Mezőgazdasági termelés

Rendkívüli meleg, korai fakadás – megszokottól eltérő helyzet.

Meteorológia:

Az elmúlt 10 napra vetített átlaghőmérséklet 5-7°C-kal meghaladja a sokéves átlagot! A nappali maximumok 26-28°C, az éjjeli minimumok is 12-13°C között mozognak. Az átlagos hőmérséklet így 15-16°C-ként alakul április elején. Április hónapban 6-80 mm eső esett - a tág határok térbeli eloszlását a met.hu ábráján szemléltetjük.

Az aszály hatása már fokozottan jelentkezik az Alföldön, a napi párolgás eléri a 4-5 mm-t, és rendkívül erős a szél szárító hatása is. A szőlőre egyelőre még nem jelent veszélyt a csapadék hiánya.

1. kép: csapadékösszeg (forrás: met.hu)

 

Fenológia:

Robbant a természet a húsvéti melegek következtében, gyakorlatilag minimális könnyezés után már vannak területek/fajták, ahol 4 leveles állapotban van a szőlő! BBCH skála szerinti 05-12-es stádium között tart a fejlődés, de napról-napra változik, gyorsul. Körülbelül 2-2,5 héttel előbb jár a fejlődésben a növény az ilyenkor megszokottól.

2. kép: szőlő fenológia

 

05 Rügyfakadás, láthatóvá válik a hajtáscsúcs. A szőlő kezdetben lassan növekszik, majd a hőmérséklet emelkedésével a hajtásnövekedés üteme is egyre gyorsul.

07 Megjelennek a levelek rozetta alakban, az alapi részt azonban még védi a rügypikkely és a rügygyapot.

09 Kifejlődnek az első levelek (2-3 db). Kialakul a fajtára jellemző hajtáscsúcs (vitorla).

12 A fejlett levelek száma eléri az 5-6-ot, s a virágzatkezdemény láthatóvá válik. A hajtásnövekedés erős.

3-4. kép: Királyleányka szőlő, 2024.04.08., Tata-Grébics (Fotó: Dr. Mikóczy Nárcisz)

 

Munkaműveletek:

A metszést, kötözést, támrendszer javítását, a sorközök művelését, mulcsozását többnyire befejezték. Zajlanak a gyomirtó szeres kezelések, de csak vontatottan lehet haladni a rendkívül erős szél miatt.

 

Gombabetegségek:

1. Peronoszpóra

A 2023-as év után úgy vélem, tiszteletből is kezdjük ezzel a betegséggel a növényvédelmi helyzet értékelését.

A tavalyi év emlékezetes marad minden szőlész életében. A régóta (soha?) nem látott fertőzés mély nyomott hagyott bennünk, és sajnos az idei évre is hatással lehet. Áttelelő képletben, oospórban nincs hiány az ültetvényekben. Csapadékos volt az ősz és a tél is, abban nem reménykedhetünk, hogy kiszáradtak volna. Nagy kérdés, milyen lesz a következő napok/hetek időjárása. A növény lassan eléri a fogékony fenológiai állapotot. Egy rövid ismétlés tavalyról: mi is kell az első fertőzéshez? A gomba 3 menetben jut el a fertőzésig. Az oospórák csírázásához nedveségre van szükség, ez az első fázis. Ezt követően makrosporangiumok képződnek – második fázis – és ezeken zoospórák fejlődnek, ez a harmadik fázis. Mindháromhoz csapadékra/nedvességre van szükség, tehát a csírázáshoz, a fertőzéshez és a terjedéshez IS CSAPADÉKRA van szükség! A fertőzés akkor következik be, ha a levél eléri a 3-5 cm-es átmérőt, a hőmérséklet ekkor már 10°C felett van, továbbá hullik annyi eső, mely a zoospórákat a talajról az alsó levelekre felveri. Ezek a zoospórák indítják el a fertőzést és jutnak be a növényi szövetekbe, a fiatal levelekre, hajtásokra, fürtökre, Illetve a szél segítségével is eljuthatnak az esőcseppek a lombozatra. Ha bármelyik fázisban zavar lép fel, a fertőzés mértéke csökken/meghiúsul.

Abban reménykedhetünk, hogy ősszel és már tavasszal is, fakadás előtt volt lehetősége a makrosporangiumoknak, ezt jelezték a Defenso iMetos készülékei is. Több helyen március közepén, végén és április elején is lehetett kedvező feltétel a makrosporangiumok számára - még mielőtt a növény fogékony stádiumba lépett volna.

1. ábra: makrosporangiumok (Neszmély)

 

2. Lisztharmat

Mi kell a fertőzéshez? 10°C feletti hőmérséklet és minimum 3 órás levélnedvesség, meteorológiai szempontból. Ha ehhez kapcsolódik már olyan levélnagyság, mely megközelíti a 2 cm-es átmérőt, a fertőzés bekövetkezett.

Erre is volt esély már április 5-én, bár akkor még valószínűleg nem következett be a fertőzés, kevés ültetvény volt, ami már fogékony fenológiai stádiumot elérte.

2. ábra: lisztharmat (Neszmély)

 

Kártevők

Sok helyen a szőlő levélatka még az ilyen intenzív időszakban is visszaveti a fejlődésben a növényt. Szívogatások nyomai láthatók, illetve heterogén fejlődés tőkén belül is. A rügykárosítókról is kaptunk jelzéseket, a májusi cserebogár is okozhat kárt. A tarka szőlőmoly rajzását figyeljük, bár nem szoktunk hozzá ilyen korán! Tatán 24 óra alatt 80 fogást rögzítettünk, ami ilyen tájt szokatlanul magas! A rajzásdinamika alapján várhatóan igen korai védekezésre lesz szükség, akár már az első kezelésben!

