Vízgazdálkodás

 • A 2022-re jellemző száraz és forró nyár augusztusban is folytatódott. Az átlagosnál sokfelé szárazabb augusztusi időjárás, az átlagosnál magasabb léghőmérséklettel párosult, ami miatt a párolgás révén tovább csökkent a talaj még meglévő, hozzáférhető vízkészlete.  
 • Az aszályindex alakulásával kapcsolatban egyetlen tényt kell kiemelni. Az ország teljes területén erős, helyenként rendkívüli aszály alakult ki, ami a csapadék megérkezéséig tovább fokozódott.
 • DUNÁNTÚL: A lehulló csapadék mennyiségétől függően az ország vízhiányos képe mozaikossá vált, augusztus 23-ig a nyugati országrészen a meteorológiai aszály számottevően csökkent, majd a melegedő időjárás következtében fokozódó párolgás miatt az index értéke ismét növekedésnek indult. Még a kedvezőbb helyzetben lévő nyugat-dunántúli területeken is 2,5-2,9 HDI-értékek voltak jellemzőek A Dunántúl országhatárral párhuzamos nyugati területének jelentékeny sávjában az index enyhe aszályt, míg a Balatontól DK-i irányban húzódó területeken közepes – rendkívüli vízhiányos helyzetet igazolt (HDIs>1,5).
 • ALFÖLD: A hónap végére az Alföld jelentős (mintegy négyötöd részén) – 4,8 közötti HDIs értékek domináltak, azaz ismét közepes, rendkívüli helyzet alakult Az ország középső és keleti tájain a HDI értéke extrém magas volt, jellemzően 4,0 – 6,0 közötti értékek, amelyek a talaj teljes kiszáradásával egyenértékűek.
 • Azokon a területeken, ahol 30-60 mm csapadék hullott, a hiány ugyan mérséklődött, de nem szűnt meg, a közepes aszály intervallumába süllyedt az index értéke (1,5 <HDI<2,0).
 • A hónap végére az index alakulása ismét emelkedésbe fordult, ami az egyre emelkedő hőmérséklet következménye volt. Ez felhívja a figyelmet az ismét nagy területi kiterjedésű aszály kialakulásának valószínűségére.
 • A meteorológiai folyamatok által befolyásolt talajnedvesség változása kiemelten fontos, mind a vízgazdálkodás, mind a mezőgazdaság számára. A HDI értéke (amely a talajnedvesség folyamatosan mért adatait integrálja (VÍZHIÁNY TÉRKÉP), tükrözi a vízháztartási helyzet aktuális állapotát.

forrás: OVF, VÍZHIÁNY TÉRKÉP – 2022. 09. 16-i állapot

 • Augusztus hónapra a talajok talajnedvesség értékei a legtöbb helyen holtvíz-tartalomig csökkentek (!), s ez a hónap során pozitív irányban csak azokon a helyeken tudott megváltozni, ahol számottevő csapadékmennyiség hullott, leginkább a lokálisan megjelenő nagycsapadékok hatására.
 • A lehullott csapadékmennyiségek, a magas hőmérsékletek miatti párolgási veszteség hatására, a korábban kialakult halmozódott csapadékhiányt érdemben nem tudták csökkenteni. A HDI ér a hónap folyamán mindenhol emelkedtek, a HDIs értéke fölött alakultak, azaz a talajaszály sokkal súlyosabb volt, mint a meteorológiai.
 • Augusztus hónapban a talajok vízháztartása kritikus szintre romlott, majd lokálisan pozitív irányba változott, de az ismételten növekvő párolgás miatt érdemi javulás nem következett be.
 • Az ország területének mintegy 70%-án kritikus a vízháztartási helyzet.
 • Átlagos szeptemberi időjárás esetén a talajok felső rétegének jelenlegi nedvességállapota kis mértékben javulhat, amit erőteljesen befolyásol a középhőmérséklet alakulása. Az átlagosnál csapadékosabb szeptember esetén a felső rétegek vízhiánya jelentős mértékben csökkenhet, a beszivárgás megkezdődhet a mélyebb rétegekbe, így a kumulatív hiány mérséklődésére van esély. A sokévi, átlagosnál szárazabb szeptemberi időjárás esetén ismét az erős és rendkívüli aszály kiterjedésével kell számolni, ami mind vízgazdálkodási, mint mezőgazdasági szempontból fenntarthatja a nyár folyamán kialakult szélsőséges, kedvezőtlen állapotokat.

Forrás és további részletek az Országos Vízügyi Főigazgatóság által készített,

Integrált Vízháztartási Tájékoztató Operatív aszály és vízhiány-értékelés szeptemberi kivonatában

 

Az előrejelzések alapján mi várható a következő hetekben?

 • Az elmúlt egy hétben változékony, többször csapadékos időben volt részünk, de a csapadék területi eloszlásában igen nagy változékonyság mutatkozott. A felszín közeli talajréteg a legtöbb helyen alaposan átnedvesedett, és egyre többfelé jut a középső és mélyebb rétegekbe is a nedvességből, bár a fél méternél mélyebb talajrétegekben továbbra is jelentős a nedvességhiány.
 • Az aszály területi kiterjedése és mértéke jelentősen csökkent az elmúlt egy hónap folyamán, már csak az Alföld középső és a Dunántúl délkeleti részén jellemző.
 • A hét további részében sokfelé csapadékos időre van kilátás. Összességében 10-30 mm csapadék valószínű, de a déli megyékben ennek akár a duplája is eshet. Így az aszály tovább mérséklődik, illetve az aszállyal érintett területek kiterjedése tovább zsugorodik.
 • Az OMSZ 2022. augusztus 12-én kiadott hosszútávú meteorológiai előrejelzése szerint a szeptember-november időszakban átlagos hőmérsékletű és átlagosan csapadékos időjárás valószínűsíthető. A havi középhőmérséklet és a havi csapadékösszeg országos átlagértékei az alábbi előrejelzett értékközökben várhatók (zárójelben a sokévi átlagok):

Forrás és további részletek az OMSZ portálján.

