A Magyarok Kenyere Program keretén belül a Magyar Coeliakia Egyesület az AMUREX GM Hungária Kft-vel együtt az idén is meghirdeti az év Gluténmentes Kenyér- és Péksütemény versenyét.
A versenyre jelentkezni kategóriánként legfeljebb 2, mindösszesen 4 termékkel lehet:
- kategória: Gluténmentes kenyerek
- Friss kenyér (minőségmegőrzési ideje max. 6 nap)
- Tartós kenyér (minőségmegőrzési ideje legalább 6 nap)
- kategória: Gluténmentes péksütemények
- Töltetlen péksütemények (édes és sós)
- Töltött péksütemények (édes és sós)
Jelentkezési határidő: 2024. szeptember 20. 24:00 óra
Nevezés: a kitöltött Nevezési Adatlap, a kért mellékletekkel és nyilatkozatokkal, amely a nevezési díj számla ellenében történő megfizetésével válik érvényessé. Az adatlapon meg kell adni a benevezett gluténmentes kenyér és péksütemény nevét, tömegét és összetevőinek felsorolását (ezt kiválthatja pl. a termék címkéje vagy csomagolása is).
A kitöltött Nevezési Adatlapot a Ez az e-mail-cím a szpemrobotok elleni védelem alatt áll. Megtekintéséhez engedélyeznie kell a JavaScript használatát. e-mail címre kell megküldeni.
Nevezési díj: Kategóriánként 10.000 Ft+ÁFA
Egyéb feltételek:
- A vállalkozásnak minimum 1 lezárt üzleti évvel kell rendelkeznie.
- A gluténmentes termékeknek meg kell felelniük a 1169/2011/EU és a 828/2014/EU rendeletek követelményeinek, és olyan gluténmentes üzemben készülhetnek, amelyekben HACCP- vagy más (pl. BRCGS, IFS, AOECS Standard 3.0) minőségirányítási rendszerek működtetésével biztosítják a glutén kereszt-kontakt megelőzését.
- A versenybe benevezett összes termék gluténtartalmáról 1 hónapnál nem régebbi, független, akkreditált laboratórium által, R5 Mendez eljárással végzett mérés eredményét mellékelni kell. A verseny egyik támogatója, a Magyar Tejgazdasági Kísérleti Intézet Kft (MTKI Kft.) cégenként egy termék vizsgálatát térítésmentesen elvégzi. A minták eredménye 1 hét után várható. A vizsgálattal kapcsolatban Kalmárné Dr. Hollósi Erikát kell keresni. (+36 30 091 4426)
A zsűrizés időpontja: 2024. szeptember 26. (csütörtök) 14:00 óra.
A termékek leadásának időpontja: 2024. szeptember 26. (csütörtök) 9:00 – 13:00 óra között.
A termékek leadásának és a zsűrizés helyszíne: KmASZC Pesti Barnabás Élelmiszeripari Technikum és Szakképző Iskola Tanműhelye (EuroSkills Bakery Tehetséggondozó Bázis) 1148 Budapest, Almádi u. 3-5.
A zsűrizésre friss, illetve minőségmegőrzési időn belüli termékeket kell biztosítani: a kenyérből 4 db-ot, péksüteményekből 8 db-ot. A tartós termékek anonimizáltan kerülnek az érzékszervi bírálatot végző zsűri elé, az előkészítést végző személyek nem vesznek részt abban a folyamatban.
Eredményhirdetés: 2024. október 16. (szerda), melynek helyszíne a későbbiekben kerül kihirdetésre.
Díjazás: A 2x2 kategória 1-3. helyezettje kerül díjazásra, továbbá különdíjak kerülhetnek odaítélésre.
A kategóriák nyertesei jogosultak lesznek a „2024 Gluténmentes Kenyere” és a „2024 Gluténmentes Péksüteménye” cím használatára.
A verseny fővédnöke: dr. Nagy István, Agrárminiszter
A verseny támogatói: Magyarok Kenyere Alapítvány, MAGOSZ, Nemzeti Agrárgazdasági Kamara, Hunorganic Kft, Ireks Stamag Kft, Csak a mentes.hu, MTKI Kft, Pékek Fejedelmi Rendje, KmASZC Pesti Barnabás Élelmiszeripari Technikum és Szakképző Iskola
NAK / Turóczi Fanni