Erdőgazdálkodás

A Magyar Erdőtanúsítási Rendszer (MER) Fenntartható erdőgazdálkodás követelményei szabványának (MER 1001) esedékes rendszeres felülvizsgálata részeként a módosított szabvány tervezetét annak magyarországi kidolgozója, a MER Tanács nyilvános véleményezésre bocsájtotta, melyre 2023. szeptember 7. - 2023 november 10. között van lehetőség. A MER Tanács nyilvános véleményezési felhívása, a véleményezendő szabvány dokumentációjával együtt a MER honlapján érhető el.

Az erdőtanúsítási, vagy talán helyesebben erdőgazdálkodás-tanúsítási rendszerek olyan kezdeményezések, melyek alapvető elvi célja a fenntartható erdőgazdálkodás világméretű elterjesztése, a környezeti és gazdasági fenntarthatóság társadalmi felelősségvállalással való összehangolása révén. A két legjelentősebb erdőtanúsítási rendszer Európában az FSC (Forest Stewardship Council) és a PEFC (Programme for the Endorsement of Forest Certification).

Az erdőtanúsítási rendszerek segítenek a fogyasztóknak abban, hogy olyan erdőből származó termékeket válasszanak, amelyek előállítása hozzájárul a fenntarthatósághoz és az erdők megőrzéséhez. A választás tehát az övék, a miénk!

FSC (Forest Stewardship Council): Az FSC egy független, nemzetközi szervezet, amely a fenntartható erdőgazdálkodás előmozdítását és tanúsítását célozza meg. Az FSC által tanúsított erdőknek és erdőtermékeknek meg kell felelniük a szigorú fenntarthatósági, társadalmi és környezetvédelmi kritériumoknak. Az FSC tanúsítás az erdők és az erdei termékek nyomon követését is magában foglalja, azok eredete nyilvántartásának és visszakövethetőségének biztosítása érdekében.

A PEFC (Programme for the Endorsement of Forest Certification): A PEFC szintén egy globális erdőtanúsítási rendszer, amelynek célja a fenntartható erdőgazdálkodás és az erdei termékek nyomon követhetősége. A PEFC által nyújtott szabványok és irányelvek az erdők kezelésére és az erdei termékek előállítására vonatkoznak, melyek alapján az egyes országok kialakítják saját erdőtanúsítási rendszerüket. A PEFC Tanács ezt követően akkreditálja azokat a nemzeti erdőtanúsítási szabványokat, melyek a PEFC követelményeivel összhangban vannak.

Mint ismeretes Magyarország KAP Stratégiai Tervében a Minőségbiztosítási és irányítási rendszerekhez történő csatlakozás támogatása beavatkozás keretében támogatás vehető igénybe. Ennek feltétele, hogy a csatlakozás együttműködés keretében valósuljon meg. Az együttműködés résztvevői lehetnek az adott tanúsítás megszerzését első alkalommal megcélzó gazdálkodók (legalább kettő), továbbá a kiválasztott tanúsítási rendszer elvárásaiban jártas, a felkészülést segítő, az adott tanúsítással már rendelkező gazdálkodó, vagy olyan szakmai szervezet, amely nem végez tanúsítást.

Ennek fejében szabályozott az együttműködés időtartama, mely legfeljebb 2 év a tanúsítás megszerzésére, és továbbá legfeljebb 4 év a tanúsítás fenntartására, megerősítésére, de összesen legfeljebb 5 év.

A KAP támogatási lehetőségekről, az egyes beavatkozásokról az erdőgazdálkodásban további információk érhetők el a NAK honlapján közzétett kiadványban.

NAK Erdészet

Címkék:

Kapcsolat

Nemzeti Agrárgazdasági Kamara

Székhely: 1115 Budapest, Bartók Béla út 105-113. (Bartók Udvar)

Adószám: 18399257-2-43

E-mail: ugyfelszolgalat@nak.hu

Zöld szám: +36 80 900 365

Személyes ügyfélfogadás

 

Falugazdász iroda elérhetősége

Őstermelői adatok lekérdezése

Youtube

Facebook

LinkedIn

Instagram

X

Válassza ki a kívánt ügyintézés típusát!

