Jogszabályi összefoglaló

Megjelent az élelmiszer-adalékanyagként használt nitritek (E 249–250) és nitrátok (E 251–252) felhasználásának és specifikációjának módosításáról szóló uniós rendelet. A módosítás tervezet véleményezésére első körben januárban volt lehetőség, majd az Agrárminisztériummal együttműködve a magyar álláspont kialakítása érdekében a Kamara szeptember folyamán e-mailben kérte tagjai véleményét a tervezet kapcsán.

A januári tervezethez képest módosult:

- 08.3.4. és 08.3.4.3. ki lett egészítve: HAGYOMÁNYOS ÉS hagyományosan pácolt hústermékek.

- 01.7.2 – érlelt sajtok 3 új sorral lett kiegészítve; hagyományos Svéd sajtok határértékei (nitrátok 110 mg/kg) valamint a 01.7.4 – savósajtok és 01.7.6 - sajttermékek esetében 2026. október 09-ig (Svéd sajtok esetén 2027. október 09-ig) hosszabbították az alkalmazás kezdetét

- 01.8 – tejtermék helyettesítők esetében 2025. október 09-ig

- 08.2 – előkészített húsok, 08.3.1. – nem hőkezelt húsok és 08.3.2. – hőkezelt húskészítmények: 70-ről 80 mg/kg-ra emelték a nitrit határértéket és 2025. október 09-ig hosszabbították meg az alkalmazás kezdetét, valamint a 0,35 mg/kg határértéket 0,45 mg/kg-ra emelték NO3-ionban kifejezve.

- 08.3.4.1 – bemerítéssel pácolt hagyományos termékek + 08.3.4.2 - Szárazon pácolt hagyományos termékek + 08.3.4.3 - Egyéb hagyományos pácolt termékek:

bekerültek új sorok - Az összes forrásból származó maximális maradó mennyiség a forgalomba hozatalra kész terméknél a termék teljes eltarthatósági ideje alatt, NO2-ionban kifejezve: csak hagyományosan pácolt termékek esetében 30 mg/kg. Csak szárazon pácolt sonka, presunto, presunto da pa and paio do lombo és jamon curado, paleta curada, lomo embuchado y cecina, wiltshire ham és hasonló termékek esetében 70 helyett 65 mg/kg lett. Nyerskolbász és szárazkolbász és bacon, filet de bacon és hasonló termékek esetében a nitrát 185-ről 180mg/kg-ra csökkentették. Bacon, filet de bacon és hasonló termékek esetében a nitritek 105-ről 100mg/kg-ra csökkentették. A crude tongue esetében a nitrát 7,5-ről 7,0 mg/kg-ra módosult.

Új sorok: svéd karácsonyi sonka és svéd májpástétom esetén a határérték 100 mg/kg. Ezen kívül néhány sor kivételre került: rohschinken, nassgepökelt and similar products, jellied veal and brisket.

Valamint az alkalmazás kezdete minden esetben 2025. október 09-ig meghosszabbításra került.

Az arzén, ólom és higany mennyisége nem haladhatja meg a 0,1 mg/kg értéket.

A tervezetben korábban több helyen szereplő kritérium „a forgalomba hozatalra kész termékre vonatkozó maximális maradékanyag-mennyiség indikatív értéke nem haladhatja meg a 35 mg/kg-ot minden forrásból NO3-ionban kifejezve” módosult: „Amennyiben a forgalomba hozatalra kész termékben az összes forrásból származó maradékanyag mennyisége a termék felhasználhatósági időtartama alatt meghaladja a 35 mg/kg-ot NO3-ionként kifejezve, az élelmiszer-vállalkozóknak meg kell vizsgálniuk ennek okát.”, valamint több helyen ennél magasabb határértékek szerepelnek.

Az élelmiszer-adalékanyagokról szóló 1333/2008/EK rendeletben foglaltaknak az ipar, illetve a hatóság egységes értelmezése érdekében a Bizottság a tagállamokkal együtt egy folyamatosan frissülő útmutató dokumentumot készít a rendeletben szereplő élelmiszer-kategóriák leírásairól, amelynek legfrissebb kiadása a Bizottság honlapján (https://food.ec.europa.eu/system/files/2022-12/fs_food-improvement-agents_guidance_1333-2008_annex-2.pdf ) megtalálható.

Ez a rendelet 2023.10.29-től hatályos.

