Mezőgazdasági termelés

Míg India május elején fejezte be gyümölcseinek csomagolását, addig a chilei szőlőszállítások jelentősen csökkentek. Dél-Afrika viszont a szezon végi gyümölccsel egészítette ki az ellátását.

Ahogy teltek a hetek, a piac jelentősen lelassult, aminek oka nem csak az, hogy visszaesett a kereslet erre a gyümölcsre, hanem az is, hogy a gyümölcs minősége és állapota nem volt megfelelő. A fogyasztók szívesebben vásárolták a szezonális gyümölcsöket, például csonthéjas gyümölcsöt, amely frissebb volt.

Nehéz volt jó tételeket találni a piacon, ezért a vásárlók hajlandóak voltak fizetni értük. A gyümölcs minősége és állapota befolyásolta a piacot, nyomást gyakorolva az értékesítésre, a szőlő válogatására és újracsomagolására kényszerítve.

A gyenge minőségű gyümölcsök lassabban kelnek el, mint a jobb minőségűek, ami hátráltatja az értékesítést. A fő probléma a rothadt és laza héjú gyümölcs volt. A hónap vége felé a piac tisztábbá vált, későbbi szezon kezdéssel megjelentek az egyiptomi szőlők. A többi európai országban, mint például Spanyolországban és Olaszországban a szokásos szezon kezdés várható.

Ami az eladási árakat illeti 2022. 21. hetében a jó minőségű, általános állapotú, magnélküli fehér és magnélküli piros tengerentúli fajtákat tálcás csomagolásban 2,20 €/kg és 2,45 €/kg átlagáron kínálták. A Red Globe esetében az ár átlagosan 2,05 €/kg (8,2 kilogrammos kiszerelésben) és 2,40 €/kg (4,5 kilogrammos kiszerelés) között volt.

Végezetül, az eladási árakat illetően referenciaként, 2022. 17. hetében a fehér magnélküli és a piros magnélküli tengerentúli fajtákat tálcás csomagolásban 2,20 €/kg és 2,30 €/kg áron kínálták; míg a Red Globe esetében az árak átlagosan 2,25 €/kg (8,2 kilogrammos kiszerelés Chiléből) és 2,10 €/kg (8,2 kilogrammos kiszerelés Peruból).

Forrás: Freshfruitportal.com

NAK/Csép Adrienn

Címkék:

Kapcsolat

Nemzeti Agrárgazdasági Kamara

Székhely: 1115 Budapest, Bartók Béla út 105-113. (Bartók Udvar)

Adószám: 18399257-2-43

E-mail: ugyfelszolgalat@nak.hu

Zöld szám: +36 80 900 365

Személyes ügyfélfogadás

 

Ügyfélszolgálati irodák elérhetőségei

 

Őstermelői adatok lekérdezése