Mezőgazdasági termelés

Az utóbbi időszakban számos beruházási támogatást lehetett igényelni, azonban nem elegendő megnyerni a pályázatokat, el is kell számolni a betervezett költségekkel.

A Támogatói Okirat (TO) hatályba lépését követően kezdődik a megvalósítási időszak. Első lépésként lehetősége lenne mindenkinek a gördülékenyebb megvalósítás érdekében előleget igényelni - a támogatási összeg 50%-os mértékéig -, azonban az EMVA-ból finanszírozott beruházási projektek esetében ez nem túl egyszerű. Az előleg igénylések vonatkozásában biztosítéknyújtási kötelezettsége van a kedvezményezetteknek. Biztosíték lehet például a készpénzletét, a garanciavállaló nyilatkozat, vagy akár a garanciaszervezet által vállalt kezesség is. Készpénzletét esetén elutaljuk a Kincstár alszámlájára az előleg összegével megegyező összeget, amit egészen addig ott kell tartanunk, ameddig el nem számoltunk az előleggel. Ráadásul, ha valaki egyszeri elszámolást szeretne, akkor nincs is lehetőség az előlegigénylésre. A fenti feltétek, miatt látható, hogy nem túl gyakori az előlegigénylés a VP-s beruházási pályázatoknál. Remélhetőleg a 2023. január 1. napjától hatályba lépő új KAP Stratégiai Terv-ben a többi Operatív Programhoz hasonlóan, már nem lesz szükség a biztosítéknyújtási kötelezettségre.

Ügyelnünk kell arra, hogy a TO hatálybalépését követően 12 hónapon belül el kell számolnunk a projekt összköltségének legalább a 10%-val – az általános költségeket nem számítva-. Abban az esetben, ha nem sikerül az előrehaladásról kifizetési igénylést benyújtani, akkor mindenképpen érdemes kimentési kérelmet beadnunk a változásbejelentési felületen. A kimentési kérelemben tudjuk megindokolni a várható csúszás okát releváns indokkal alátámasztva. Nyomós indok lehet például, ha a közbeszerzési utóellenőrzés elcsúszik, vagy a szállító nem megfelelő módon teljesíti a szerződésben foglalt feltételeket, esetleg a vírushelyezettel kapcsolatos fennakadások is bemutathatóak.

Az előre megtervezett mérföldkövek között mindössze egy időközi kifizetési igénylést tudunk beadni. Alapvetően egy mérföldkő elérését követő 15 napon belül be kellene adnunk a kifizetési igénylést, de ez a gyakorlatban szinte megvalósíthatatlan elvárás a Közreműködő Szervezet részéről. A pályázatok benyújtásakor nagyon nehéz előre megtervezni, hogy pontosan mikor bírálják el a projektet, így a mérföldkövek időpontjainak a betartása sem elvárható.

A ténylegesen felmerült költségekhez kapcsolódó kifizetési igényléseket a https://www.mvh.allamkincstar.gov.hu/ oldalon nyújthatjuk be. Legörgetünk az alkalmazásokhoz és ott az E-egységes kérelemre kattintva, ügyfélkapus felhasználónévvel és jelszóval (esetleg meghatalmazással) be fogunk tudunk lépni a kitöltő felületre.

A benyújtásra kerülő dokumentumoknál figyeljünk arra, hogy a gép/berendezés/anyag beszerzését igazoló szerződés, megrendelő - stb.- dátuma nem lehet a pályázat benyújtásánál korábbi. A számlákra vezessük fel az iratazonosítót, valamint a „Az elszámoló bizonylat támogatás elszámolására benyújtásra került” szöveget. A kifizetést igazoló bizonylatoknál - például bankszámlakivonat, pénztárbizonylat, pénztárjelentés, főkönyvi napló – minden esetben az eredeti példányt szkenneljük be. Az építési tételekhez kapcsolódó teljesítési igazolásoknál a műszaki ellenőrnek is ellen kell jegyeznie a dokumentumot. A piaci ár igazolásához három darab azonos tárgyú, összehasonlítható, összegében egyértelmű, írásos ajánlatot kell becsatolnunk. A kifizetési igényléshez ne felejtsük még el beadni a beruházás megvalósításának alátámasztására szolgáló fotódokumentációt.

A projekthez kapcsolódó minden dokumentumot a helyszínen meg kell őrizni egészen a Támogató Okirat kiállításának év végétől számított legalább 10 évig.

Általánosságban elmondható, hogy bázislétszámtartási kötelezettség van. Azaz, ha alkalmazottal rendelkeznek a pályázat benyújtása előtt, akkor számítanak egy átlagos statisztikai állományi létszámot - az önfoglalkoztatást is beleértve-, amelyet a fenntartási időszak kezdetétől egészen a végéig fenn is kell tartani. Az előlegigényléshez kapcsolódó biztosítéknyújtáson túl a bázislétszámra vonatkozó kötelezettség eltörlését is indokoltnak látjuk, az ágazatokban jelentkező munkaerőhiányra való tekintettel.

