Mezőgazdasági termelés

Az állattenyésztési élelmiszerláncban tevékenykedő, hasonló gondolkodású uniós partnerekből álló „Európai Állattenyésztés Hangja” elnevezésű csoport újabb kommunikációs anyagában arra keresi a választ, hogy tudunk-e jól élni hús és állati eredetű termékek nélkül? Illetőleg rávilágítanak arra, hogy ez az a kérdés, amelyet nem gyakran tesznek fel, amikor a fenntartható élelmiszer-termeléssel összefüggésben az étrendi változtatásokról tárgyalnak.

Tudunk-e jól élni hús és állati eredetű termékek nélkül? Ez az a kérdés, amelyet nem gyakran tesznek fel, amikor a fenntartható élelmiszer-termeléssel összefüggésben az étrendi változtatásokról tárgyalnak.

Fotó: ELV - ”Change your diet, change your mind”: Meat is essential for mental health

Georgia Ede, táplálkozási és anyagcsere-pszichiátriára szakosodott amerikai orvos elmagyarázza miért elengedhetetlen a húsfogyasztás a mentális egészség fenntartásához, valamint a depresszió és a szorongás kockázatának csökkentéséhez. Sok éven át a Harvard Egyetemen tanulmányozta az étkezésünk és a mentális, valamint fizikális egészségünk közötti kapcsolatot. Dr. Ede „Change Your Diet, Change Your Mind” , azaz „Változtass az étrendeden, változtasd meg az elmédet" című könyvében bemutatja az összes legújabb tudományos bizonyítékot arra vonatkozóan, hogy a hús elhagyása hogyan károsíthatja a mentális egészséget és hogy a vegán ételekből hiányoznak az agyunk idegingerület-átvivő anyagainak (neurotranszmittereknek) a megfelelő működéséhez szükséges tápanyagok.

Dr. Ede miért mondja azt, hogy a hús elengedhetetlen a depresszió és a szorongás elkerüléséhez?

Csak a hús, a tenger gyümölcsei és a szárnyasok tartalmaznak minden szükséges tápanyagot megfelelő, a leginkább „biológiailag hozzáférhető” formában a növényi eredetű élelmiszerekben általában megtalálható, ugynevezett antitápanyagok és védekező toxinok nélkül. Az állati eredetű élelmiszerek biztosítják az élet első ezer napjában az emberi agy megfelelő fejlődéséhez, valamint az élet során pedig az emberi agy optimális működéséhez szükséges mikroelemek teljes készletét. Ezen kritikus tápanyagok némelyikéhez, mint például a vashoz, a cinkhez, a jódhoz és a kolinhoz (B8-vitamin) nehezebb hozzáférni növényi eredetű élelmiszerekből, míg mások, például a B12-vitamin és az omega-3 zsírsavak, a dokozahexaénsav (DHA - Megjegyzés: Mely egy olyan omega-3 zsírsav, amelyet az emberi szervezet nem képes előállítani, ezért külsődleges pótlása különösen fontos) és az eikozapentaénsav (EPA - Megjegyzés: Mely egy olyan telítetlen zsírsav, amelynek hatalmas szerepe van a szív- és érrendszeri betegségek gyógyításában) egyáltalán nem találhatók meg a növényi eredetű élelmiszerekben. A nem tejtermékekből származó állati eredetű élelmiszerek továbbá nem képesek veszélyesen magas szintre emelni a vércukorszintet és az inzulinszintet, amely hatások károsíthatják az agy anyagcseréjét és veszélyeztethetik az agy energiatermelését az életkor előrehaladtával.

Fotó: ELV - ”Change your diet, change your mind”: Meat is essential for mental health

Dr. Ede miért gondolja, hogy az, amit gyakran hallunk az „egészséges agy” étrendről, az helytelen?

Gyakran mondják nekünk, hogy úgy erősíthetjük meg az agyunkat az olyan rettegett betegségek ellen, mint a depresszió és a demencia, ha színesebb növényi „szuperélelmiszereket” fogyasztunk, amelyek erős antioxidánsokban gazdagok és amelyek képesek felvenni a harcot a káros oxidatív stressz ellen, de nincs tudományos bizonyíték, amely alátámasztaná ezen állításokat. A növényi antioxidánsok jól működnek a növényekben, de a legtöbbjük rosszul szívódik fel az emberi szervezetben és azok, amelyek mégis bejutnak a véráramba nemkívánatos méregként kezelődnek és gyorsan kiürülnek. Azt sem mondják nekünk, hogy kerüljük a túlzott oxidatív stresszt okozó élelmiszerek fogyasztását − mint például a finomított szénhidrátok és a finomított magolajok −, melyek egészségtelen, modern, iparosodott étrendünk jellegzetes összetevői.

Tehát a vegán étrend olyan egészséges, mint ahogyan azt egyesek állítják?

Természetesen nincs bizonyíték arra, hogy az állati eredetű élelmiszerek emberi étrendből való eltávolítása bármilyen mentális vagy fizikális egészségügyi előnnyel járna. Sajnos a „növényi alapú” étrendek iránt érdeklődő kutatók a vizsgálni kívánt vegán és vegetáriánus étrend számos más aspektusát is megváltoztatják (például a finomított szénhidrátok, az ultra-feldolgozott élelmiszerek és a hozzáadott olajok elhagyását) mielőtt összehasonlítanák azokat a húsalapú étrenddel, ami lehetetlenné teszi annak megállapítását, hogy a megfigyelt lehetséges egészségügyi előnyöknek köze van-e az állati eredetű élelmiszerek csökkentéséhez vagy elhagyásához. Ezzel szemben köztudott, hogy a nem kiegészített vegán étrend kockázatot jelent az emberi egészségre, különösen az élet első ezer napjában, amikor a fejlődő agy leginkább, a csak az állati eredetű élelmiszerekben található nagy mennyiségű tápanyagtól függ.

