Országos hírek

Ebben a cikkünkben hazánk 5 főbb zöldségfajtáját ért jégkárok alakulását mutatjuk be. Ez az 5 zöldségfajta következő: zöldborsó, paradicsom, paprika, hagyma, káposzta. Minden kultúra esetében látható egy táblázat, melyben lekövethető az adott növénykultúrát ért jégkárok mértéke az érintett járásokban. Ezen adatok térképesen is áttekinthetőek, elsőként a jégkárok százalékos arányát láthatjuk, járásonként egy-egy zöldségre vonatkozóan, majd az adott területet ért károsodás mértékét hektárban megadva. Korábban a főbb gabonafélék, illetve a főbb gyümölcsök jégesőkár eredményeit vizsgáltuk, ehhez képest hazánkban a zöldségféléknek jóval kisebb területen és az ország csak bizonyos területein jellemző a termesztésük. Emiatt a lokális jellegű heves zivatarok is nagyban hozzájárultak a 2021-ben keletkezett jégesőkárokhoz.

Zöldségfajtánként az első (piros) térkép azt mutatja, hogy a termesztett zöldség kultúra hány százalékát érte jégkár, míg a második (zöld) térkép nominálisan mutatja, hogy az adott járásban hány hektár károsodott a jég következtében. Fontos kiemelni, hogy a térképeken látható „vakfoltok” olyan járások, ahol 2021-ben nem gazdálkodtak az adott növénykultúrával, ezáltal károsodott terület sem keletkezhetett.

 

Zöldborsó

2021-ben 20117 ha-on vetettek zöldborsót. Ebből 228 ha-ra jelentettek be jégesőkárt. A tavalyi évben 90 járásban vetettek zöldborsót, ebből mindösszesen 4 járásban jelentettek be jégesőkárt. Az összes vetett terület káraránya 1,1% volt.

 

1. táblázat: A jégkár által legnagyobb mértékben érintett járások 2021-ben

A fenti táblázatból jól látható, hogy a június 25-i és a május 23-i szupercellák okozták a jégesőkárok 100% át. Tehát a zöldborsó esetében elmondható, hogy a kultúrát ért jégesőkárokért teljes mértékben a szupercellák felelősek.

 

1. térkép: A zöldborsóval vetett területek káraránya százalékban (0-100%-ig)

 

2. térkép: A jégkár által érintett zöldborsó ültetvények járásonként, hektárban megadva (0-96,71 ha-ig)

 

Paradicsom

A tavalyi évben 1622 ha-on ültettünk paradicsomot, ebből összesen 31 hektár károsodott jégeső által. Ez az ültetett terület 1,91%-a A hazai paradicsomtermesztés Közép-és Dél-Alföld régióban a legjellemzőbb, ez az országos termesztés 80%-a. A fentebb említett régió területei közül a Tiszakécskei járás károsult a legnagyobb mértékben, itt 12%-os volt a jégesőkárosodás.

 

2. táblázat: A jégkár által legnagyobb mértékben érintett járások 2021-ben

A jégesőkárok a paradicsom esetében a július 11-i és a május 15-i zivatarok okozták a károk 100%-át.

 

3. térkép: A paradicsommal ültetett területek káraránya százalékban (0-36%-ig)

 

4. térkép: A jégkár által érintett paradicsom ültetvények járásonként, hektárban megadva (0-20,245 ha-ig)

 

Paprika

Az előző évben 2837 hektáron ültettünk paprikát és fűszerpaprikát összesen. Ebből 83 hektár károsodott jégeső által. Ez az összes terület mindössze 2,91%. A tavalyi évben 96 járásban gazdálkodtak paprikával, ebből 13 járásban jelentettek be jégesőkárt.

 

3. táblázat: A jégkár által legnagyobb mértékben érintett járások 2021-ben

A paprika esetében országosan 5 járásból érkezett jégesőkár bejelentés, a nagykállói járás kivételével a bejelentett károsodott területek 100%-a a fenti táblázatban látható dátumokon károsodtak. Ezek közül a június 25 és a július 11 szupercellás zivatar volt.

 

5. térkép: A paprikával ültetett területek káraránya százalékban (0-45%-ig)

 

6. térkép: A jégkár által érintett paprika ültetvények járásonként, hektárban megadva (0-31 ha-ig)

 

Hagyma

2021-ben 2446 hektáron gazdálkodtak hagymával, ebbe beletartozik a csemegehagyma, lilahagyma, őszi és tavaszi fokhagyma, metélőhagyma, őszi és tavaszi vöröshagyma. Ebből összesen 64 hektár károsult a jégeső által, ez 2,62%-át teszi ki az összes ültetett területnek.  A paradicsomhoz hasonlóan, a hagymaféléket is az Alföld déli és középső területein termesztik a legnagyobb mértékben, az itt termesztett hagymafélék az összes hagymával ültetett területek kb. 75%-át teszik ki.

 

4. táblázat: A jégkár által legnagyobb mértékben érintett járások 2021-ben

A 2021-es év két legnagyobb szupercellás napjai a június 25. és a július 9. voltak. A fenti táblázatból is jól látszódik, hogy a káresemények a Makói járás kivételével a káresemények teljes mértékben a fenti táblázatban látható dátumokon károsodtak. 

 

7. térkép: A hagymával ültetett területek káraránya százalékban (0-14%-ig)

 

8. térkép: A jégkár által érintett hagyma ültetvények járásonként, hektárban megadva (0-38,11 ha-ig)

 

Káposzta

A káposzta esetében 1553 hektáron gazdálkodtunk 2021-ben, ebbe az összegbe a vörös, fejes és kelkáposzta tartozik bele. 2021-ben mindössze 8,5 hektár kár keletkezett jégeső következtében. Ez az összes káposztával ültetett terület mindössze 0,5%-a. A júliusi és augusztusi hevesebb zivatarok nagymértékben érintették Szabolcs-Szatmár-Bereg megye járásait. A káposztafélék esetében csak ebből a megyéből érkezett jégeső kárbejelentés 2021-ben.

