Országos hírek

BEKAPCSOLÁSI ADATOK

2022. augusztus 29. és szeptember 11. közötti időszak zivataros napjainak bemutatása a generátorok bekapcsolása és a meteorológia helyzet szempontjából

Az adott időszak során országszerte mérséklődött az aszály az augusztus utolsó, illetve szeptember első hetében kialakult csapadékosabb időjárás hatására. Az országban sokfelé hoztak magukkal - néhol nagyobb mennyiségű - csapadékot záporok, zivatarok formájában a frontok. Országszerte előfordult eső, zápor, zivatar, főként a Tiszántúlon és Észak-Magyarországon hullott jelentős mennyiség, szeptember 9-én új országos csapadékrekord is született a Békés megyei Mezőkovácsházán: 69,0 mm-es összeget regisztrált az OMSZ (https://www.met.hu/omsz/OMSZ_hirek/index.php?id=4919&m=2)

 

A vizsgált időszakban az időjárás 6 napon tette szükségessé a generátorok üzemeltetését az ország minden járásában, többek között a fent említett rekordnapon is üzemeltek a generátorok Békésben. A jégveszélyes zivatarok érkezésének, kialakulásának megfelelően kerültek ezen időszakban is a talajgenerátorok bekapcsolásra az érintett területeken!

 

A következőkben az utólagos elemzésekkel részletezzük, hogy a generátorokat mikor kellett üzemeltetni a vizsgált időszakban (1. és 2. kép), illetve a kialakult zivatarok milyen mértékben voltak veszélyesek, és mely területeket érintették (3. és 4. kép).

1. kép: Bekapcsolt generátorok száma augusztus 29. és szeptember 11. között

 

2. kép: A generátorok bekapcsolási időtartama megyei bontásban augusztus 29. és szeptember 11. között

 

ZIVATAROK NAPI MAXIMÁLIS VESZÉLYESSÉGI FOKOZATA

3. kép: Zivatarok, napi maximális veszélyességi fokozata reflektivitás (dBZ) maximális értékek alapján augusztus 29. és szeptember 11. között

 

ZIVATARFELHŐK VESZÉLYESSÉGI FOKOZATA HŐMÉRSÉKLETI TARTOMÁNYOK ALAPJÁN

4. kép: Zivatarfelhők veszélyességi fokozata hőmérsékleti tartományok alapján augusztus 29. és szeptember 11. között

 

METEOROLÓGIAI ADATOK ELEMZÉSE

Az ország nagy részén a záporokkal, zivatarokkal érkező csapadéknak köszönhetően csökkent az aszály mértéke szeptember elejére (5. kép). Mivel az érkező zivatarokban jégveszélyes cellák is voltak, generátoraink ebben a 2 hétben összesen 9232 órát üzemeltek, ami átlagosnak tekinthető erre az időszakra vonatkozóan. A védekezésünknek köszönhetően, nem volt komoly károkozás az országban, ellentétben a szomszédos országokkal.

 

5. kép: A nyári növényekre vonatkozó mezőgazdasági aszályszint 2022.09.11-i állapot szerint

 

Augusztus 31-én az érkező front miatt hazánkban egy-egy zápor alakult ki, majd aznap estefelé délen néhol zivatar is előfordult, hevesebb időjárási események nélkül. A csapadék mennyisége általában néhány mm és 20 mm között változott, de az Észak-Dunántúlon és a Kiskunság déli területén 20-27 mm is előfordult, Ruzsáról 65 mm-t jelentettek az OMSZ mérései szerint.

Európa nyugati részén eközben a ciklonnal érkező zivatarokat hatalmas méretű jégdarabok kísérték, néhol 10 centiméter átmérőjű jégdarabokról is beszámoltak (6. és 7. kép). A pusztító jégesőnek sok sérültje és sajnos áldozata is volt amellett, hogy jelentős anyagi kár is keletkezett a Spanyolország északkeleti területén található Gironai régióban. A hatalmas jégszemek kialakulásához az átlagosnál melegebb tengerfelszín is nagyban hozzájárulhatott, hiszen a sokévi átlagnál. 4-5 fokkal melegebb a Földközi-tenger. Ezáltal jóval nagyobb energiát ad a zivatarok számára, melyekben erősebb feláramlások tudnak így kialakulni, ez pedig a jégnövekedésnek is kedvez.

6. kép: Hatalmas jégdarabok hullottak Spanyolországban augusztus 30-án

 

7. kép: Nagy károkat okoztak a hatalmas jégdarabok Spanyolországban

 

A Brit-szigetek felett örvénylő ciklon hidegfrontja elnyúlt Közép-Európa fölé, mely hazánkat is elérte szeptember 8-án. Több, mint 700 km hosszú zivatarlánc alakult ki Közép-Európában (8. kép). Aznap, Baranya megyében néhol felhőszakadás kísérte a zivatarokat, a legtöbb csapadék az északkeleti országrészben hullott. Éjjel már nem csak északon, északkeleten, hanem a Balaton környékén, a Dunántúli-középhegységben és délebbre is zivatarok alakultak ki a front mentén.

8. kép: 700 km hosszú zivatarlánc szelte át Közép Európát szeptember 8-án

 

Ugyanezen időjárási helyzetben Olaszországban (9. kép) és Horvátországban (10. kép) nagyobb méretű jég kísérte a zivatarokat.