NAK/ Tasnádi Gabriella

Címkék:

Kapcsolat

Nemzeti Agrárgazdasági Kamara

Székhely: 1115 Budapest, Bartók Béla út 105-113. (Bartók Udvar)

Adószám: 18399257-2-43

E-mail: ugyfelszolgalat@nak.hu

Zöld szám: +36 80 900 365

Személyes ügyfélfogadás

 

Ügyfélszolgálati irodák elérhetőségei

ŐSTERMELŐ, ŐCSG KERESŐ

 
X

Válassza ki a kívánt ügyintézés típusát!

Felhívjunk tagjaink figyelmét, hogy ügyintéző felületünk átalakult. A részletekről érdeklődjön ITT.
 • TagnyilvántartásTagnyilvántartásban szereplő adatok megtekintése, módosítás bejelentése.
 • Tagdíj ügyintézésTagdíjjal kapcsolatos ügyintézés, korrekciós felület, online fizetés, bizonylatok letöltése
 • Ügyfélszolgálati ügyekTagsággal, tagdíjjal kapcsolatos ügyek intézése, egyenleginformáció, illetve egyéb kérdések és kérések ami a tagságot érintik.
 • SzaktanácsadásSzaktanácsadói tevékenységgel kapcsolatos adatok megtekintése, módosítások kezdeményezése, akkreditált rendezvények listájának elérése.
 • Őstermelői/ ŐCSG nyilvántartással kapcsolatos ügyekAz őstermelők és az őstermelők családi gazdasága nyilvántartásba vételével, adatmódosítással, törléssel kapcsolatos ügyintézési elérhetőségek.
 • Családi mezőgazdasági társaságok nyilvántartásával kapcsolatos ügyintézésA családi mezőgazdasági társaságok minősítés kérelmezésének, adatmódosítás bejelentésének, minősítés törlésének ügyintézési elérhetősége.
 • Mezei őrszolgálatokElektronikus ügyintézés önkormányzatoknak a mezei őrszolgálatok nyilvántartásával és a fenntartásukhoz nyújtott állami hozzájárulás iránti kérelmek benyújtásához.
 • Duális képzőhelyek nyilvántartásba vételi kérelemA gazdálkodó szervezetek elektronikus úton is benyújthatják kérelmüket a duális képzőhelyek nyilvántartásába történő felvételükre.
 • Földművesek / Mezőgazdasági termelő szervezetekFöldműves nyilvántartásba vételhez igazolás kiállítása természetes személy esetében arról, hogy a természetes személy kérelmező a mezőgazdasági tevékenységet a kérelem benyújtását megelőző öt évből legalább három évben saját nevében és saját kockázatára folyamatosan folytatta, de az árbevétel - a három év alatt vagy ennek években meghatározott részében - azért maradt el, mert a mező-, erdőgazdasági célú beruházás még nem hasznosulhatott, illetőleg arról, hogy a szervezet legalább egy vezető tisztségviselője vagy a cégvezetője 3 éves üzemi gyakorlattal rendelkezik.
 • Kamarai meghatalmazásKamarai meghatalmazás létesítésének lehetősége az ügyfél számára elektronikus úton. A kamarai meghatalmazás alapján a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara eljárhat ügyfelei érdekében az agrártámogatásokkal kapcsolatos elektronikus ügyintézésben.
 • Okmányhitelesítés kérelemSzármazási bizonyítványok hitelesítése, kiadása, egyéb kereskedelmi dokumentumok láttamozása, valamint ezek nyilvántartása.
 • Szakmai ellenőrzési szakértői névjegyzék pályázati űrlapjaPályázati lehetőség a szakmai ellenőrzési szakértői névjegyzékbe kerüléshez, az agrár duális képzőhelyek nyilvántartásba-vételénél szakértői feladatok ellátása érdekében.
 • Vizsgafelügyelői névjegyzékPályázat benyújtása a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara által nyilvántartott viszgafelügyelői névjegyzékbe.
X

Válassza ki a kívánt ügyintézés típusát!

Felhívjunk tagjaink figyelmét, hogy ügyintéző felületünk átalakult. A részletekről érdeklődjön ITT.
X

E-ÜGYINTÉZÉS KAMARAI BELÉPÉS

...
Az e-Iroda felületre történő belépést követően tagságával és tagdíjával kapcsolatos ügyeket intézhet. Amennyiben szaktanácsadói tevékenységet végez, úgy a belépést követően tevékenységéhez kapcsolódó adatai is megjelennek.

Ha Ön még nem rendelkezik Kamarai nyilvántartási számmal, keresse fel ügyfélszolgálatunkat.

Hasznos tudnivalók az e-Iroda használatához


Lépjen be Kamarai nyilvántartási száma és jelszava megadásával!
Emlékezzen rám