A záró kifizetési igénylés keretében nyújtható be az összes korábban elszámolásra nem került, de a projekt megvalósításához kapcsolódó elszámoló bizonylat, valamint kötelező mellékleteként a záró szakmai beszámoló.

Kérdés esetén kérem, keressenek a Ez az e-mail-cím a szpemrobotok elleni védelem alatt áll. Megtekintéséhez engedélyeznie kell a JavaScript használatát. email címen.

 Németh Bálint / NAK

 

 

Címkék:

Kapcsolat

Nemzeti Agrárgazdasági Kamara

Székhely: 1115 Budapest, Bartók Béla út 105-113. (Bartók Udvar)

Adószám: 18399257-2-43

E-mail: ugyfelszolgalat@nak.hu

Zöld szám: +36 80 900 365

Személyes ügyfélfogadás

 

Ügyfélszolgálati irodák elérhetőségei

Őstermelői adatok lekérdezése

Youtube

Facebook

LinkedIn

Instagram

X

Válassza ki a kívánt ügyintézés típusát!

Felhívjunk tagjaink figyelmét, hogy ügyintéző felületünk átalakult. A részletekről érdeklődjön ITT.
  • TagnyilvántartásTagnyilvántartásban szereplő adatok megtekintése, módosítás bejelentése.
  • Tagdíj ügyintézésTagdíjjal kapcsolatos ügyintézés, korrekciós felület, online fizetés, bizonylatok letöltése
  • Ügyfélszolgálati ügyekTagsággal, tagdíjjal kapcsolatos ügyek intézése, egyenleginformáció, illetve egyéb kérdések és kérések ami a tagságot érintik.
  • SzaktanácsadásSzaktanácsadói tevékenységgel kapcsolatos adatok megtekintése, módosítások kezdeményezése, akkreditált rendezvények listájának elérése.
  • Őstermelői/ ŐCSG nyilvántartással kapcsolatos ügyekAz őstermelők és az őstermelők családi gazdasága nyilvántartásba vételével, adatmódosítással, törléssel kapcsolatos ügyintézési elérhetőségek.
  • Családi mezőgazdasági társaságok nyilvántartásával kapcsolatos ügyintézésA családi mezőgazdasági társaságok minősítés kérelmezésének, adatmódosítás bejelentésének, minősítés törlésének ügyintézési elérhetősége.
  • Mezei őrszolgálatokElektronikus ügyintézés önkormányzatoknak a mezei őrszolgálatok nyilvántartásával és a fenntartásukhoz nyújtott állami hozzájárulás iránti kérelmek benyújtásához.
  • Duális képzőhelyek nyilvántartásba vételi kérelemA gazdálkodó szervezetek elektronikus úton is benyújthatják kérelmüket a duális képzőhelyek nyilvántartásába történő felvételükre.
  • Földművesek / Mezőgazdasági termelő szervezetekFöldműves nyilvántartásba vételhez igazolás kiállítása természetes személy esetében arról, hogy a természetes személy kérelmező a mezőgazdasági tevékenységet a kérelem benyújtását megelőző öt évből legalább három évben saját nevében és saját kockázatára folyamatosan folytatta, de az árbevétel - a három év alatt vagy ennek években meghatározott részében - azért maradt el, mert a mező-, erdőgazdasági célú beruházás még nem hasznosulhatott, illetőleg arról, hogy a szervezet legalább egy vezető tisztségviselője vagy a cégvezetője 3 éves üzemi gyakorlattal rendelkezik.
  • Kamarai meghatalmazásKamarai meghatalmazás létesítésének lehetősége az ügyfél számára elektronikus úton. A kamarai meghatalmazás alapján a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara eljárhat ügyfelei érdekében az agrártámogatásokkal kapcsolatos elektronikus ügyintézésben.
  • Okmányhitelesítés kérelemSzármazási bizonyítványok hitelesítése, kiadása, egyéb kereskedelmi dokumentumok láttamozása, valamint ezek nyilvántartása.
  • Szakmai ellenőrzési szakértői névjegyzék pályázati űrlapjaPályázati lehetőség a szakmai ellenőrzési szakértői névjegyzékbe kerüléshez, az agrár duális képzőhelyek nyilvántartásba-vételénél szakértői feladatok ellátása érdekében.
  • Vizsgafelügyelői névjegyzékPályázat benyújtása a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara által nyilvántartott viszgafelügyelői névjegyzékbe.
X

Válassza ki a kívánt ügyintézés típusát!

Felhívjunk tagjaink figyelmét, hogy ügyintéző felületünk átalakult. A részletekről érdeklődjön ITT.
X

E-ÜGYINTÉZÉS KAMARAI BELÉPÉS

...
Az e-Iroda felületre történő belépést követően tagságával és tagdíjával kapcsolatos ügyeket intézhet. Amennyiben szaktanácsadói tevékenységet végez, úgy a belépést követően tevékenységéhez kapcsolódó adatai is megjelennek.

Ha Ön még nem rendelkezik Kamarai nyilvántartási számmal, keresse fel ügyfélszolgálatunkat.

Hasznos tudnivalók az e-Iroda használatához


Lépjen be Kamarai nyilvántartási száma és jelszava megadásával!
Emlékezzen rám