Tizennyolc őstermelő hozta el a portékáját a NAK Somogy megyei szervezete által megrendezett május 11-i helyi termék napra, amelyet a somogyi megyeházán, a Vigasságok terén tartottak.
A hasonló termékbemutatókon és a törzsvevők körében el is fogy az árukészlet – vallotta be a taranyi Kiss László, aki feleségével, Király Annával kézműves sajtokat készítenek. Nyolc-tíz alpesi anyakecskét és néhány Jersey-tehenet tartanak. A háziállataik a nap 24 órájában a legelőn vannak, a készítők szerint ez adja a sajt természetes ízét.
– A helyi termék nap azért jó, mert a vásárló egy számára ismerőssé váló archoz tudja kötni a kistermelők által előállított árukat – mondta Kungli Ferenc, aki Szennán állít elő csipkebogyóból, bodzából, kerti áfonyából lekvárokat, szörpöket. De csokis meggy és cseresznye is van a palettán.
A helyi termék napot a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara szervezte a megyei foglalkoztatási paktum bevonásával. A Kaposvári Egyetem kezdeményező szerepet játszott a helyi terméknapok kialakításában, mert azt gondolták, hogy ez kapocs lehet a termelő és a fogyasztó között. Kezdetben főként előadásokat tartottak. Az elmúlt években egyre több termelőt és fogyasztót tud megszólítani a rendezvény.
Az ötletgazda Pósa Roland állatorvos és kistermelő, egyetemi oktató kereste meg az agrárkamarát azzal, hogy segítsenek a szervezésben. Ott sikerrel vették át a koordinációs feladatokat és a rendezvények lebonyolítását.
– Egy kistermelőnek nem elegendő, hogy a környéken ismerik, neki meg kell jelennie ilyen rendezvényeken, hogy piacot szerezzen – mondta Mácsai Ádám, a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara megyei igazgatója. – Egy termelőnek több éves munka, amíg be tudja vezetni a saját termékeit. Itt könnyebben tud kapcsolatokat teremteni.
(forrás: sonline.hu)