Mezőgazdasági termelés

32/1999 évi FVM rendelet 2011 óta írja elő, hogy az ötvennél több szarvasmarhát tartó tenyészeteknek állatjóléti felelőst kell kijelölniük. 2013-tól már az is jogszabályi követelmény, hogy csak az lehet állatjóléti felelős, aki részt vett a Nébih erre vonatkozó képzésén és megszerzi a képesítésről szóló bizonyítványt. Jóllehet 11 éve él ez az előírás, mégis sok húsmarhatartó az állatjóléti támogatási felhívás megjelenéséig nem tett eleget ennek az előírásnak.

Az állatjóléti támogatások jogosultsági alapfeltétele, hogy a kérelmezők megfeleljenek a fenti rendeleti előírásnak, vagyis mindenki, akinek az ENAR nyilvántartás szerint május 1-én ötvennél több szarvasmarha volt a tenyészetében, csak akkor adhat be sikeres kérelmet, ha van olyan dokumentuma, amivel május 1. előtt megszerzett állatjóléti felelős bizonyítvánnyal rendelkező személyt jelöl ki. A kijelölő okirat sablon ITT elérhető.

A MÁSZ, az AM, a MÁK és a Nébih közötti megállapodás értelmében, azoknak a bizonyítványát a Kincstár elfogadja, akik május 1. előtt végezték el a képzést, függetlenül attól, hogy a dokumentumon a keltezés május 1. utáni. A MÁSZ szervezésében április 22-én Debrecenbenés 24-én Keszthelyen került sor állatjóléti felelős képzésre. Akik ezeken részt vettek és sikeres vizsgát tettek, a bizonyítványukon szereplő dátumtól függetlenül megfelelnek a jogosultsági előírásnakAkik május 27-én a Miskolcon tartott képzésen szerezték meg ezt a képesítést, azoknak július 1-ig meg kell valakit bízniuk, ki kell valakit jelölniük, aki május 1. előtt szerzett állatjóléti képesítést.

Aki 2024 május 1-én legalább ötven szarvasmarhával rendelkezett, annak alapfeltétel, hogy legyen állatjóléti felelőse, akinek ennél kevesebb szarvasmarhája volt, annak a képesítés megszerzése nem alapfeltétel, ugyanakkor plusz pontot kap érte.

A kérelem bírálatánál 20 pontot kap, akinél nem alapfeltétel, hogy legyen állatjóléti felelős a telepen (vagyis 50-nél kevesebb húsmarhája van) de ennek ellenére rendelkezik ilyen képesítéssel és a képzést május 1. előtt végezte el vagy ha nincs ilyen papírja, akkor ki tud valakit jelölni (megbízással), akinek május 1. előtt meg volt ez a képesítése.

15 pontot kap az, akinek alapfeltétel, hogy rendelkezzen ezzel a képesítéssel, vagyis akinek 50-nél több szarvasmarhája van és be tudja mutatni vagy a saját bizonyítványát vagy a megbízást valaki részére, aki állatjóéti felelős.

Egy példa: Az ENAR nyilvántartásban 53 szarvasmarhája van valakinek és május 27-én végezte el a képzést. Neki ideiglenesen 2024 július 1-ig ki kell jelölnie és megbíznia egy olyan személyt, aki május 1. előtt szerezte meg ezt a képesítését. Július 1. után már ő lesz az állatjóléti felelős és a saját bizonyítványával tudja majd igazolni a feltételnek való megfelelést.

Forrás: Magyar Állattenyésztők Szövetsége

Kijelölő sablon forrása: MSZTE (Magyar Szürke Szarvasmarhát Tenyésztők Egyesülete)

NAK / Németh Csaba

Címkék:

Kapcsolat

Nemzeti Agrárgazdasági Kamara

Székhely: 1115 Budapest, Bartók Béla út 105-113. (Bartók Udvar)

Adószám: 18399257-2-43

E-mail: ugyfelszolgalat@nak.hu

Zöld szám: +36 80 900 365

Személyes ügyfélfogadás

 

Falugazdász iroda elérhetősége

Őstermelői adatok lekérdezése

Youtube

Facebook

LinkedIn

Instagram

X

Válassza ki a kívánt ügyintézés típusát!

