Az élelmiszer-biztonság fenntartása és az ellátási lánc zavarainak megelőzése érdekében egyes kutatók szorgalmazzák a koronavírus gyors, azonnali kimutatására alkalmas módszerek kifejlesztését – adta közre a sciencedirect.com.
A koronavírus jelentősen megváltoztatta az élelmiszeripar és a vendéglátás élelmiszer-biztonsági és higiéniai szokásait. A személyes higiéniai előírások mellett a megbetegedett dolgozóknak otthon kell maradniuk, valamint a távolságtartás a tüneteket nem mutató dolgozók között is elvárássá vált. A vendéglátásban az élelmiszerekkel közvetlenül érintkező személyzet mellett, a megnövekedett számú élelmiszer-kiszállítás miatt, a dolgozók egészségügyi állapotára és felkészültségére is kiemelt figyelmet kell szentelni.
Ugyan ez vonatkozik a friss termékekre is. Ha egy fertőzött személy tüsszent vagy köhög rá a zöldségek vagy gyümölcsök csomagolására, akkor elképzelhető, hogy érintéssel a vírus bejut egy másik vásárló szervezetébe. A vírus 4 ℃-on stabilnak tekinthető, -20 ℃-on akár két évig is fertőző maradhat, azonban a minimum 70 ℃-os hőkezelés elpusztítja.
Egyes sciencedirect.com szerint egyes kutatók szerint a vírus megfelelő nyomon követéséhez és a terjedés visszaszorítása érdekében fontos olyan módszerek kidolgozása, amelyek alkalmasak a koronavírus jelenlétének gyors és pontos kimutatására.
DR. Szűcs Viktória/NAK