REL együttműködés

Számos bevásárló közösség működik már az országban, amelyek a vásárlási szokások átalakulásával a rövid ellátási lánc fontos szereplőivé váltak. A helyi piacok mellett érdemes ezeket a kezdeményezéseket is megismerni, amelyeket cikksorozatunkban mutatunk be.

A bevásárlóközösségek olyan önkéntes alapon szerveződő vásárlói csoportok, amelyekben a termelők és vásárlók közvetlen kapcsolatba kerülnek egymással, a közösséget működtető szervezők, önkéntesek közreműködésével. Jellemzően egy online előrendelő felületet vagy webáruházat működtetnek, amely alapján a szervezők gyűjtik össze a termelők kínálatát és a rendeléseket, hogy aztán heti vagy meghatározott rendszerességgel adják át a termékeket a vásárlóknak egy kijelölt átadóponton. Amikor piacos rendszerben működik egy kosárközösség, akkor a piaci vásárláshoz hasonlóan lehetőség nyílik a vevők és termelők közvetlen találkozására. A termelőknek az átadóponton rövidebb időt kell eltölteniük, mint egy szokásos piaci napon, és mivel elsősorban előrendelés alapján lehet vásárolni, az árukészlet és a bevétel is jobban kalkulálhatóvá válik. A másik megoldás a dobozrendszeres átadás, ilyenkor a termelők elviszik az átadópontra a termékeiket, amelyeket a szervezők, önkéntesek készítenek össze egy dobozba és ők adják át a vásárlóknak.

Korábban a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara már készített egy riportfilmet a Budafoki Kosárközösségről, amelyben a bevásárló közösségek működéséről és előnyeiről kérdeztük a szervezőket, termelőket és a vásárlókat.  

Ezúttal egy újabb – az ország nyugati régiójában működő - közösséget mutatunk be, a kisfilmet az alábbi linken tekinthetik meg.

Az Alpokalja-Fertő-Táj Kosárközösség egy bevásárló közösség a termelők és a vevők által létrehozva az egészséges táplálkozásért, a környezetvédelemért és a helyi gazdaság növekedéséért. Egy nagyon lelkes, önkéntesekből álló csapat tevékenykedik azon, hogy alulról szerveződően megteremtsen egy olyan lehetőséget, ahol a jó minőségű helyi és hazai termékek találkozhatnak a vásárlóikkal. Alapvetően élelmiszerek (húsok, fűszerek, tej-tejtermékek, mézek, gyümölcsök, gyógynövények, száraz tészták, tojás…stb.), valamit kézműves termékek és kozmetikumok kerülnek a kosarakba. Céljuk, hogy egészséges, ember-és természetbarát élelmiszereket kapjanak a vásárlóik, valamint hogy támogassák a helyi gazdaság fennmaradását, működését.

Mitől lesz különleges a kosár? Attól, hogy helyi, hazai, egészséges, környezetbarát, előre tervezhető, tudatos és egyszerű.


További információ az Alpokalja-Fertő-Táj Kosárközösség honlapján található.

 

Forrás: Alpokalja-Fertő-Táj Kosárközösség, Budafoki Kosár

NAK / Tószegi-Faggyas Katalin

 

 

Címkék:

Kapcsolat

Nemzeti Agrárgazdasági Kamara

Székhely: 1115 Budapest, Bartók Béla út 105-113. (Bartók Udvar)

Adószám: 18399257-2-43

E-mail: ugyfelszolgalat@nak.hu

Zöld szám: +36 80 900 365

Személyes ügyfélfogadás

 

Ügyfélszolgálati irodák elérhetőségei

Őstermelői adatok lekérdezése

Youtube

Facebook

LinkedIn

Instagram

X

Válassza ki a kívánt ügyintézés típusát!