 

NAK / Turóczi Fanni

Címkék:

Kapcsolat

Nemzeti Agrárgazdasági Kamara

Székhely: 1115 Budapest, Bartók Béla út 105-113. (Bartók Udvar)

Adószám: 18399257-2-43

E-mail: ugyfelszolgalat@nak.hu

Zöld szám: +36 80 900 365

Személyes ügyfélfogadás

 

Ügyfélszolgálati irodák elérhetőségei

ŐSTERMELŐ, ŐCSG KERESŐ

 
X

Válassza ki a kívánt ügyintézés típusát!

Felhívjunk tagjaink figyelmét, hogy ügyintéző felületünk átalakult. A részletekről érdeklődjön ITT.
 • TagnyilvántartásTagnyilvántartásban szereplő adatok megtekintése, módosítás bejelentése.
 • Tagdíj ügyintézésTagdíjjal kapcsolatos ügyintézés, korrekciós felület, online fizetés, bizonylatok letöltése
 • Ügyfélszolgálati ügyekTagsággal, tagdíjjal kapcsolatos ügyek intézése, egyenleginformáció, illetve egyéb kérdések és kérések ami a tagságot érintik.
 • SzaktanácsadásSzaktanácsadói tevékenységgel kapcsolatos adatok megtekintése, módosítások kezdeményezése, akkreditált rendezvények listájának elérése.
 • Őstermelői/ ŐCSG nyilvántartással kapcsolatos ügyekAz őstermelők és az őstermelők családi gazdasága nyilvántartásba vételével, adatmódosítással, törléssel kapcsolatos ügyintézési elérhetőségek.
 • Családi mezőgazdasági társaságok nyilvántartásával kapcsolatos ügyintézésA családi mezőgazdasági társaságok minősítés kérelmezésének, adatmódosítás bejelentésének, minősítés törlésének ügyintézési elérhetősége.
 • Mezei őrszolgálatokElektronikus ügyintézés önkormányzatoknak a mezei őrszolgálatok nyilvántartásával és a fenntartásukhoz nyújtott állami hozzájárulás iránti kérelmek benyújtásához.
 • Duális képzőhelyek nyilvántartásba vételi kérelemA gazdálkodó szervezetek elektronikus úton is benyújthatják kérelmüket a duális képzőhelyek nyilvántartásába történő felvételükre.
 • Földművesek / Mezőgazdasági termelő szervezetekFöldműves nyilvántartásba vételhez igazolás kiállítása természetes személy esetében arról, hogy a természetes személy kérelmező a mezőgazdasági tevékenységet a kérelem benyújtását megelőző öt évből legalább három évben saját nevében és saját kockázatára folyamatosan folytatta, de az árbevétel - a három év alatt vagy ennek években meghatározott részében - azért maradt el, mert a mező-, erdőgazdasági célú beruházás még nem hasznosulhatott, illetőleg arról, hogy a szervezet legalább egy vezető tisztségviselője vagy a cégvezetője 3 éves üzemi gyakorlattal rendelkezik.
 • Kamarai meghatalmazásKamarai meghatalmazás létesítésének lehetősége az ügyfél számára elektronikus úton. A kamarai meghatalmazás alapján a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara eljárhat ügyfelei érdekében az agrártámogatásokkal kapcsolatos elektronikus ügyintézésben.
 • Okmányhitelesítés kérelemSzármazási bizonyítványok hitelesítése, kiadása, egyéb kereskedelmi dokumentumok láttamozása, valamint ezek nyilvántartása.
 • Szakmai ellenőrzési szakértői névjegyzék pályázati űrlapjaPályázati lehetőség a szakmai ellenőrzési szakértői névjegyzékbe kerüléshez, az agrár duális képzőhelyek nyilvántartásba-vételénél szakértői feladatok ellátása érdekében.
 • Vizsgafelügyelői névjegyzékPályázat benyújtása a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara által nyilvántartott viszgafelügyelői névjegyzékbe.
X

Válassza ki a kívánt ügyintézés típusát!

Felhívjunk tagjaink figyelmét, hogy ügyintéző felületünk átalakult. A részletekről érdeklődjön ITT.
X

E-ÜGYINTÉZÉS KAMARAI BELÉPÉS

...
Az e-Iroda felületre történő belépést követően tagságával és tagdíjával kapcsolatos ügyeket intézhet. Amennyiben szaktanácsadói tevékenységet végez, úgy a belépést követően tevékenységéhez kapcsolódó adatai is megjelennek.

Ha Ön még nem rendelkezik Kamarai nyilvántartási számmal, keresse fel ügyfélszolgálatunkat.

Hasznos tudnivalók az e-Iroda használatához


Lépjen be Kamarai nyilvántartási száma és jelszava megadásával!
Emlékezzen rám