A meleg, csapadékos időjárás miatt továbbra is a gombákra és a baktériumokra kell a leginkább figyelnünk.
A rozsdagombáknak különösen kedveznek a meleg, esős napok. Csipkebogyótermésen, orbáncfüvön, rózsán, mahónián, körtén és már a szedren is számolni kell velük.
1. kép: rozsdafertőzés szedren
Már korábban írtam a szőlőben induló peronoszpóra fertőzésről. Tovább nőtt a „fertőzési nyomás”, de a megfelelő szerkínálatnak köszönhetően sok kertben eddig sikerült kordában tartani a gombát. A „profik” a harmadik-negyedik permetezésnél tartanak.
Ha itt van a peronoszpóra, akkor a fitoftórával is számolni kell, mert egészen közeli rokonok. A gomba nagy károkat okozhat a paradicsomban, ahol paradicsomvész lett a neve és a krumpliban, ahol burgonyavészként emlegetik. Jól ismerik a tüneteit: vészes gyorsasággal, akár 2-3 nap alatt leszáradnak a bokrok levelei. (Nedves, párás szeptemberben lecsorog a gumóhoz, azt is tönkre teheti.) A kontakt réztartalmú gombaölők mellett pl. a propamokarb, a metiram, a ciazofamid hatóanyagokból készült egyes növényvédő szerek mindkét növényre engedélyezettek, míg az egyik azoxistrobin tartalmú a paradicsomban használható. Több permetezést is „megúszhatnak”, ha ellenálló fajtát választanak, szellős állományt alakítanak ki és nem öntözik felülről a növényeket. A hagymakivonatot, a mezei zsurlóból készült főzetet és a csalánkivonatot is ajánlják a fitoftóra ellen, lásd a biokultura.org-on.
Nagy melegben és a hirtelen változó hőmérsékleten vagy ha ingadozik a talaj és a levegő nedvessége, akkor a paradicsom, a paprika, de pl. a cukkini sem tudja felvenni a talajból a kalciumot. Hiánya csúcsrothadás formájában jelentkezik a termés csúcsi részén. Kalciumtartalmú lombtrágyákkal lehet pótolni a hiányát. A szüretig többször ismételhetik a permetezést pl. az almában is, a tároláskori foltosság megelőzésére.
Hullik a leander levele. A baktériumok terjedéséhez mindig a cseppfolyós víz jelenléte is szükséges. Származhat ez a csapadékból vagy a helytelenül elvégzett, a leveleket is elérő öntözővízből. Az aszályos, száraz időjárásban elszoktunk a baktériumos fertőzésektől. A leanderen az idén feléledtek és máris fertőztek. Bármelyik rézkészítmény és bármelyik tapadásfokozó együttes permetezésével védekezhetünk ellenük.
2. kép: leander baktériumos fertőzése
Zsigó György / NMNK