ ŐCSG nyilvántartással kapcsolatos ügyekAz őstermelők és az őstermelők családi gazdasága nyilvántartásba vételével, adatmódosítással, törléssel kapcsolatos ügyintézési elérhetőségek.
  • Családi mezőgazdasági társaságok nyilvántartásával kapcsolatos ügyintézésA családi mezőgazdasági társaságok minősítés kérelmezésének, adatmódosítás bejelentésének, minősítés törlésének ügyintézési elérhetősége.
  • Mezei őrszolgálatokElektronikus ügyintézés önkormányzatoknak a mezei őrszolgálatok nyilvántartásával és a fenntartásukhoz nyújtott állami hozzájárulás iránti kérelmek benyújtásához.
  • 1 ha alatti belterületi telkek mezőgazdasági művelésének igazolásaAz 1 hektár alatti, művelés alól kivett belterületi telkek szőlő, szántó, gyümölcsös, kert művelési ág szerinti megművelésének igazolása iránti kérelmek benyújtása elektronikus úton.
  • Duális képzőhelyek nyilvántartásba vételi kérelemA gazdálkodó szervezetek elektronikus úton is benyújthatják kérelmüket a duális képzőhelyek nyilvántartásába történő felvételükre.
  • Földművesek / Mezőgazdasági termelő szervezetekFöldműves nyilvántartásba vételhez igazolás kiállítása természetes személy esetében arról, hogy a természetes személy kérelmező a mezőgazdasági tevékenységet a kérelem benyújtását megelőző öt évből legalább három évben saját nevében és saját kockázatára folyamatosan folytatta, de az árbevétel - a három év alatt vagy ennek években meghatározott részében - azért maradt el, mert a mező-, erdőgazdasági célú beruházás még nem hasznosulhatott, illetőleg arról, hogy a szervezet legalább egy vezető tisztségviselője vagy a cégvezetője 3 éves üzemi gyakorlattal rendelkezik.
  • Kamarai meghatalmazásKamarai meghatalmazás létesítésének lehetősége az ügyfél számára elektronikus úton. A kamarai meghatalmazás alapján a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara eljárhat ügyfelei érdekében az agrártámogatásokkal kapcsolatos elektronikus ügyintézésben.
  • Okmányhitelesítés kérelemSzármazási bizonyítványok hitelesítése, kiadása, egyéb kereskedelmi dokumentumok láttamozása, valamint ezek nyilvántartása.
  • Szakmai ellenőrzési szakértői névjegyzék pályázati űrlapjaPályázati lehetőség a szakmai ellenőrzési szakértői névjegyzékbe kerüléshez, az agrár duális képzőhelyek nyilvántartásba-vételénél szakértői feladatok ellátása érdekében.
  • Vizsgafelügyelői névjegyzékPályázat benyújtása a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara által nyilvántartott viszgafelügyelői névjegyzékbe.
  • Egyéb NAK megkeresésNAK együttes védjegy használata, Jogsegélyszolgálat, Közérdekű adat megismerési iránti igény, Közhiteles adatbázisban való adatjavítás kérés, Védjegy bejelentés, Egyéb (Egyéb típusú ügy(menet) indítása előtt kérjük, győzödjön meg róla, hogy fenti választható űrlap kategóriák között, nincs-e megfelelő, mert konkrét ügytípus választással az ügyintézési idő jelentősen csökkenthető!)
X

Válassza ki a kívánt ügyintézés típusát!

Felhívjunk tagjaink figyelmét, hogy ügyintéző felületünk átalakult. A részletekről érdeklődjön ITT.
X

E-ÜGYINTÉZÉS KAMARAI BELÉPÉS

...
Az e-Iroda felületre történő belépést követően tagságával és tagdíjával kapcsolatos ügyeket intézhet. Amennyiben szaktanácsadói tevékenységet végez, úgy a belépést követően tevékenységéhez kapcsolódó adatai is megjelennek.

Ha Ön még nem rendelkezik Kamarai nyilvántartási számmal, keresse fel ügyfélszolgálatunkat.

Hasznos tudnivalók az e-Iroda használatához


Lépjen be Kamarai nyilvántartási száma és jelszava megadásával!
Emlékezzen rám