Mezőgazdasági termelés

A bogyós gyümölcsök iránti kereslet az egészségtudatos életmód előtérbe kerülésével folyamatosan nő.

A legtöbb nagy fogyasztó ország azonban nem önellátó, más európai, illetve Európán kívüli országokból származó importra szorul. Különösen a málna és a szeder népszerűsége nőtt az elmúlt években, de a piros ribizli forgalma is folyamatosan bővül. A nagy szállítási távolságok áthidalása már az érzékenyebb, magasabb nedvességtartalmú gyümölcsök esetében is lehetővé vált, így a távoli országokból származó importnak köszönhetően az európai piac bogyósgyümölcsökkel történő ellátása gyakorlatilag folyamatos.

Magyarországon 2020-ban 1170 hektáron termesztettek ribizlit, 253 hektáron málnát és 846 hektáron szamócát a KSH adatbázisa szerint. A bogyósgyümölcsök termesztése az elmúlt években folyamatosan csökkent, mára a ribizli és a szamóca kivételével gyakorlatilag megszűnt. Ennek oka egyrészt a kedvezőtlenné váló klimatikus viszonyok, illetve az öntözés és a kézimunkaerő hiánya.

Hollandia: Kiegyensúlyozott a málna piaca, a szeder rendkívül drága

A málna a téli hónapokban elsősorban Marokkóból érkezik az EU-ba. Ebben az időszakban kiegyensúlyozott a piac, mivel sem a kínálat, sem pedig a kereslet nem túl nagy, az árak 8,50-9 EUR/kg között mozognak. A következő hetekben várhatóan ismét növekedni fog a kínálat, és feltehetően a kereslet is.

A szeder nagy része a téli időszakban Mexikóból érkezik, elsősorban személyszállító repülőjáratokkal. Mivel azonban a légi személyszállítás a korábbi éveknek kevesebb mint a felére csökkent, nehézkes a szállítás. Ennek megfelelően rendkívül drága a szeder, az árak 12-16 USD/kg között mozognak.

A piros ribizli legnagyobb felvevőországai Németország és Olaszország, azonban a téli hónapokban a kereslet a ribizli esetében is csökken.

Olaszország: Folyamatosan nő a bogyós gyümölcsök iránti igény

A statisztikák szerint az egyes bogyós gyümölcsök népszerűsége erős növekedést mutat, az elmúlt évben 7,5 millió háztartás vásárolt belőlük, ami + 22%-kal több, mint tavaly és + 26%-kal több, mint 2 évvel ezelőtt. Különösen a málna, a ribizli és a szeder népszerű. Az olasz háztartások az idei évben dupla annyi ribizlit és mintegy 24%-kal több málnát vásároltak, mint két évvel ezelőtt. A szeder népszerűsége az elmúlt években alig változott. Ezt a tendenciát tükrözik az áruházlánci eladások is, a málna, a szeder és a ribizli értékesítése 10%-kal nőtt 2020-2021 között a szupermarketekben. Még novemberben is jól tartották magukat ezek a tételek, annak ellenére, hogy a gyümölcs- és zöldségeladások összességében visszaestek, illetve 12-14 Eur/kg-al az árak is magasak voltak az olasz és az európai kínálat hiánya miatt. Ez a kedvező tendencia várhatóan a következő hetekben is folytatódik, amikor a karácsonyi ünnepek miatt tovább nő a kereslet.

A csomagolásokat illetően nagyon keresettek az átlátszó tálcák, amelyeken jól látatók a termékek. A vevők az összes bogyósgyümölcs esetében a kisebb, 125 g-os csomagolást részesítik előnyben, egyrészt az alacsonyabb ár miatt, másrészt a kisebb kiszerelésben kevésbé romlanak meg a puha gyümölcsök.

Az Olaszországban értékesített szeder többnyire Mexikóból, a málna Olaszországból, Spanyolországból és Marokkóból származik, míg a piros ribizli szinte mindig olasz.

Spanyolország: A marokkói import nyomást gyakorol a spanyol termelésre

Spanyolország 25%-os részesedéssel a második legnagyobb málnatermesztő volt az EU-ban 2020-ban. A termelés 99%-a Andalúziából, főként Huelva tartományból származik, és többnyire exportra kerül. A különböző remontáns (egy szezonban többször termő) és nem remontáns fajták átfedésének köszönhetően szinte egész évben folyik a termelés, azonban a csúcsidőszak március és május között van.

A málna értékesítése kiegyensúlyozott volt ebben a szezonban, azonban novemberben jelentősen megnőtt a marokkói konkurencia. A COVID-19 járvány és az elrendelt szállodai és vendéglátóipari korlátozások szintén negatívan hatnak a málna értékesítésére.