 

9. kép: Olaszországban nagy jégdarabok kísérték a zivatarokat szeptember 8-án

 

10. kép: A heves zivatarokat nagy mennyiségű jég kísérte Horvátországban szeptember 8-án

 

Augusztus 29. és szeptember 11. között 82 062 db villámot számláltak meg az Országos Meteorológiai Szolgálat műszerei.

JÉGBEJELENTÉSEK

Forrás:

https://www.eswd.eu/

https://www.idokep.hu/hirek/10-centis-jeg-pusztitott-kataloniaban

https://www.facebook.com/idokep/photos/a.455063914337/10161757807589338/

https://www.idokep.hu/hirek/lecsapo-villamok-es-jegeso-is-jutottak-ejszakara

 

 

 

 

Címkék:

Kapcsolat

Nemzeti Agrárgazdasági Kamara

Székhely: 1115 Budapest, Bartók Béla út 105-113. (Bartók Udvar)

Adószám: 18399257-2-43

E-mail: ugyfelszolgalat@nak.hu

Zöld szám: +36 80 900 365

Személyes ügyfélfogadás

 

Ügyfélszolgálati irodák elérhetőségei

ŐSTERMELŐ, ŐCSG KERESŐ

Youtube

Facebook

LinkedIn

Instagram

X

Válassza ki a kívánt ügyintézés típusát!

Felhívjunk tagjaink figyelmét, hogy ügyintéző felületünk átalakult. A részletekről érdeklődjön ITT.
 • TagnyilvántartásTagnyilvántartásban szereplő adatok megtekintése, módosítás bejelentése.
 • Tagdíj ügyintézésTagdíjjal kapcsolatos ügyintézés, korrekciós felület, online fizetés, bizonylatok letöltése
 • Ügyfélszolgálati ügyekTagsággal, tagdíjjal kapcsolatos ügyek intézése, egyenleginformáció, illetve egyéb kérdések és kérések ami a tagságot érintik.
 • SzaktanácsadásSzaktanácsadói tevékenységgel kapcsolatos adatok megtekintése, módosítások kezdeményezése, akkreditált rendezvények listájának elérése.
 • Őstermelői/ ŐCSG nyilvántartással kapcsolatos ügyekAz őstermelők és az őstermelők családi gazdasága nyilvántartásba vételével, adatmódosítással, törléssel kapcsolatos ügyintézési elérhetőségek.
 • Családi mezőgazdasági társaságok nyilvántartásával kapcsolatos ügyintézésA családi mezőgazdasági társaságok minősítés kérelmezésének, adatmódosítás bejelentésének, minősítés törlésének ügyintézési elérhetősége.
 • Mezei őrszolgálatokElektronikus ügyintézés önkormányzatoknak a mezei őrszolgálatok nyilvántartásával és a fenntartásukhoz nyújtott állami hozzájárulás iránti kérelmek benyújtásához.
 • Duális képzőhelyek nyilvántartásba vételi kérelemA gazdálkodó szervezetek elektronikus úton is benyújthatják kérelmüket a duális képzőhelyek nyilvántartásába történő felvételükre.
 • Földművesek / Mezőgazdasági termelő szervezetekFöldműves nyilvántartásba vételhez igazolás kiállítása természetes személy esetében arról, hogy a természetes személy kérelmező a mezőgazdasági tevékenységet a kérelem benyújtását megelőző öt évből legalább három évben saját nevében és saját kockázatára folyamatosan folytatta, de az árbevétel - a három év alatt vagy ennek években meghatározott részében - azért maradt el, mert a mező-, erdőgazdasági célú beruházás még nem hasznosulhatott, illetőleg arról, hogy a szervezet legalább egy vezető tisztségviselője vagy a cégvezetője 3 éves üzemi gyakorlattal rendelkezik.
 • Kamarai meghatalmazásKamarai meghatalmazás létesítésének lehetősége az ügyfél számára elektronikus úton. A kamarai meghatalmazás alapján a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara eljárhat ügyfelei érdekében az agrártámogatásokkal kapcsolatos elektronikus ügyintézésben.
 • Okmányhitelesítés kérelemSzármazási bizonyítványok hitelesítése, kiadása, egyéb kereskedelmi dokumentumok láttamozása, valamint ezek nyilvántartása.
 • Szakmai ellenőrzési szakértői névjegyzék pályázati űrlapjaPályázati lehetőség a szakmai ellenőrzési szakértői névjegyzékbe kerüléshez, az agrár duális képzőhelyek nyilvántartásba-vételénél szakértői feladatok ellátása érdekében.
 • Vizsgafelügyelői névjegyzékPályázat benyújtása a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara által nyilvántartott viszgafelügyelői névjegyzékbe.
X

Válassza ki a kívánt ügyintézés típusát!

Felhívjunk tagjaink figyelmét, hogy ügyintéző felületünk átalakult. A részletekről érdeklődjön ITT.
X

E-ÜGYINTÉZÉS KAMARAI BELÉPÉS

...
Az e-Iroda felületre történő belépést követően tagságával és tagdíjával kapcsolatos ügyeket intézhet. Amennyiben szaktanácsadói tevékenységet végez, úgy a belépést követően tevékenységéhez kapcsolódó adatai is megjelennek.

Ha Ön még nem rendelkezik Kamarai nyilvántartási számmal, keresse fel ügyfélszolgálatunkat.

Hasznos tudnivalók az e-Iroda használatához


Lépjen be Kamarai nyilvántartási száma és jelszava megadásával!
Emlékezzen rám