Mezőgazdasági termelés

Már zajlik az a négyéves projekt, amiben várhatóan jelentős szerepet kap az állategészségügy is az „Egy egészség” stratégiához kapcsolódóan.

JAMRAI 2 az elnevezése annak a kezdeményezésnek, ahol igyekeznek közreműködni annak érdekében, hogy támogassák az uniós tagállamokat és társult országokat az AMR-re vonatkozó nemzeti cselekvési tervük (NAP) kidolgozása és annak frissítésére irányuló erőfeszítéseikben.

A második számú projekt 2024. február 13-án indult el Párizsban 30 országból 120 partnerszervezet – köztük az Állategészségügyi Világszervezet- részvételével, és egészen 2027. végéig fut majd. A megnyitó ülésen Magyarországot a  Nemzeti Népegészségügyi és Gyógyszerészeti Központ képviselte.

Roser Domenech Amado, az Európai Bizottság Egészségügyi és Élelmiszerbiztonsági Főigazgatóságának „Egy egészség” stratégiájáért felelős igazgatója elmondta, hogy „az Európai Bizottság 50 millió eurós támogatása a JAMRAI 2-ben – a valaha volt legnagyobb támogatási összeg az antimikrobiális rezisztencia elleni küzdelemben – segíteni fogja az uniós országokat abban, hogy változást tudjanak elérni.”

A JAMRAI prioritásai a tagállamok és a társult országok közötti koordináció erősítése, az egészségügyi rendszerek reagálóképességének javítása, a kritikus antibiotikumokhoz és diagnosztikai eszközökhöz való hozzáférés biztosítása, valamint a polgárok kitettségének csökkentése a rezisztens baktériumokkal szemben.

Az EU-JAMRAI 2 konkrét intézkedések végrehajtására törekszik az antimikrobiális rezisztencia nyomon követésére, megelőzésére és hatékony kezelésére az emberi, állat- és környezetegészségügyi területeken, az „Egy egészség” (One Health) megközelítésen keresztül. A projekt több területre összpontosít, mint például az antimikrobiális szerek kezelése (AMS)[1], a felügyelet, a figyelemfelkeltés, a kapacitásépítés, a fertőzések megelőzése és ellenőrzése (IPC) és a viselkedéstudomány.

Az EU-JAMRAI 2 erősen támaszkodik az antimikrobiális rezisztenciával és az egészségügyi ellátással összefüggő fertőzésekkel kapcsolatos első közös fellépés (EU-JAMRAI 1) tanulságaira, amelynek célja a tagállamokban és a társult országokban az antibiotikum-rezisztencia visszaszorítása és az egészségügyi ellátással összefüggő fertőzések visszaszorítása érdekében végzett munka megerősítése és megszilárdítása volt.

A projekthez közvetetten kapcsolódva az egyes országok nemzeti cselekvési terveit a WHO egy külön portálon gyűjtötte össze.

Állattenyésztés szempontjából elmondható, hogy az első projektben széleskörű konzultáció zajlott 14 ország részvételével, és ennek eredményeként oda jutottak, hogy elérkezett az ideje egy európai szintű állatgyógyászati ​​antimikrobiális rezisztencia-felügyeleti hálózat (EARS-Vet) kiépítésére, ami betöltheti majd a régi rendszer hiányosságait a beteg állatok felügyeletében, továbbá kiegészítheti a meglévő EFSA és EARS-Net monitoringot. 12 „country visit” zajlott le, ahol a szakértők megosztották elvárásaikat a rendszerrel szemben, és azt, hogy milyen feltételek mellett tudnának csatlakozni. Ezek eredményeként kiderült, hogy 11 ország már akkor rendelkezett működő nemzeti megfigyelési rendszerrel.

A második projekt célja, hogy az állategészségügyi oktatási program keretében fokozza a jó gyakorlatok megosztását, ennek érdekében javítják a P2P tevékenységet, látogatásokat szerveznek olyan országokba, ahol jól bevált gyakorlatok működnek a társ- és haszonállat tenyésztés területén, valamint külön modulokat terveznek állatorvosok részére is az Állatorvosi Mikrobiológiai Tanulmányi Csoporttal együttműködve. Az aktuális kezdeményezések előrehaladását a projekt portálon lehet nyomon követni.

 

NAK / Pető Krisztina

 

[1] Az antimikrobiális szerek kezelését úgy definiálják, mint „az antimikrobiális szerek felelősségteljes használatát elősegítő intézkedések koherens összességét”, és ez az AMR elleni küzdelem egyik alapvető stratégiája.