Érdemes napi szinten figyelni az állomás adatait és a betegségjelző modelleket. A hét közepén enyhe lehűlés várható és a jövő hétre csapadék, valamint jelentősebb lehűlésre számíthatunk- ezzel a gyors fejlődés lassulni fog.

 

Forrás: defenso.hu

 

Címkék:

Kapcsolat

Nemzeti Agrárgazdasági Kamara

Székhely: 1115 Budapest, Bartók Béla út 105-113. (Bartók Udvar)

Adószám: 18399257-2-43

E-mail: ugyfelszolgalat@nak.hu

Zöld szám: +36 80 900 365

Személyes ügyfélfogadás

 

Falugazdász iroda elérhetősége

Őstermelői adatok lekérdezése

Youtube

Facebook

LinkedIn

Instagram

X

Válassza ki a kívánt ügyintézés típusát!

Felhívjunk tagjaink figyelmét, hogy ügyintéző felületünk átalakult. A részletekről érdeklődjön ITT.
  • TagnyilvántartásTagnyilvántartásban szereplő adatok megtekintése, módosítás bejelentése.
  • Tagdíj ügyintézésTagdíjjal kapcsolatos ügyintézés, korrekciós felület, online fizetés, bizonylatok letöltése
  • Ügyfélszolgálati ügyekTagsággal, tagdíjjal kapcsolatos ügyek intézése, egyenleginformáció, illetve egyéb kérdések és kérések ami a tagságot érintik.
  • SzaktanácsadásSzaktanácsadói tevékenységgel kapcsolatos adatok megtekintése, módosítások kezdeményezése, akkreditált rendezvények listájának elérése.
  • Őstermelői/ ŐCSG nyilvántartással kapcsolatos ügyekAz őstermelők és az őstermelők családi gazdasága nyilvántartásba vételével, adatmódosítással, törléssel kapcsolatos ügyintézési elérhetőségek.
  • Családi mezőgazdasági társaságok nyilvántartásával kapcsolatos ügyintézésA családi mezőgazdasági társaságok minősítés kérelmezésének, adatmódosítás bejelentésének, minősítés törlésének ügyintézési elérhetősége.
  • Mezei őrszolgálatokElektronikus ügyintézés önkormányzatoknak a mezei őrszolgálatok nyilvántartásával és a fenntartásukhoz nyújtott állami hozzájárulás iránti kérelmek benyújtásához.
  • 1 ha alatti belterületi telkek mezőgazdasági művelésének igazolásaAz 1 hektár alatti, művelés alól kivett belterületi telkek szőlő, szántó, gyümölcsös, kert művelési ág szerinti megművelésének igazolása iránti kérelmek benyújtása elektronikus úton.
  • Duális képzőhelyek nyilvántartásba vételi kérelemA gazdálkodó szervezetek elektronikus úton is benyújthatják kérelmüket a duális képzőhelyek nyilvántartásába történő felvételükre.
  • Földművesek / Mezőgazdasági termelő szervezetekFöldműves nyilvántartásba vételhez igazolás kiállítása természetes személy esetében arról, hogy a természetes személy kérelmező a mezőgazdasági tevékenységet a kérelem benyújtását megelőző öt évből legalább három évben saját nevében és saját kockázatára folyamatosan folytatta, de az árbevétel - a három év alatt vagy ennek években meghatározott részében - azért maradt el, mert a mező-, erdőgazdasági célú beruházás még nem hasznosulhatott, illetőleg arról, hogy a szervezet legalább egy vezető tisztségviselője vagy a cégvezetője 3 éves üzemi gyakorlattal rendelkezik.
  • Kamarai meghatalmazásKamarai meghatalmazás létesítésének lehetősége az ügyfél számára elektronikus úton. A kamarai meghatalmazás alapján a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara eljárhat ügyfelei érdekében az agrártámogatásokkal kapcsolatos elektronikus ügyintézésben.
  • Okmányhitelesítés kérelemSzármazási bizonyítványok hitelesítése, kiadása, egyéb kereskedelmi dokumentumok láttamozása, valamint ezek nyilvántartása.
  • Szakmai ellenőrzési szakértői névjegyzék pályázati űrlapjaPályázati lehetőség a szakmai ellenőrzési szakértői névjegyzékbe kerüléshez, az agrár duális képzőhelyek nyilvántartásba-vételénél szakértői feladatok ellátása érdekében.
  • Vizsgafelügyelői névjegyzékPályázat benyújtása a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara által nyilvántartott viszgafelügyelői névjegyzékbe.
X

Válassza ki a kívánt ügyintézés típusát!

Felhívjunk tagjaink figyelmét, hogy ügyintéző felületünk átalakult. A részletekről érdeklődjön ITT.
X

E-ÜGYINTÉZÉS KAMARAI BELÉPÉS

...
Az e-Iroda felületre történő belépést követően tagságával és tagdíjával kapcsolatos ügyeket intézhet. Amennyiben szaktanácsadói tevékenységet végez, úgy a belépést követően tevékenységéhez kapcsolódó adatai is megjelennek.

Ha Ön még nem rendelkezik Kamarai nyilvántartási számmal, keresse fel ügyfélszolgálatunkat.

Hasznos tudnivalók az e-Iroda használatához


Lépjen be Kamarai nyilvántartási száma és jelszava megadásával!
Emlékezzen rám