A Magyar Szabványügyi Testület honlapján az alábbi változások jelentek meg 2025. október 1-jétől.
Megjelent szabványok:
|
Élelmiszerek. Nyomelemek meghatározása. 1. rész: Az összes higanytartalom meghatározása élelmiszerekben, nyomás alatti feltárást követő, hideg gőzös atomabszorpciós spektrometriával (AAS) – Az MSZ EN 13806:2002 helyett |
|
|
Élelmiszerek. Nyomelemek meghatározása. 2. rész: Az összes higanytartalom meghatározása élelmiszerekben, nyomás alatti feltárást követő, hideg gőzös atomfluoreszcens spektrometriával (AFS) – Az MSZ EN 13806:2002 helyett |
|
|
Élelmiszerek. Nyomelemek meghatározása. 3. rész: Az összes higanytartalom meghatározása élelmiszerekben, közvetlenül az élelmiszerekből atomabszorpcióval (elemihiganyanalízissel) – Az MSZ EN 13806:2002 helyett |
Új európai szabványkiadványok:
Az európai uniós tagságunkból, ezen belül az európai szabványügyi szervezetekben való teljes jogú tagságunkból adódó kötelezettségünk az európai szabványok bevezetése magyar nemzeti szabványokként, az európai szabványügyi szervezetek által megadott bevezetési határidőn belül.
Az európai szabványügyi szervezetek szabályai szerint az európai szabványok nemzeti szabványként bevezetése kötelező, nemzeti nyelven bevezetésük azonban nem.
A bevezetési határidők betartása érdekében - a magyar nyelvű bevezetéshez szükséges pénzügyi fedezet szűkössége és a rövid bevezetési határidő miatt, hasonlóan az Európai Unió országai szabványosító szervezeteinek gyakorlatához - Magyarországon is az úgynevezett jóváhagyó közleményes módszert kell alkalmazni. Ez azt jelenti, hogy az MSZT az európai szabványt jóváhagyó közleménnyel nyilvánítja magyar nemzeti szabvánnyá, és az európai szabvány angol nyelvű változata a magyar nemzeti szabvány. Ezek a szabványok az MSZT-ben megvásárolhatók.
|
EN ISO 16140-3:2021/A1:2025 |
Microbiology of the food chain. Method validation. Part 3: Protocol for the verification of reference methods and validated alternative methods in a single laboratory. Amendment 1: Protocol for verification of validated identification methods of microorganisms (ISO 16140-3:2021/Amd 1:2025) |
|
EN ISO 16140-4:2020/A2:2025 |
Microbiology of the food chain. Method validation. Part 4: Protocol for method validation in a single laboratory. Amendment 2: Protocol for single-laboratory validation of identification methods of microorganisms (ISO 16140-4:2020/Amd 2:2025) |
A korábbi szabványügyi aktualitásokat IDE kattintva tekintheti meg.
Forrás: MSZT
NAK / Dr. Szűcs Viktória

