Spanyolországban a málna vetésterülete 2021-ben 11,9%-kal csökkent, a 2020/21-es szezon termését 48 258 tonnára becsülik, ami 1,7%-kal kevesebb, mint az előző szezonban. A 2015/16-os és a 2020/21-es szezon közötti időszakban az export közel 58%-kal nőtt. Ugyanakkor a behozatal mennyisége is nőtt, a 2020/21-es szezonban elsősorban Marokkóból (75%) és Portugáliából (23,6%) érkezik az importáru. A spanyol málna legfontosabb felvevőpiacai 30,4% részesedéssel Németország, az Egyesült Királyság (28%), Hollandia (13%) és Franciaország (11%).

 Dél-Afrika: A szeder és a málna is profitál a bogyós gyümölcsök iránti keresletből

A dagály minden csónakot megemel: a szeder és a málna is profitált az áfonya iránti robbanásszerű érdeklődésből. Ennek megfelelően az elmúlt időszakban számottevően bővült a szedertermesztés. A 2020/21-es évben összesen 193 tonna volt az export, míg a 2014/15-ös szezonban mindössze 12 tonna volt a kivitel. A statisztikák szerint 2018/19-ben a dél-afrikai szeder 51%-a a Közel-Keletre, 47%-a pedig az Egyesült Királyságba került.

A málnaexport szintén bővült az elmúlt években, és jelenleg is folynak kísérletek új málnafajtákkal. Bár Dél-Afrikában egyelőre kevesebb mint tíz málnatermesztő van és eddig valamivel kevesebb mint 298 tonna málnát exportáltak, a tavalyi 2020/21-es szezonban mintegy 1500 tonna volt a kivitel. A 2019/20-as szezonban a dél-afrikai málna 61%-át az Egyesült Királyságba, 29%-át pedig a Közel-Keletre exportálták.

Észak-Amerika: A mexikói esős szezon befolyásolja az észak-amerikai bogyós gyümölcsök mennyiségét és minőségét

Az Észak-Amerikában értékesített málna jelentős része Mexikóból származik. A mexikói málna szezonja augusztus végén-szeptember elején kezdődött, a csúcsidőszak január közepétől február közepéig tart. Közép -Mexikóban ősszel tartós esőzések voltak. Az időjárás az összes bogyósgyümölcs termésmennyiségére és érésidejére kihatott, a termelés feltehetően csak december közepére áll helyre. Az év végén a karácsony és a szilveszteri időszakban nagy a kereslet a málna iránt, az ünnepeket követően pedig januárban és februárban az egészségtudatosabb étkezés, illetve a Valentin nap miatt van fokozott igény a bogyósgyümölcsökre. Az amerikai piacon jelenleg nagyon keresett a ’Malu’ fajta, amely nagy gyümölcsmérete ellenére jól szállítható és tárolható.

A mexikói szeder szezonja szeptemberben kezdődik, így az USA-ba irányuló importot nagy mértékben befolyásolta a meghosszabbodott mexikói esős évszak, amely az idei évben egy hónappal tovább, október végéig tartott. A legelterjedtebb a ’Tupi’ fajta. A Mexikóból származó szederellátás stabil, de nem túlságosan bőséges, ezért kiegyenlített piacra lehet számítani.

A piros ribizli iránti kereslet korlátozott az Egyesült Államokban, többnyire lekvárt vagy zselét készítenek belőle.

Ausztrália: A fedett termesztés megmentette az ausztrál málnát az esőkároktól

Ausztráliában a legnagyobb termelőüzemek Queenslandben és Tasmániában vannak. A dél-queenslandi Stanthorpe régióban az elmúlt két hónapban heves esőzések voltak, ezért az ültetvényeket esővédelemmel kellett ellátni. Így ugyan a csapadék nem befolyásolta a gyümölcsminőségét, azonban a magas páratartalom miatt nehezebb volt a gombabetegségek elleni védekezés.

A bogyós gyümölcsök termelése 2018 óta folyamatosan bővül. A 2019/2020-as szezonban 9 932 tonna volt a termés, amelyből 7 404 tonna málna, 2 483 tonna szeder és 45 tonna egyéb bogyós gyümölcs volt.

Forrás: Freshplaza: Global Overview Berries: Raspberries, blackberries and red currants. 2021. 12.03.

https://www.freshplaza.com/article/9379507/global-overview-berries/

(NAK/ dr. Kozak Anita Andrea)

Címkék:

Kapcsolat

Nemzeti Agrárgazdasági Kamara

Székhely: 1115 Budapest, Bartók Béla út 105-113. (Bartók Udvar)

Adószám: 18399257-2-43

E-mail: ugyfelszolgalat@nak.hu

Zöld szám: +36 80 900 365

Személyes ügyfélfogadás

 

Falugazdász iroda elérhetősége

Őstermelői adatok lekérdezése

Youtube

Facebook

LinkedIn

Instagram

X

Válassza ki a kívánt ügyintézés típusát!

