Számos bevásárló közösség működik már az országban, amelyek a vásárlási szokások átalakulásával a rövid ellátási lánc fontos szereplőivé váltak. A helyi piacok mellett érdemes ezeket a kezdeményezéseket is megismerni, amelyeket cikksorozatunkban mutatunk be.
A bevásárlóközösségek olyan önkéntes alapon szerveződő vásárlói csoportok, amelyekben a termelők és vásárlók közvetlen kapcsolatba kerülnek egymással, a közösséget működtető szervezők, önkéntesek közreműködésével. Jellemzően egy online előrendelő felületet vagy webáruházat működtetnek, amely alapján a szervezők gyűjtik össze a termelők kínálatát és a rendeléseket, hogy aztán heti vagy meghatározott rendszerességgel adják át a termékeket a vásárlóknak egy kijelölt átadóponton. Amikor piacos rendszerben működik egy kosárközösség, akkor a piaci vásárláshoz hasonlóan lehetőség nyílik a vevők és termelők közvetlen találkozására. A termelőknek az átadóponton rövidebb időt kell eltölteniük, mint egy szokásos piaci napon, és mivel elsősorban előrendelés alapján lehet vásárolni, az árukészlet és a bevétel is jobban kalkulálhatóvá válik. A másik megoldás a dobozrendszeres átadás, ilyenkor a termelők elviszik az átadópontra a termékeiket, amelyeket a szervezők, önkéntesek készítenek össze egy dobozba és ők adják át a vásárlóknak.
Korábban a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara már készített egy riportfilmet a Budafoki Kosárközösségről, amelyben a bevásárló közösségek működéséről és előnyeiről kérdeztük a szervezőket, termelőket és a vásárlókat.
Ezúttal egy újabb – az ország nyugati régiójában működő - közösséget mutatunk be, a kisfilmet az alábbi linken tekinthetik meg.
Az Alpokalja-Fertő-Táj Kosárközösség egy bevásárló közösség a termelők és a vevők által létrehozva az egészséges táplálkozásért, a környezetvédelemért és a helyi gazdaság növekedéséért. Egy nagyon lelkes, önkéntesekből álló csapat tevékenykedik azon, hogy alulról szerveződően megteremtsen egy olyan lehetőséget, ahol a jó minőségű helyi és hazai termékek találkozhatnak a vásárlóikkal. Alapvetően élelmiszerek (húsok, fűszerek, tej-tejtermékek, mézek, gyümölcsök, gyógynövények, száraz tészták, tojás…stb.), valamit kézműves termékek és kozmetikumok kerülnek a kosarakba. Céljuk, hogy egészséges, ember-és természetbarát élelmiszereket kapjanak a vásárlóik, valamint hogy támogassák a helyi gazdaság fennmaradását, működését.
Mitől lesz különleges a kosár? Attól, hogy helyi, hazai, egészséges, környezetbarát, előre tervezhető, tudatos és egyszerű.
További információ az Alpokalja-Fertő-Táj Kosárközösség honlapján található.
Forrás: Alpokalja-Fertő-Táj Kosárközösség, Budafoki Kosár
NAK / Tószegi-Faggyas Katalin