Mezőgazdasági termelés

Az őszibarack, a nektarin és a lapos barack továbbra is népszerű ebben az időszakban, sok piac arról számolt be, hogy ez a tartós kereslet lehetővé tette, hogy az árak elég magasak maradjanak ahhoz, hogy ellensúlyozzák a sok termelőnél jelentkező magasabb termelési költségeket. Úgy tűnik, hogy csak Svájc szenved a kereslet hiányától, bár sok európai termelési régióban még mindig a szezon eleje van, az árak csökkenhetnek, amint több kínálat jelenik meg a piacon. Egyelőre azonban sokak számára bíztatóak a kilátások.

Hollandia: Kedvező árak a spanyol csonthéjasokért

Egy holland importőr szerint a spanyol csonthéjasok meglehetősen jó keresletre számíthatnak. "A múlt hét egy kicsit mozgalmasabb volt, mint most, de nem panaszkodhatunk. Az árak elfogadható szinten vannak. Jelentősen alacsonyabb mennyiséget jelentettek be. Ez beszállítónként jelentősen változik, de még így is elegendő csonthéjast látok a piacon. Elegendő őszibarack van a piacon, valamint jók az árak. Nagy méretek még nem kaphatóak, ezért sok őszibarackot 10x1 kg-os kiszerelésbe csomagolnak. Úgy gondolom, hogy az árak még mindig elfogadhatóak, a nagy méreteknél 6,50-7 euró, a 28-as méretnél 6-6,50 euró, a 30-32-es méretnél pedig 5,50 euró körül mozognak. A nektarin ára egy kicsit magasabb az egész árkategóriában, ellenben mennyiségileg valamivel kevesebb. A lapos barack esetében a legjobb méretek (dupla A) ára 10 euró, az A-sé 9 euró, B-sé 8,50 euró körüli. A fánkcsomagolás (10x500 g) 8,50-9 euró körüli áron kapható."

Belgium: Jó a kereslet, de hiányoznak a nagyobb méretű csonthéjasok

A belga piacon jelenleg elegendő mennyiségben van őszibarack és nektarin. „A viharos időjárás miatti előrejelzések ellenére még mindig bőven érkezik Belgiumba termés" – nyilatkozta egy belga kereskedő. „Ezek azonban főleg a kisebb méretek. A nagy méretek mennyisége némileg kiábrándítóbb. Az elmúlt hetekben jelentősen megnőtt a kereslet. Az elmúlt hetek szép időjárása rendkívül jót tett ennek, így mindkét termék esetében jó árakról beszélhetünk."

Németország: érezhetően magasabb árak, mint a korábbi években

A túlnyomórészt spanyol nektarin és őszibarack német piacra történő szállítása láthatóan nőtt ebben a szezonban. Olasz tételek következtek fontosságukat tekintve, de összességében csak kis szerepet játszottak. Az első francia ajánlatok Észak-Németországban 4 €/kg áron kerültek a piacra, ami azt jelenti, hogy az árakat tekintve a kínálat csúcsán voltak. Török importot egyelőre csak Németország déli részén találtak, az első görög szállítmányok a 24. héten várhatóak. A kereslet nem tudott lépést tartani a bővülő elérhetőséggel. Az árak észrevehetően magasabbak voltak, mint az előző években.

Svájc: Nehéz szezonkezdet

Egy svájci importőr és kiskereskedelmi beszállító szerint eddig nehezen indult a spanyol csonthéjas gyümölcsszezon. "A kereslet lehetne jobb is, de leginkább a spanyol termőrégiók heves esőzései miatti rossz minőség zavar minket. Az első spanyol nektarin szállítmányok brix-értéke például messze elmaradt a modern fogyasztók preferenciáitól."

Franciaország: Nagy mennyiségek és dinamikus fogyasztás

A francia őszibarack- és nektarintermés idén várhatóan 200 000 tonna körül alakul, ami közel áll a szokásos szinthez, így 20%-os növekedést jelent 2021-hez képest. Languedoc és Roussillon termőkörzetben az idei fagyok csekély hatással voltak a termésre, Roussillont viszonylag megkímélték. Ritkítással csökkentették a gyümölcsösök terhelését. A hozamok magasabbak, mint tavaly voltak, úgy tűnik újratelepítés zajlik a medencében. PACA (Provence-Alpes-Côte d’Azur) régióban a fagy csekély látható kárt okozott a gyümölcsösökben. A termelés magasabb, mint 2021-ben, de 8%-kal alacsonyabb az ötéves átlagnál, miközben a területek változatlanok maradtak. A Rhone-völgyben a fagy hatása kevésbé volt jelentős, mint tavaly, mivel a szél és a felhőzet tompította. Ennek ellenére a Baronnies régió és az Eyrieu-völgy a leginkább érintett területek.

