Az állattenyésztési élelmiszerláncban tevékenykedő, hasonló gondolkodású uniós partnerekből álló ”Európai Állattenyésztés Hangja” elnevezésű csoport a Copa-Cogeca partnerségében indított kampányának keretében újabb kommunikációs anyagokat tett közzé. Alice Stanton-nal, az ír Királyi Sebészorvosi Egyetem professzorával készítettek interjút a húsfogyasztás táplálkozásunkban betöltött szerepéről és jelentőségéről.
Napjainkban számos különböző forrásból az hallható, hogy túl sok húst eszünk, és hogy ez káros az egészségünkre. De mi az igazság ezen állítások mögött, és milyen szerepet is játszik a hús a táplálkozásunkban?
Az állattenyésztési élelmiszerláncban tevékenykedő, hasonló gondolkodású uniós partnerekből álló ”Európai Állattenyésztés Hangja” elnevezésű csoport – melynek célja, hogy újra kiegyensúlyozott vitát teremtsen az állattenyésztési ágazat körül és tudományosan megalapozott tényekre alapulóan tájékoztassa a közvéleményt és a döntéshozókat – Alice Stanton-nal, az ír Királyi Sebészkollégium szakértőjével készített interjút a húsfogyasztás táplálkozásunkban betöltött szerepéről és jelentőségéről.
Ezen égető témákról készült, négy részből álló videóinterjúban a nemzetközileg elismert szakértővel az alábbi kérdések tekintették át:
1) Mennyi vörös húst eszünk valójában?
2) Rákos megbetegedések, elhízottság, szív- és érrendszeri betegségek. A vörös hús a probléma?
A belinkelt videóanyagok angol nyelven érhetőek el, azonban azokhoz magyar nyelvű felirat a ”Beállítások/Feliratok/Automatikus fordítás/Magyar” menü pontban beállítható (A ”Beállítások” ikon a jobb alsó ikonsorban a harmadik, fogaskerék ikon).
Javasoljuk, hogy nézzék meg a témához kapcsolódó, Frédéric Leroy-al a brüsszeli Vrije Kutatóegyetem professzorával a hús ellenes narratíváról és annak veszélyeiről készített interjút is, melyhez kapcsolódó videókat korábbi cikkünkben itt érhetik el.
Az ”Európai Állattenyésztés Hangja” elnevezésű csoport kampányához kapcsolódó korábbi cikkeink pedig itt érhetőek el.
Források:
European Livestock Voice – How much red meat do actually we eat?
European Livestock Voice – Cancer, obesity, cardiovascular diseases. Is red meat the problem?
European Livestock Voice – The Global Burden of Disease 2019: issues and contradictions identified by scientists
European Livestock Voice – The risk for children of a poor intake of animal-source food
NAK / Borovka Zsuzsa