Mezőgazdasági termelés

Az elmúlt két hétben sokféle szélsőséggel szembesültünk: mind a hőmérsékletet, mind a csapadékot illetően. Április 17-én véget ért a korai tavaszi nyár, és beköszöntött a téli időjárás.

A hőmérséklet 27 °C-ról nullára esett vissza két nap alatt; sőt, van, ahol ez alá csökkent. Akkor főleg Eger, Mátra környékéről és alföldi területekről jeleztek fagykárt, majd az elmúlt pár napban csaknem minden borvidéken láthatóvá váltak elfagyott táblarészek - amiről eddig nem is sejtettük, hogy károsodtak. Amilyen hirtelen jött a fagyos időszak, olyan gyors a felmelegedés is, április 27-től kezdődően, mára 24°C-os maximumokkal, igaz, reggelente visszaesik 5-6 °C-ra a hőmérséklet. Közben április 16-án és 24-én is országosan hullott csapadék (Neszmélyen például 58 mm). A második hullámban 20-30 mm eső esett.

 

1. grafikon: hőmérsékleti grafikon

2. grafikon: páratartalom grafikon

 

1. kép: Bal oldal: Irsai Olivér, jobb oldal: Ottonel muskotály (Szomód, Kalácshegy 2024.04.29.)

2. kép: Elfagyott Cserszegi fűszeres hajtás (Tata, Látó-hegy 2024.04.25.)

 

 3. kép: 2024.04.30.-ig egy hét csapadék összege (forrás: fieldclimate.com)

 

Fenológia:

A rendkívül korai fakadást követően kéthetes stagnálás következett. Voltak területek/fajták, ahol 2-4 leveles, másutt 40 cm-es hajtás-fejlettségnél állt meg a növekedés. A felmelegedéssel párhuzamosan újra „visszatért az élet”, jelenleg rendkívül heterogének a területek, a 6 leveles állapottól fürtmegnyúlásig sokféle fenológiai stádiummal találkozhatunk.

 

Szőlészeti munkák:

A gyomirtást, mulcsolást/sorközművelést mindenütt elvégezték, sőt, az első kaszálások is megtörténtek. A permetezések közül van, aki az első-vagy második fordulónál tart, mások viszont még nem kezelték az ültetvényeket. Nehéz döntést hozni ilyen szélsőséges helyzetben.

 

Növényvédelem:

Lisztharmat:

A szőlő lisztharmat aszkospóra-szóródás, ami a primer fertőzést okozza, április 15-17 között mindenütt megtörtént. Ezt a készülékek pontosan jelezték:

3. grafikon: lisztharmat aszkospóra sodródás

 

Az ábrán is látható, hogy volt egy esély április 5-e környékén, de ott, ahol fenológiailag nem volt fogékony a növény, nem volt relevanciája. Voltak azonban borvidékek (Villány, Szekszárd), ahol ebből a fertőzésből már megjelentek az első lisztharmat-tünetek. Az ország nagy részén azonban ez az április közepi fertőzés általános. Kérdés: mikor jelennek meg a tünetek? Ez csakis a hőmérséklettől függ, és pontosan megmutatja a Delp-modell:

A hűvös periódusban, az aszkospóra-szóródás után (április 17-26) az átlaghőmérséklet nem érte el a 8 °C-ot, ezen a hőmérsékleten pedig 17 nap körül van a lappangási idő. A felmelegedéssel ez az időszak hirtelen lecsökkent, jelenleg 7 nap körüli. Vagyis a napokban mindenütt megjelenhetnek a primer lisztharmat-tünetek. Fontos, hogy a LAPPANGÁSI IDŐN BELÜL permetezzünk! Ha ezt elmulasztjuk már csak kuratívan tudunk védekezni a gomba ellen.

 4. kép: Kékfrankos, Eger, 2024.04.27.

 

Javasolt hatóanyagok:

  • kén
  • fluxapiroxad
  • mefentriflukonazol

 

A peronoszpóra-modell egyelőre nem jelezte 100%-ban a fertőzés esélyét. A csapadékkal együtt érkezett a lehűlés is és nem érte el a 10 °C-ot az átlaghőmérséklet. A várható esővel már alkalmas lesz mind a csapadék, mind a hőmérsékleti viszony is a fertőzéshez. Érdemes tehát rá is figyelni!

Javasolt hatóanyagok:

  • ditianon + kálium-foszfonát

 

Kártevők:

A szőlő levélatka és tripsz rengeteg területen fogta vissza az egyébként is gyengén/egyáltalán nem fejlődő hajtásokat. Az alacsony hőmérséklet kedvezett nekik, nem tudott „kiugrani alóla” a növény. Ahol indokolt, feltétlen végezzünk rovarölőszeres kezelést!

A tarka szőlőmoly csapda - fogásai eléggé hektikusan alakulnak az idén - ugyanúgy, mint a hőmérséklet. Úgy nézett ki, hogy rajzáscsúcs közeledik, majd lehűlt a levegő és a fogásszám nullára esett vissza. Az újabb nemzedék most kezd felszaporodni, így kövessük nyomon a rajzásdinamikát!

