Országos hírek

A talaj minőségének ismerete és erre alapozott megfelelő tápanyagellátás biztosítása minden gazdálkodó számára kiemelten fontos lehet, hiszen így a ráfordításokat jelentősen csökkenthetik.


A nitrátérzékeny területen műtrágyát használó gazdálkodóknak, a Vidékfejlesztési Program agrár-környezetgazdálkodási kifizetés szántó és ültetvény tematikus előíráscsoportban (VP AKG) részt vevő, illetve a VP ökológiai gazdálkodás (VP ÖKO) támogatásban részesülő termelőknek kötelező minden évben tápanyaggazdálkodási tervet készíteni, amelyet – az ökológiai gazdálkodás kivételével – az ötévente elvégzendő talajvizsgálati eredményekre kell alapozni.

Magyarország művelhető földterületeinek majdnem egésze – ami több mint 4 millió hektár –nitrátérzékeny, emiatt fontos, hogy milyen és mennyi trágyát használnak a gazdálkodók. Az EU-s pályázatokban részt vevő földművelőknek kötelező a vizsgálatokat elvégezni, de ezen kívül is ajánlott időnként laboratóriumban megvizsgáltatni a talaj minőségét. A VP AKG, VP ÖKO támogatások esetében a tápanyaggazdálkodási tervet szeptember 30-ig – amennyiben az adott növénykultúra betakarítása e dátum után történik, úgy a betakarítást követően 30 napon belül – kell elkészíteni.

A NAK 2015 óta kínálja tápanyaggazdálkodásiterv-készítési szolgáltatását, amely az itthon elérhető legszélesebb talajvizsgálati és tápanyagellátottsági besorolásokat alkalmazó, a Magyar Tudományos Akadémia által fejlesztett Pro Planta szoftver adatbázisára támaszkodva működik. A kamara e szolgáltatást immár az ország egész területén kiegészíti a laboratóriumi talajvizsgálat. Az úgynevezett szűkített és bővített vizsgálati csomagokban a talajok különböző fizikai paraméterei mellett a szerves anyagok és nyomelemek mennyiségét is meghatározzák.

A NAK-tagok a laboratóriumi talajvizsgálatot, illetve a tápanyaggazdálkodási tervet külön utánajárás nélkül a falugazdásznál rendelhetik meg. A talajmintákhoz mintavételi tasakot is kapnak. A kamara a két szolgáltatás együttes rendelésekor a tápanyaggazdálkodási terv készítéséből 20 százalék kedvezményt ad. További információkért, illetve a szolgáltatások megrendeléséért kérjük forduljanak a falugazdászokhoz.

További részletek itt.

 

(nak.hu)
 

Címkék:

Kapcsolat

Nemzeti Agrárgazdasági Kamara

Székhely: 1115 Budapest, Bartók Béla út 105-113. (Bartók Udvar)

Adószám: 18399257-2-43

E-mail: ugyfelszolgalat@nak.hu

Zöld szám: +36 80 900 365

Személyes ügyfélfogadás

 

Egységes kérelem

ŐSTERMELŐ, ŐCSG KERESŐ

Őstermelői adózás kalkulátor

Ügyfélszolgálati irodák elérhetőségei