Forrás: ELV - ”Change your diet, change your mind”: Meat is essential for mental health

NAK/Borovka Zsuzsa

Címkék:

Kapcsolat

Nemzeti Agrárgazdasági Kamara

Székhely: 1115 Budapest, Bartók Béla út 105-113. (Bartók Udvar)

Adószám: 18399257-2-43

E-mail: ugyfelszolgalat@nak.hu

Zöld szám: +36 80 900 365

Személyes ügyfélfogadás

 

Falugazdász iroda elérhetősége

Őstermelői adatok lekérdezése

Youtube

Facebook

LinkedIn

Instagram

X

Válassza ki a kívánt ügyintézés típusát!

Felhívjunk tagjaink figyelmét, hogy ügyintéző felületünk átalakult. A részletekről érdeklődjön ITT.
  • TagnyilvántartásTagnyilvántartásban szereplő adatok megtekintése, módosítás bejelentése.
  • Tagdíj ügyintézésTagdíjjal kapcsolatos ügyintézés, korrekciós felület, online fizetés, bizonylatok letöltése
  • Ügyfélszolgálati ügyekTagsággal, tagdíjjal kapcsolatos ügyek intézése, egyenleginformáció, illetve egyéb kérdések és kérések ami a tagságot érintik.
  • SzaktanácsadásSzaktanácsadói tevékenységgel kapcsolatos adatok megtekintése, módosítások kezdeményezése, akkreditált rendezvények listájának elérése.
  • Őstermelői/ ŐCSG nyilvántartással kapcsolatos ügyekAz őstermelők és az őstermelők családi gazdasága nyilvántartásba vételével, adatmódosítással, törléssel kapcsolatos ügyintézési elérhetőségek.
  • Családi mezőgazdasági társaságok nyilvántartásával kapcsolatos ügyintézésA családi mezőgazdasági társaságok minősítés kérelmezésének, adatmódosítás bejelentésének, minősítés törlésének ügyintézési elérhetősége.
  • Mezei őrszolgálatokElektronikus ügyintézés önkormányzatoknak a mezei őrszolgálatok nyilvántartásával és a fenntartásukhoz nyújtott állami hozzájárulás iránti kérelmek benyújtásához.
  • 1 ha alatti belterületi telkek mezőgazdasági művelésének igazolásaAz 1 hektár alatti, művelés alól kivett belterületi telkek szőlő, szántó, gyümölcsös, kert művelési ág szerinti megművelésének igazolása iránti kérelmek benyújtása elektronikus úton.
  • Duális képzőhelyek nyilvántartásba vételi kérelemA gazdálkodó szervezetek elektronikus úton is benyújthatják kérelmüket a duális képzőhelyek nyilvántartásába történő felvételükre.
  • Földművesek / Mezőgazdasági termelő szervezetekFöldműves nyilvántartásba vételhez igazolás kiállítása természetes személy esetében arról, hogy a természetes személy kérelmező a mezőgazdasági tevékenységet a kérelem benyújtását megelőző öt évből legalább három évben saját nevében és saját kockázatára folyamatosan folytatta, de az árbevétel - a három év alatt vagy ennek években meghatározott részében - azért maradt el, mert a mező-, erdőgazdasági célú beruházás még nem hasznosulhatott, illetőleg arról, hogy a szervezet legalább egy vezető tisztségviselője vagy a cégvezetője 3 éves üzemi gyakorlattal rendelkezik.
  • Kamarai meghatalmazásKamarai meghatalmazás létesítésének lehetősége az ügyfél számára elektronikus úton. A kamarai meghatalmazás alapján a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara eljárhat ügyfelei érdekében az agrártámogatásokkal kapcsolatos elektronikus ügyintézésben.
  • Okmányhitelesítés kérelemSzármazási bizonyítványok hitelesítése, kiadása, egyéb kereskedelmi dokumentumok láttamozása, valamint ezek nyilvántartása.
  • Szakmai ellenőrzési szakértői névjegyzék pályázati űrlapjaPályázati lehetőség a szakmai ellenőrzési szakértői névjegyzékbe kerüléshez, az agrár duális képzőhelyek nyilvántartásba-vételénél szakértői feladatok ellátása érdekében.
  • Vizsgafelügyelői névjegyzékPályázat benyújtása a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara által nyilvántartott viszgafelügyelői névjegyzékbe.
X

Válassza ki a kívánt ügyintézés típusát!

Felhívjunk tagjaink figyelmét, hogy ügyintéző felületünk átalakult. A részletekről érdeklődjön ITT.
X

E-ÜGYINTÉZÉS KAMARAI BELÉPÉS

...
Az e-Iroda felületre történő belépést követően tagságával és tagdíjával kapcsolatos ügyeket intézhet. Amennyiben szaktanácsadói tevékenységet végez, úgy a belépést követően tevékenységéhez kapcsolódó adatai is megjelennek.

Ha Ön még nem rendelkezik Kamarai nyilvántartási számmal, keresse fel ügyfélszolgálatunkat.

Hasznos tudnivalók az e-Iroda használatához


Lépjen be Kamarai nyilvántartási száma és jelszava megadásával!
Emlékezzen rám