Ez a termelési szint lehetővé teszi a francia ipar számára, hogy egy jó 2022-es szezont érjen el, egy olyan évet, amelyet erős koraiság és viszonylag nagy mennyiség jellemez. A négy szín (sárga és fehér őszibarack, valamint sárga és fehér nektarin) kínálata minden francia régióban teljes.

Piaci oldalról nézve a gyenge minőségű spanyol gyümölcs kedvez a francia gyümölcsnek, a jó időjárási viszonyok pedig nagyon jó minőségű termést tett lehetővé, miközben kedvez a keresletnek. Az őszibarack és a nektarin értékesítése a múlt héten felgyorsult, a következő héten a legtöbb francia kiskereskedőnél megkezdik az eladások fellendítését.

Olaszország: nagyobb a kereslet az őszibarack és a nektarin iránt, mint a kínálat

Egy jelentős olasz szolgáltató szerint az őszibarack és a nektarin mennyisége még mindig alacsony, különösen a nektarin Dél- és Észak-Olaszországban. A Big Bang fajta betakarítása néhány napja kezdődött, így a mennyiségek növekedése várható. A kereslet jelenleg nagy és nincs teljes mértékben kielégítve. A nagyobb mennyiségek érkezésével a gyümölcsnek a spanyolországi alacsony kínálat miatt gond nélkül lesz helye a piacon. Jelenleg az árak jók. Az őszibarack esetében jó az egyensúly, a nektarin ára 20 eurócent/kg-mal magasabb, mint az őszibaracké. Az elkövetkező hetek a kínálati és termelési területek széttagoltsága miatt zavarosak lesznek. Az északi és a déli területek egybeesnek az érés szempontjából, mivel délen nagyon magas a hőmérséklet, ami veszélyezteti a méretet és a keménységet. Jók a remények júliusra és augusztusra.

Az adatok szerint az olasz háztartások 69,5%-a vásárolt legalább egyszer őszibarackot (fix vagy változó súlyú) a 2022 áprilisával záruló elmúlt 12 hónapban. A vásárlás gyakorisága is érdekes, háztartásonként évi átlagos 7,7 vásárlással, átlagosan 1,34 kg mennyiséggel.

Spanyolország: A jó árak meghaladják a spanyol termelők termelési költségeinek növekedését

A spanyol őszibarack-, a nektarin- és lapos barackszezon már véget ért a korai termőterületeken, például Sevillában és Huelvában. A szezont az európai piacokon jó kereslet jellemezte, így az árak jó szinten maradtak, a végeredmény pedig pozitív lesz annak ellenére, hogy a termelési költségek 30%-kal emelkedtek. Murcia régió a szezon utolsó heteiben jár, körülbelül 20%-os betakarításcsökkenéssel, Extremadurában pedig javában zajlik a normál mennyiség betakarítása. Ebben a régióban a termelők hajlamosak a szilvát – a terület fő termését – nektarinra és lapos barackra cserélni. E régiók termelői és exportőrei eddig jó keresletről és árakról számoltak be, amelyek fedezik a költségek növekedését és jó hasznot hoznak. Katalónia egyes korai területein most kezdik betakarítani az első őszibarackot és nektarint is, ahol a termelés körülbelül 70%-kal csökkent 166 910 tonnára. Ez lesz a második egymást követő év, amikor az időjárási körülmények súlyosan érintik a katalán termelést. Az április eleji fagyok tönkretették a termés nagy részét, valamint Aragónia térségében, ahol a termés mintegy 60-70%-a elveszett. Ez volt az elmúlt 40 év legsúlyosabb fagya. Áprilisban (20-án és 23-án) 2 jégeső is megrongált néhány termőterületet. Az első nem okozott jelentős kárt, a második viszont mintegy 500 hektárt érintett Katalóniában. Katalónia és Aragónia a spanyol termelés több mint 70%-át adja. Ezért június közepétől még egy évig egyensúlyhiány áll fenn a kereslet és a kínálat között. Sokkal kevesebb lesz az őszibarack és nektarin kínálata, míg az ára várhatóan magas marad. Emiatt a nagy forgalmazóknak jó előre meg kellett volna tervezniük idei rendeléseiket, hogy elegendő termék kerüljön a polcaikra.

Magyarország

Legfrissebb adatok alapján hazánkban 1621 hektáron termesztenek őszibarackot, míg nektarint 123 hektáron. Jelentősebb őszibarack termesztőterületeink: Csongrád-Csanád megye 1145 hektárral, Pest megye 382 hektárral és Bács-Kiskun megye 332 hektárral, míg jelentősebb nektarin termesztőterületek: Csongrád-Csanád megye 63 hektárral és Bács-Kiskun megye 26 hektárral. Jelentős fagyárok nem érték az őszibarack és nektarin ültetvényeket idén tavasszal, ezért közepes termésmennyiségre lehet számítani.