Felhívjunk tagjaink figyelmét, hogy ügyintéző felületünk átalakult. A részletekről érdeklődjön ITT.
 • TagnyilvántartásTagnyilvántartásban szereplő adatok megtekintése, módosítás bejelentése.
 • Tagdíj ügyintézésTagdíjjal kapcsolatos ügyintézés, korrekciós felület, online fizetés, bizonylatok letöltése
 • Ügyfélszolgálati ügyekTagsággal, tagdíjjal kapcsolatos ügyek intézése, egyenleginformáció, illetve egyéb kérdések és kérések ami a tagságot érintik.
 • SzaktanácsadásSzaktanácsadói tevékenységgel kapcsolatos adatok megtekintése, módosítások kezdeményezése, akkreditált rendezvények listájának elérése.
 • Őstermelői/ ŐCSG nyilvántartással kapcsolatos ügyekAz őstermelők és az őstermelők családi gazdasága nyilvántartásba vételével, adatmódosítással, törléssel kapcsolatos ügyintézési elérhetőségek.
 • Családi mezőgazdasági társaságok nyilvántartásával kapcsolatos ügyintézésA családi mezőgazdasági társaságok minősítés kérelmezésének, adatmódosítás bejelentésének, minősítés törlésének ügyintézési elérhetősége.
 • Mezei őrszolgálatokElektronikus ügyintézés önkormányzatoknak a mezei őrszolgálatok nyilvántartásával és a fenntartásukhoz nyújtott állami hozzájárulás iránti kérelmek benyújtásához.
 • 1 ha alatti belterületi telkek mezőgazdasági művelésének igazolásaAz 1 hektár alatti, művelés alól kivett belterületi telkek szőlő, szántó, gyümölcsös, kert művelési ág szerinti megművelésének igazolása iránti kérelmek benyújtása elektronikus úton.
 • Duális képzőhelyek nyilvántartásba vételi kérelemA gazdálkodó szervezetek elektronikus úton is benyújthatják kérelmüket a duális képzőhelyek nyilvántartásába történő felvételükre.
 • Földművesek / Mezőgazdasági termelő szervezetekFöldműves nyilvántartásba vételhez igazolás kiállítása természetes személy esetében arról, hogy a természetes személy kérelmező a mezőgazdasági tevékenységet a kérelem benyújtását megelőző öt évből legalább három évben saját nevében és saját kockázatára folyamatosan folytatta, de az árbevétel - a három év alatt vagy ennek években meghatározott részében - azért maradt el, mert a mező-, erdőgazdasági célú beruházás még nem hasznosulhatott, illetőleg arról, hogy a szervezet legalább egy vezető tisztségviselője vagy a cégvezetője 3 éves üzemi gyakorlattal rendelkezik.
 • Kamarai meghatalmazásKamarai meghatalmazás létesítésének lehetősége az ügyfél számára elektronikus úton. A kamarai meghatalmazás alapján a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara eljárhat ügyfelei érdekében az agrártámogatásokkal kapcsolatos elektronikus ügyintézésben.
 • Okmányhitelesítés kérelemSzármazási bizonyítványok hitelesítése, kiadása, egyéb kereskedelmi dokumentumok láttamozása, valamint ezek nyilvántartása.
 • Szakmai ellenőrzési szakértői névjegyzék pályázati űrlapjaPályázati lehetőség a szakmai ellenőrzési szakértői névjegyzékbe kerüléshez, az agrár duális képzőhelyek nyilvántartásba-vételénél szakértői feladatok ellátása érdekében.
 • Vizsgafelügyelői névjegyzékPályázat benyújtása a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara által nyilvántartott viszgafelügyelői névjegyzékbe.
X

Válassza ki a kívánt ügyintézés típusát!

Felhívjunk tagjaink figyelmét, hogy ügyintéző felületünk átalakult. A részletekről érdeklődjön ITT.
X

E-ÜGYINTÉZÉS KAMARAI BELÉPÉS

...
Az e-Iroda felületre történő belépést követően tagságával és tagdíjával kapcsolatos ügyeket intézhet. Amennyiben szaktanácsadói tevékenységet végez, úgy a belépést követően tevékenységéhez kapcsolódó adatai is megjelennek.

Ha Ön még nem rendelkezik Kamarai nyilvántartási számmal, keresse fel ügyfélszolgálatunkat.

Hasznos tudnivalók az e-Iroda használatához


Lépjen be Kamarai nyilvántartási száma és jelszava megadásával!
Emlékezzen rám