Címkék:

Kapcsolat

Nemzeti Agrárgazdasági Kamara

Székhely: 1115 Budapest, Bartók Béla út 105-113. (Bartók Udvar)

Adószám: 18399257-2-43

E-mail: ugyfelszolgalat@nak.hu

Zöld szám: +36 80 900 365

Személyes ügyfélfogadás

 

Falugazdász iroda elérhetősége

Őstermelői adatok lekérdezése

Youtube

Facebook

LinkedIn

Instagram

X

Válassza ki a kívánt ügyintézés típusát!

Felhívjunk tagjaink figyelmét, hogy ügyintéző felületünk átalakult. A részletekről érdeklődjön ITT.
  • TagnyilvántartásTagnyilvántartásban szereplő adatok megtekintése, módosítás bejelentése.
  • Tagdíj ügyintézésTagdíjjal kapcsolatos ügyintézés, korrekciós felület, online fizetés, bizonylatok letöltése
  • Ügyfélszolgálati ügyekTagsággal, tagdíjjal kapcsolatos ügyek intézése, egyenleginformáció, illetve egyéb kérdések és kérések ami a tagságot érintik.
  • SzaktanácsadásSzaktanácsadói tevékenységgel kapcsolatos adatok megtekintése, módosítások kezdeményezése, akkreditált rendezvények listájának elérése.
  • Őstermelői/ ŐCSG nyilvántartással kapcsolatos ügyekAz őstermelők és az őstermelők családi gazdasága nyilvántartásba vételével, adatmódosítással, törléssel kapcsolatos ügyintézési elérhetőségek.
  • Családi mezőgazdasági társaságok nyilvántartásával kapcsolatos ügyintézésA családi mezőgazdasági társaságok minősítés kérelmezésének, adatmódosítás bejelentésének, minősítés törlésének ügyintézési elérhetősége.
  • Mezei őrszolgálatokElektronikus ügyintézés önkormányzatoknak a mezei őrszolgálatok nyilvántartásával és a fenntartásukhoz nyújtott állami hozzájárulás iránti kérelmek benyújtásához.
  • 1 ha alatti belterületi telkek mezőgazdasági művelésének igazolásaAz 1 hektár alatti, művelés alól kivett belterületi telkek szőlő, szántó, gyümölcsös, kert művelési ág szerinti megművelésének igazolása iránti kérelmek benyújtása elektronikus úton.
  • Duális képzőhelyek nyilvántartásba vételi kérelemA gazdálkodó szervezetek elektronikus úton is benyújthatják kérelmüket a duális képzőhelyek nyilvántartásába történő felvételükre.
  • Földművesek / Mezőgazdasági termelő szervezetekFöldműves nyilvántartásba vételhez igazolás kiállítása természetes személy esetében arról, hogy a természetes személy kérelmező a mezőgazdasági tevékenységet a kérelem benyújtását megelőző öt évből legalább három évben saját nevében és saját kockázatára folyamatosan folytatta, de az árbevétel - a három év alatt vagy ennek években meghatározott részében - azért maradt el, mert a mező-, erdőgazdasági célú beruházás még nem hasznosulhatott, illetőleg arról, hogy a szervezet legalább egy vezető tisztségviselője vagy a cégvezetője 3 éves üzemi gyakorlattal rendelkezik.
  • Kamarai meghatalmazásKamarai meghatalmazás létesítésének lehetősége az ügyfél számára elektronikus úton. A kamarai meghatalmazás alapján a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara eljárhat ügyfelei érdekében az agrártámogatásokkal kapcsolatos elektronikus ügyintézésben.
  • Okmányhitelesítés kérelemSzármazási bizonyítványok hitelesítése, kiadása, egyéb kereskedelmi dokumentumok láttamozása, valamint ezek nyilvántartása.
  • Szakmai ellenőrzési szakértői névjegyzék pályázati űrlapjaPályázati lehetőség a szakmai ellenőrzési szakértői névjegyzékbe kerüléshez, az agrár duális képzőhelyek nyilvántartásba-vételénél szakértői feladatok ellátása érdekében.
  • Vizsgafelügyelői névjegyzékPályázat benyújtása a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara által nyilvántartott viszgafelügyelői névjegyzékbe.
X

Válassza ki a kívánt ügyintézés típusát!

Felhívjunk tagjaink figyelmét, hogy ügyintéző felületünk átalakult. A részletekről érdeklődjön ITT.
X

E-ÜGYINTÉZÉS KAMARAI BELÉPÉS

...
Az e-Iroda felületre történő belépést követően tagságával és tagdíjával kapcsolatos ügyeket intézhet. Amennyiben szaktanácsadói tevékenységet végez, úgy a belépést követően tevékenységéhez kapcsolódó adatai is megjelennek.

Ha Ön még nem rendelkezik Kamarai nyilvántartási számmal, keresse fel ügyfélszolgálatunkat.

Hasznos tudnivalók az e-Iroda használatához


Lépjen be Kamarai nyilvántartási száma és jelszava megadásával!
Emlékezzen rám