 

5. táblázat: A jégkár által legnagyobb mértékben érintett járások 2021-ben

A káposztánál is szintén elmondható, hogy egy adott napra tehetőek a jégesőkárok jelentős részei. Ezek szupercellás vagy heves zivatarok következtében kialakuló jégesőkárok voltak.

 

9. térkép: A káposztával ültetett területek káraránya százalékban (0-9%-ig)

 

10. térkép: A jégkár által érintett káposzta ültetvények járásonként, hektárban megadva (0-3,22ha-ig)

Címkék:

Kapcsolat

Nemzeti Agrárgazdasági Kamara

Székhely: 1115 Budapest, Bartók Béla út 105-113. (Bartók Udvar)

Adószám: 18399257-2-43

E-mail: ugyfelszolgalat@nak.hu

Zöld szám: +36 80 900 365

Személyes ügyfélfogadás

 

Falugazdász iroda elérhetősége

ŐSTERMELŐ, ŐCSG KERESŐ

Youtube

Facebook

LinkedIn

Instagram

X

Válassza ki a kívánt ügyintézés típusát!

Felhívjunk tagjaink figyelmét, hogy ügyintéző felületünk átalakult. A részletekről érdeklődjön ITT.
  • TagnyilvántartásTagnyilvántartásban szereplő adatok megtekintése, módosítás bejelentése.
  • Tagdíj ügyintézésTagdíjjal kapcsolatos ügyintézés, korrekciós felület, online fizetés, bizonylatok letöltése
  • Ügyfélszolgálati ügyekTagsággal, tagdíjjal kapcsolatos ügyek intézése, egyenleginformáció, illetve egyéb kérdések és kérések ami a tagságot érintik.
  • SzaktanácsadásSzaktanácsadói tevékenységgel kapcsolatos adatok megtekintése, módosítások kezdeményezése, akkreditált rendezvények listájának elérése.
  • Őstermelői/ ŐCSG nyilvántartással kapcsolatos ügyekAz őstermelők és az őstermelők családi gazdasága nyilvántartásba vételével, adatmódosítással, törléssel kapcsolatos ügyintézési elérhetőségek.
  • Családi mezőgazdasági társaságok nyilvántartásával kapcsolatos ügyintézésA családi mezőgazdasági társaságok minősítés kérelmezésének, adatmódosítás bejelentésének, minősítés törlésének ügyintézési elérhetősége.
  • Mezei őrszolgálatokElektronikus ügyintézés önkormányzatoknak a mezei őrszolgálatok nyilvántartásával és a fenntartásukhoz nyújtott állami hozzájárulás iránti kérelmek benyújtásához.
  • Duális képzőhelyek nyilvántartásba vételi kérelemA gazdálkodó szervezetek elektronikus úton is benyújthatják kérelmüket a duális képzőhelyek nyilvántartásába történő felvételükre.
  • Földművesek / Mezőgazdasági termelő szervezetekFöldműves nyilvántartásba vételhez igazolás kiállítása természetes személy esetében arról, hogy a természetes személy kérelmező a mezőgazdasági tevékenységet a kérelem benyújtását megelőző öt évből legalább három évben saját nevében és saját kockázatára folyamatosan folytatta, de az árbevétel - a három év alatt vagy ennek években meghatározott részében - azért maradt el, mert a mező-, erdőgazdasági célú beruházás még nem hasznosulhatott, illetőleg arról, hogy a szervezet legalább egy vezető tisztségviselője vagy a cégvezetője 3 éves üzemi gyakorlattal rendelkezik.
  • Kamarai meghatalmazásKamarai meghatalmazás létesítésének lehetősége az ügyfél számára elektronikus úton. A kamarai meghatalmazás alapján a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara eljárhat ügyfelei érdekében az agrártámogatásokkal kapcsolatos elektronikus ügyintézésben.
  • Okmányhitelesítés kérelemSzármazási bizonyítványok hitelesítése, kiadása, egyéb kereskedelmi dokumentumok láttamozása, valamint ezek nyilvántartása.
  • Szakmai ellenőrzési szakértői névjegyzék pályázati űrlapjaPályázati lehetőség a szakmai ellenőrzési szakértői névjegyzékbe kerüléshez, az agrár duális képzőhelyek nyilvántartásba-vételénél szakértői feladatok ellátása érdekében.
  • Vizsgafelügyelői névjegyzékPályázat benyújtása a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara által nyilvántartott viszgafelügyelői névjegyzékbe.
X

Válassza ki a kívánt ügyintézés típusát!

Felhívjunk tagjaink figyelmét, hogy ügyintéző felületünk átalakult. A részletekről érdeklődjön ITT.
X

E-ÜGYINTÉZÉS KAMARAI BELÉPÉS

...
Az e-Iroda felületre történő belépést követően tagságával és tagdíjával kapcsolatos ügyeket intézhet. Amennyiben szaktanácsadói tevékenységet végez, úgy a belépést követően tevékenységéhez kapcsolódó adatai is megjelennek.

Ha Ön még nem rendelkezik Kamarai nyilvántartási számmal, keresse fel ügyfélszolgálatunkat.

Hasznos tudnivalók az e-Iroda használatához


Lépjen be Kamarai nyilvántartási száma és jelszava megadásával!
Emlékezzen rám