Felhívjunk tagjaink figyelmét, hogy ügyintéző felületünk átalakult. A részletekről érdeklődjön ITT.
 • TagnyilvántartásTagnyilvántartásban szereplő adatok megtekintése, módosítás bejelentése.
 • Tagdíj ügyintézésTagdíjjal kapcsolatos ügyintézés, korrekciós felület, online fizetés, bizonylatok letöltése
 • Ügyfélszolgálati ügyekTagsággal, tagdíjjal kapcsolatos ügyek intézése, egyenleginformáció, illetve egyéb kérdések és kérések ami a tagságot érintik.
 • SzaktanácsadásSzaktanácsadói tevékenységgel kapcsolatos adatok megtekintése, módosítások kezdeményezése, akkreditált rendezvények listájának elérése.
 • Őstermelői/ ŐCSG nyilvántartással kapcsolatos ügyekAz őstermelők és az őstermelők családi gazdasága nyilvántartásba vételével, adatmódosítással, törléssel kapcsolatos ügyintézési elérhetőségek.
 • Családi mezőgazdasági társaságok nyilvántartásával kapcsolatos ügyintézésA családi mezőgazdasági társaságok minősítés kérelmezésének, adatmódosítás bejelentésének, minősítés törlésének ügyintézési elérhetősége.
 • Mezei őrszolgálatokElektronikus ügyintézés önkormányzatoknak a mezei őrszolgálatok nyilvántartásával és a fenntartásukhoz nyújtott állami hozzájárulás iránti kérelmek benyújtásához.
 • 1 ha alatti belterületi telkek mezőgazdasági művelésének igazolásaAz 1 hektár alatti, művelés alól kivett belterületi telkek szőlő, szántó, gyümölcsös, kert művelési ág szerinti megművelésének igazolása iránti kérelmek benyújtása elektronikus úton.
 • Duális képzőhelyek nyilvántartásba vételi kérelemA gazdálkodó szervezetek elektronikus úton is benyújthatják kérelmüket a duális képzőhelyek nyilvántartásába történő felvételükre.
 • Földművesek / Mezőgazdasági termelő szervezetekFöldműves nyilvántartásba vételhez igazolás kiállítása természetes személy esetében arról, hogy a természetes személy kérelmező a mezőgazdasági tevékenységet a kérelem benyújtását megelőző öt évből legalább három évben saját nevében és saját kockázatára folyamatosan folytatta, de az árbevétel - a három év alatt vagy ennek években meghatározott részében - azért maradt el, mert a mező-, erdőgazdasági célú beruházás még nem hasznosulhatott, illetőleg arról, hogy a szervezet legalább egy vezető tisztségviselője vagy a cégvezetője 3 éves üzemi gyakorlattal rendelkezik.
 • Kamarai meghatalmazásKamarai meghatalmazás létesítésének lehetősége az ügyfél számára elektronikus úton. A kamarai meghatalmazás alapján a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara eljárhat ügyfelei érdekében az agrártámogatásokkal kapcsolatos elektronikus ügyintézésben.
 • Okmányhitelesítés kérelemSzármazási bizonyítványok hitelesítése, kiadása, egyéb kereskedelmi dokumentumok láttamozása, valamint ezek nyilvántartása.
 • Szakmai ellenőrzési szakértői névjegyzék pályázati űrlapjaPályázati lehetőség a szakmai ellenőrzési szakértői névjegyzékbe kerüléshez, az agrár duális képzőhelyek nyilvántartásba-vételénél szakértői feladatok ellátása érdekében.
 • Vizsgafelügyelői névjegyzékPályázat benyújtása a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara által nyilvántartott viszgafelügyelői névjegyzékbe.
X

Válassza ki a kívánt ügyintézés típusát!

Felhívjunk tagjaink figyelmét, hogy ügyintéző felületünk átalakult. A részletekről érdeklődjön ITT.
X

E-ÜGYINTÉZÉS KAMARAI BELÉPÉS

...
Az e-Iroda felületre történő belépést követően tagságával és tagdíjával kapcsolatos ügyeket intézhet. Amennyiben szaktanácsadói tevékenységet végez, úgy a belépést követően tevékenységéhez kapcsolódó adatai is megjelennek.

Ha Ön még nem rendelkezik Kamarai nyilvántartási számmal, keresse fel ügyfélszolgálatunkat.

Hasznos tudnivalók az e-Iroda használatához


Lépjen be Kamarai nyilvántartási száma és jelszava megadásával!
Emlékezzen rám