BASF / dr. Mikóczy Nárcisz

 

Címkék:

Kapcsolat

Nemzeti Agrárgazdasági Kamara

Székhely: 1115 Budapest, Bartók Béla út 105-113. (Bartók Udvar)

Adószám: 18399257-2-43

E-mail: ugyfelszolgalat@nak.hu

Zöld szám: +36 80 900 365

Személyes ügyfélfogadás

 

Falugazdász iroda elérhetősége

Őstermelői adatok lekérdezése

Youtube

Facebook

LinkedIn

Instagram

X

Válassza ki a kívánt ügyintézés típusát!

Felhívjunk tagjaink figyelmét, hogy ügyintéző felületünk átalakult. A részletekről érdeklődjön ITT.
  • TagnyilvántartásTagnyilvántartásban szereplő adatok megtekintése, módosítás bejelentése.
  • Tagdíj ügyintézésTagdíjjal kapcsolatos ügyintézés, korrekciós felület, online fizetés, bizonylatok letöltése
  • Ügyfélszolgálati ügyekTagsággal, tagdíjjal kapcsolatos ügyek intézése, egyenleginformáció, illetve egyéb kérdések és kérések ami a tagságot érintik.
  • SzaktanácsadásSzaktanácsadói tevékenységgel kapcsolatos adatok megtekintése, módosítások kezdeményezése, akkreditált rendezvények listájának elérése.
  • Őstermelői/ ŐCSG nyilvántartással kapcsolatos ügyekAz őstermelők és az őstermelők családi gazdasága nyilvántartásba vételével, adatmódosítással, törléssel kapcsolatos ügyintézési elérhetőségek.
  • Családi mezőgazdasági társaságok nyilvántartásával kapcsolatos ügyintézésA családi mezőgazdasági társaságok minősítés kérelmezésének, adatmódosítás bejelentésének, minősítés törlésének ügyintézési elérhetősége.
  • Mezei őrszolgálatokElektronikus ügyintézés önkormányzatoknak a mezei őrszolgálatok nyilvántartásával és a fenntartásukhoz nyújtott állami hozzájárulás iránti kérelmek benyújtásához.
  • Duális képzőhelyek nyilvántartásba vételi kérelemA gazdálkodó szervezetek elektronikus úton is benyújthatják kérelmüket a duális képzőhelyek nyilvántartásába történő felvételükre.
  • Földművesek / Mezőgazdasági termelő szervezetekFöldműves nyilvántartásba vételhez igazolás kiállítása természetes személy esetében arról, hogy a természetes személy kérelmező a mezőgazdasági tevékenységet a kérelem benyújtását megelőző öt évből legalább három évben saját nevében és saját kockázatára folyamatosan folytatta, de az árbevétel - a három év alatt vagy ennek években meghatározott részében - azért maradt el, mert a mező-, erdőgazdasági célú beruházás még nem hasznosulhatott, illetőleg arról, hogy a szervezet legalább egy vezető tisztségviselője vagy a cégvezetője 3 éves üzemi gyakorlattal rendelkezik.
  • Kamarai meghatalmazásKamarai meghatalmazás létesítésének lehetősége az ügyfél számára elektronikus úton. A kamarai meghatalmazás alapján a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara eljárhat ügyfelei érdekében az agrártámogatásokkal kapcsolatos elektronikus ügyintézésben.
  • Okmányhitelesítés kérelemSzármazási bizonyítványok hitelesítése, kiadása, egyéb kereskedelmi dokumentumok láttamozása, valamint ezek nyilvántartása.
  • Szakmai ellenőrzési szakértői névjegyzék pályázati űrlapjaPályázati lehetőség a szakmai ellenőrzési szakértői névjegyzékbe kerüléshez, az agrár duális képzőhelyek nyilvántartásba-vételénél szakértői feladatok ellátása érdekében.
  • Vizsgafelügyelői névjegyzékPályázat benyújtása a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara által nyilvántartott viszgafelügyelői névjegyzékbe.
X

Válassza ki a kívánt ügyintézés típusát!

Felhívjunk tagjaink figyelmét, hogy ügyintéző felületünk átalakult. A részletekről érdeklődjön ITT.
X

E-ÜGYINTÉZÉS KAMARAI BELÉPÉS

...
Az e-Iroda felületre történő belépést követően tagságával és tagdíjával kapcsolatos ügyeket intézhet. Amennyiben szaktanácsadói tevékenységet végez, úgy a belépést követően tevékenységéhez kapcsolódó adatai is megjelennek.

Ha Ön még nem rendelkezik Kamarai nyilvántartási számmal, keresse fel ügyfélszolgálatunkat.

Hasznos tudnivalók az e-Iroda használatához


Lépjen be Kamarai nyilvántartási száma és jelszava megadásával!
Emlékezzen rám