Felhívjunk tagjaink figyelmét, hogy ügyintéző felületünk átalakult. A részletekről érdeklődjön ITT.
 • TagnyilvántartásTagnyilvántartásban szereplő adatok megtekintése, módosítás bejelentése.
 • Tagdíj ügyintézésTagdíjjal kapcsolatos ügyintézés, korrekciós felület, online fizetés, bizonylatok letöltése
 • Ügyfélszolgálati ügyekTagsággal, tagdíjjal kapcsolatos ügyek intézése, egyenleginformáció, illetve egyéb kérdések és kérések ami a tagságot érintik.
 • SzaktanácsadásSzaktanácsadói tevékenységgel kapcsolatos adatok megtekintése, módosítások kezdeményezése, akkreditált rendezvények listájának elérése.
 • Őstermelői/ ŐCSG nyilvántartással kapcsolatos ügyekAz őstermelők és az őstermelők családi gazdasága nyilvántartásba vételével, adatmódosítással, törléssel kapcsolatos ügyintézési elérhetőségek.
 • Családi mezőgazdasági társaságok nyilvántartásával kapcsolatos ügyintézésA családi mezőgazdasági társaságok minősítés kérelmezésének, adatmódosítás bejelentésének, minősítés törlésének ügyintézési elérhetősége.
 • Mezei őrszolgálatokElektronikus ügyintézés önkormányzatoknak a mezei őrszolgálatok nyilvántartásával és a fenntartásukhoz nyújtott állami hozzájárulás iránti kérelmek benyújtásához.
 • Duális képzőhelyek nyilvántartásba vételi kérelemA gazdálkodó szervezetek elektronikus úton is benyújthatják kérelmüket a duális képzőhelyek nyilvántartásába történő felvételükre.
 • Földművesek / Mezőgazdasági termelő szervezetekFöldműves nyilvántartásba vételhez igazolás kiállítása természetes személy esetében arról, hogy a természetes személy kérelmező a mezőgazdasági tevékenységet a kérelem benyújtását megelőző öt évből legalább három évben saját nevében és saját kockázatára folyamatosan folytatta, de az árbevétel - a három év alatt vagy ennek években meghatározott részében - azért maradt el, mert a mező-, erdőgazdasági célú beruházás még nem hasznosulhatott, illetőleg arról, hogy a szervezet legalább egy vezető tisztségviselője vagy a cégvezetője 3 éves üzemi gyakorlattal rendelkezik.
 • Kamarai meghatalmazásKamarai meghatalmazás létesítésének lehetősége az ügyfél számára elektronikus úton. A kamarai meghatalmazás alapján a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara eljárhat ügyfelei érdekében az agrártámogatásokkal kapcsolatos elektronikus ügyintézésben.
 • Okmányhitelesítés kérelemSzármazási bizonyítványok hitelesítése, kiadása, egyéb kereskedelmi dokumentumok láttamozása, valamint ezek nyilvántartása.
 • Szakmai ellenőrzési szakértői névjegyzék pályázati űrlapjaPályázati lehetőség a szakmai ellenőrzési szakértői névjegyzékbe kerüléshez, az agrár duális képzőhelyek nyilvántartásba-vételénél szakértői feladatok ellátása érdekében.
 • Vizsgafelügyelői névjegyzékPályázat benyújtása a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara által nyilvántartott viszgafelügyelői névjegyzékbe.
X

Válassza ki a kívánt ügyintézés típusát!

Felhívjunk tagjaink figyelmét, hogy ügyintéző felületünk átalakult. A részletekről érdeklődjön ITT.
X

E-ÜGYINTÉZÉS KAMARAI BELÉPÉS

...
Az e-Iroda felületre történő belépést követően tagságával és tagdíjával kapcsolatos ügyeket intézhet. Amennyiben szaktanácsadói tevékenységet végez, úgy a belépést követően tevékenységéhez kapcsolódó adatai is megjelennek.

Ha Ön még nem rendelkezik Kamarai nyilvántartási számmal, keresse fel ügyfélszolgálatunkat.

Hasznos tudnivalók az e-Iroda használatához


Lépjen be Kamarai nyilvántartási száma és jelszava megadásával!
Emlékezzen rám