Koronavírus

Az élelmiszer-biztonság fenntartása és az ellátási lánc zavarainak megelőzése érdekében egyes kutatók szorgalmazzák a koronavírus gyors, azonnali kimutatására alkalmas módszerek kifejlesztését – adta közre a sciencedirect.com.


A koronavírus jelentősen megváltoztatta az élelmiszeripar és a vendéglátás élelmiszer-biztonsági és higiéniai szokásait. A személyes higiéniai előírások mellett a megbetegedett dolgozóknak otthon kell maradniuk, valamint a távolságtartás a tüneteket nem mutató dolgozók között is elvárássá vált. A vendéglátásban az élelmiszerekkel közvetlenül érintkező személyzet mellett, a megnövekedett számú élelmiszer-kiszállítás miatt, a dolgozók egészségügyi állapotára és felkészültségére is kiemelt figyelmet kell szentelni.

Ugyan ez vonatkozik a friss termékekre is. Ha egy fertőzött személy tüsszent vagy köhög rá a zöldségek vagy gyümölcsök csomagolására, akkor elképzelhető, hogy érintéssel a vírus bejut egy másik vásárló szervezetébe. A vírus 4 ℃-on stabilnak tekinthető, -20 ℃-on akár két évig is fertőző maradhat, azonban a minimum 70 ℃-os hőkezelés elpusztítja.

Egyes sciencedirect.com szerint egyes kutatók szerint a vírus megfelelő nyomon követéséhez és a terjedés visszaszorítása érdekében fontos olyan módszerek kidolgozása, amelyek alkalmasak a koronavírus jelenlétének gyors és pontos kimutatására.


DR. Szűcs Viktória/NAK

Címkék:

Kapcsolat

Nemzeti Agrárgazdasági Kamara

Székhely: 1115 Budapest, Bartók Béla út 105-113. (Bartók Udvar)

Adószám: 18399257-2-43

E-mail: ugyfelszolgalat@nak.hu

Zöld szám: +36 80 900 365

Személyes ügyfélfogadás

 

Ügyfélszolgálati irodák elérhetőségei

ŐSTERMELŐ, ŐCSG KERESŐ