Forrás: Freshplaza.com, NAK

NAK/ Csép Adrienn

Címkék:

Kapcsolat

Nemzeti Agrárgazdasági Kamara

Székhely: 1115 Budapest, Bartók Béla út 105-113. (Bartók Udvar)

Adószám: 18399257-2-43

E-mail: ugyfelszolgalat@nak.hu

Zöld szám: +36 80 900 365

Személyes ügyfélfogadás

 

Ügyfélszolgálati irodák elérhetőségei

Őstermelői adatok lekérdezése

Youtube

Facebook

LinkedIn

Instagram

X

Válassza ki a kívánt ügyintézés típusát!

Felhívjunk tagjaink figyelmét, hogy ügyintéző felületünk átalakult. A részletekről érdeklődjön ITT.
  • TagnyilvántartásTagnyilvántartásban szereplő adatok megtekintése, módosítás bejelentése.
  • Tagdíj ügyintézésTagdíjjal kapcsolatos ügyintézés, korrekciós felület, online fizetés, bizonylatok letöltése
  • Ügyfélszolgálati ügyekTagsággal, tagdíjjal kapcsolatos ügyek intézése, egyenleginformáció, illetve egyéb kérdések és kérések ami a tagságot érintik.
  • SzaktanácsadásSzaktanácsadói tevékenységgel kapcsolatos adatok megtekintése, módosítások kezdeményezése, akkreditált rendezvények listájának elérése.
  • Őstermelői/ ŐCSG nyilvántartással kapcsolatos ügyekAz őstermelők és az őstermelők családi gazdasága nyilvántartásba vételével, adatmódosítással, törléssel kapcsolatos ügyintézési elérhetőségek.
  • Családi mezőgazdasági társaságok nyilvántartásával kapcsolatos ügyintézésA családi mezőgazdasági társaságok minősítés kérelmezésének, adatmódosítás bejelentésének, minősítés törlésének ügyintézési elérhetősége.
  • Mezei őrszolgálatokElektronikus ügyintézés önkormányzatoknak a mezei őrszolgálatok nyilvántartásával és a fenntartásukhoz nyújtott állami hozzájárulás iránti kérelmek benyújtásához.
  • Duális képzőhelyek nyilvántartásba vételi kérelemA gazdálkodó szervezetek elektronikus úton is benyújthatják kérelmüket a duális képzőhelyek nyilvántartásába történő felvételükre.
  • Földművesek / Mezőgazdasági termelő szervezetekFöldműves nyilvántartásba vételhez igazolás kiállítása természetes személy esetében arról, hogy a természetes személy kérelmező a mezőgazdasági tevékenységet a kérelem benyújtását megelőző öt évből legalább három évben saját nevében és saját kockázatára folyamatosan folytatta, de az árbevétel - a három év alatt vagy ennek években meghatározott részében - azért maradt el, mert a mező-, erdőgazdasági célú beruházás még nem hasznosulhatott, illetőleg arról, hogy a szervezet legalább egy vezető tisztségviselője vagy a cégvezetője 3 éves üzemi gyakorlattal rendelkezik.
  • Kamarai meghatalmazásKamarai meghatalmazás létesítésének lehetősége az ügyfél számára elektronikus úton. A kamarai meghatalmazás alapján a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara eljárhat ügyfelei érdekében az agrártámogatásokkal kapcsolatos elektronikus ügyintézésben.
  • Okmányhitelesítés kérelemSzármazási bizonyítványok hitelesítése, kiadása, egyéb kereskedelmi dokumentumok láttamozása, valamint ezek nyilvántartása.
  • Szakmai ellenőrzési szakértői névjegyzék pályázati űrlapjaPályázati lehetőség a szakmai ellenőrzési szakértői névjegyzékbe kerüléshez, az agrár duális képzőhelyek nyilvántartásba-vételénél szakértői feladatok ellátása érdekében.
  • Vizsgafelügyelői névjegyzékPályázat benyújtása a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara által nyilvántartott viszgafelügyelői névjegyzékbe.
X

Válassza ki a kívánt ügyintézés típusát!

Felhívjunk tagjaink figyelmét, hogy ügyintéző felületünk átalakult. A részletekről érdeklődjön ITT.
X

E-ÜGYINTÉZÉS KAMARAI BELÉPÉS

...
Az e-Iroda felületre történő belépést követően tagságával és tagdíjával kapcsolatos ügyeket intézhet. Amennyiben szaktanácsadói tevékenységet végez, úgy a belépést követően tevékenységéhez kapcsolódó adatai is megjelennek.

Ha Ön még nem rendelkezik Kamarai nyilvántartási számmal, keresse fel ügyfélszolgálatunkat.

Hasznos tudnivalók az e-Iroda használatához


Lépjen be Kamarai nyilvántartási száma és jelszava megadásával!
Emlékezzen rám