Felhívjunk tagjaink figyelmét, hogy ügyintéző felületünk átalakult. A részletekről érdeklődjön ITT.
 • TagnyilvántartásTagnyilvántartásban szereplő adatok megtekintése, módosítás bejelentése.
 • Tagdíj ügyintézésTagdíjjal kapcsolatos ügyintézés, korrekciós felület, online fizetés, bizonylatok letöltése
 • Ügyfélszolgálati ügyekTagsággal, tagdíjjal kapcsolatos ügyek intézése, egyenleginformáció, illetve egyéb kérdések és kérések ami a tagságot érintik.
 • SzaktanácsadásSzaktanácsadói tevékenységgel kapcsolatos adatok megtekintése, módosítások kezdeményezése, akkreditált rendezvények listájának elérése.
 • Őstermelői/ ŐCSG nyilvántartással kapcsolatos ügyekAz őstermelők és az őstermelők családi gazdasága nyilvántartásba vételével, adatmódosítással, törléssel kapcsolatos ügyintézési elérhetőségek.
 • Családi mezőgazdasági társaságok nyilvántartásával kapcsolatos ügyintézésA családi mezőgazdasági társaságok minősítés kérelmezésének, adatmódosítás bejelentésének, minősítés törlésének ügyintézési elérhetősége.
 • Mezei őrszolgálatokElektronikus ügyintézés önkormányzatoknak a mezei őrszolgálatok nyilvántartásával és a fenntartásukhoz nyújtott állami hozzájárulás iránti kérelmek benyújtásához.
 • 1 ha alatti belterületi telkek mezőgazdasági művelésének igazolásaAz 1 hektár alatti, művelés alól kivett belterületi telkek szőlő, szántó, gyümölcsös, kert művelési ág szerinti megművelésének igazolása iránti kérelmek benyújtása elektronikus úton.
 • Duális képzőhelyek nyilvántartásba vételi kérelemA gazdálkodó szervezetek elektronikus úton is benyújthatják kérelmüket a duális képzőhelyek nyilvántartásába történő felvételükre.
 • Földművesek / Mezőgazdasági termelő szervezetekFöldműves nyilvántartásba vételhez igazolás kiállítása természetes személy esetében arról, hogy a természetes személy kérelmező a mezőgazdasági tevékenységet a kérelem benyújtását megelőző öt évből legalább három évben saját nevében és saját kockázatára folyamatosan folytatta, de az árbevétel - a három év alatt vagy ennek években meghatározott részében - azért maradt el, mert a mező-, erdőgazdasági célú beruházás még nem hasznosulhatott, illetőleg arról, hogy a szervezet legalább egy vezető tisztségviselője vagy a cégvezetője 3 éves üzemi gyakorlattal rendelkezik.
 • Kamarai meghatalmazásKamarai meghatalmazás létesítésének lehetősége az ügyfél számára elektronikus úton. A kamarai meghatalmazás alapján a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara eljárhat ügyfelei érdekében az agrártámogatásokkal kapcsolatos elektronikus ügyintézésben.
 • Okmányhitelesítés kérelemSzármazási bizonyítványok hitelesítése, kiadása, egyéb kereskedelmi dokumentumok láttamozása, valamint ezek nyilvántartása.
 • Szakmai ellenőrzési szakértői névjegyzék pályázati űrlapjaPályázati lehetőség a szakmai ellenőrzési szakértői névjegyzékbe kerüléshez, az agrár duális képzőhelyek nyilvántartásba-vételénél szakértői feladatok ellátása érdekében.
 • Vizsgafelügyelői névjegyzékPályázat benyújtása a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara által nyilvántartott viszgafelügyelői névjegyzékbe.
X

Válassza ki a kívánt ügyintézés típusát!

Felhívjunk tagjaink figyelmét, hogy ügyintéző felületünk átalakult. A részletekről érdeklődjön ITT.
X

E-ÜGYINTÉZÉS KAMARAI BELÉPÉS

...
Az e-Iroda felületre történő belépést követően tagságával és tagdíjával kapcsolatos ügyeket intézhet. Amennyiben szaktanácsadói tevékenységet végez, úgy a belépést követően tevékenységéhez kapcsolódó adatai is megjelennek.

Ha Ön még nem rendelkezik Kamarai nyilvántartási számmal, keresse fel ügyfélszolgálatunkat.

Hasznos tudnivalók az e-Iroda használatához


Lépjen be Kamarai nyilvántartási száma és jelszava megadásával!
Emlékezzen rám